Τρεις υποθέσεις με άρωμα πολιτικό και υπόστρωμα δικαστικό, που κατά καιρούς απασχόλησαν την επικαιρότητα και έφτασε η… χάρη τους μέχρι τις Βρυξέλλες, παραμένουν στην πρώτη γραμμή της δικαστικής επικαιρότητας.

Και στις τρεις ιστορίες τα ποινικά ελεγχόμενα πρόσωπα κατείχαν θέσεις πολιτικές και βρέθηκαν να λογοδοτούν στη Δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα. Και ενώ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε διάφορα δικονομικά στάδια, είχαν εκδοθεί απαλλακτικές αποφάσεις για τους πρωταγωνιστές των υποθέσεων, τελικά μετά την άσκηση ένδικων μέσων οι δικογραφίες παραμένουν ανοιχτές και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τελούν και πάλι εν αναμονή της οριστικής κρίσης άλλων δικαστικών σχηματισμών, που έχουν και τον τελευταίο λόγο για την ποινική τους μεταχείριση.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας χθες ακολούθησαν την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και ομόφωνα έκριναν ένοχο τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, τιμωρώντας τον με φυλάκιση 2 ετών με αναστολή, για ένα από τα τρία σκέλη τής πλημμεληματικής παράβασης καθήκοντος.

Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ήταν εντελώς αντίθετη με αυτή του πρωτόδικου δικαστηρίου, όπου τότε οι δικαστές ομόφωνα –με σύμφωνη πρόταση και της εισαγγελέως –είχαν οδηγηθεί σε αθωωτική κρίση.

Ωστόσο, ο Ανδρέας Γεωργίου κρίθηκε από μηδενική βάση ύστερα από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας. Ο ίδιος πάντως, σε γραπτή δήλωση μέσω των συνηγόρων του Νίκου Ντέσκα και Ιωάννη Λάγγα, δηλώνει αθώος και έτοιμος να εξαντλήσει όλα τα νομικά όπλα σε επίπεδο ελληνικής και δικαστικής Αρχής για την πλήρη δικαίωσή του. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, εκκρεμεί στον Αρειο Πάγο και η δεύτερη αναίρεση κατά απαλλακτικού βουλεύματος για το κακούργημα της ψευδορκίας που επίσης του αποδίδεται.

Σαββαΐδου – Χαρδούβελης. Στα χέρια των αρεοπαγιτών, όμως, βρίσκεται και η περαιτέρω μεταχείριση για την πρώην γενική γραμματέα Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, για τους οποίους, αν και είχαν κριθεί αθώοι, ασκήθηκαν κατά περίπτωση αναιρέσεις από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην πρώτη περίπτωση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών και στη δεύτερη κατά απόφασης του Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Και στις δύο υποθέσεις τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα πρέπει να κριθούν από την αρχή, καθώς, αν τελικά ασκηθεί αναίρεση από τα αρμόδια ποινικά τμήματα του ανώτατου δικαστηρίου, τότε οι αθωωτικές αποφάσεις θα… εξαφανιστούν και τόσο η Σαββαΐδου όσο και ο Χαρδούβελης θα αναμένουν τη νέα κρίση της Δικαιοσύνης.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κατερίνα Σαββαΐδου απηλλάγη πρόσφατα από την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που αφορούσε την απόφασή της με την οποία φέρεται ότι «πάγωσε», μέσω επανελέγχου, πρόστιμο 78.000.000 ευρώ το οποίο επιβλήθηκε στην εταιρεία Gennet. Σε ό,τι αφορά τον Γκίκα Χαρδούβελη, το δικαστήριο ομόφωνα τον είχε κρίνει ατιμώρητο για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης την περίοδο που ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην πρωθυπουργού.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο συνάδελφός της, που μελέτησαν τις δύο επίμαχες αποφάσεις, έκριναν ότι δεν έχουν εμπεριστατωμένη αιτιολογία και εντόπισαν –κατά πληροφορίες –νομικά σφάλματα, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε αναίρεση για να εξεταστούν εκ νέου και οι δύο φάκελοι.