Σε μετωπική σύγκρουση με την Ιταλία κινδυνεύει να οδηγηθεί η Γαλλία καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να προστατέψει πάση θυσία τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία της χώρας του μπλοκάροντας την εξαγορά των ναυπηγείων STX από τους Ιταλούς της Fincantieri.

Ο Μακρόν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι είναι αποφασισμένος να προστατέψει γαλλικές επιχειρήσεις από εξαγορές τόσο από ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά και από κινεζικές που το τελευταίο διάστημα έχουν βάλει στο μάτι πολλές εταιρείες χωρών της ΕΕ.

Τώρα ο πρόεδρος της Γαλλίας φαίνεται ότι τηρεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις ανακοινώνοντας ότι ακυρώνει τη συμφωνία πώλησης των ναυπηγείων και ότι προχωρά σε προσωρινή κρατικοποίησή τους. Φαίνεται μάλιστα ότι απολαμβάνει την πλήρη υποστήριξη των πολιτών της χώρας, αφού δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τον στηρίζει τουλάχιστον το 70% των Γάλλων.

Ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ είχε αποφασίσει να πουλήσει πλειοψηφικό πακέτο (το 66%) της STX στην εταιρεία Fincantieri. Η τελευταία από το ιταλικό Δημόσιο. Τώρα όμως ο Μακρόν κάνει πίσω και ζητά επαναδιαπραγμάτευση με καλύτερους όρους. Σε μια προσπάθεια να μην έλθει σε πλήρη σύγκρουση με τη Ρώμη, ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε συνιδιοκτησία (50%-50%) ώστε να μην μπορούν να λαμβάνουν οι Ιταλοί αποφάσεις για τα γαλλικά ναυπηγεία χωρίς την έγκριση του Παρισιού. Πρότεινε επίσης στους Ιταλούς να διορίσουν πρόσωπο της δικής τους επιλογής ως πρόεδρο στα ναυπηγεία. Οι Ιταλοί όμως δεν φαίνονται προς το παρόν τουλάχιστον να κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους να έχουν πλειοψηφικό πακέτο στη STX η Fincantieri και ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός CR Trieste, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Οι «Financial Times» επικαλέστηκαν δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης της Ιταλίας Κάρλο Καλέντα, ο οποίος ανέφερε ότι η προσφορά του Παρισιού δεν ήταν επαρκής για να υπάρξει συμφωνία.

Οι δύο πλευρές έχουν δώσει πλέον νέο ραντεβού για να συζητήσουν ξανά το θέμα, με την προοπτική να έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου ή κι ακόμη πιο πριν. Παράγοντες του κλάδου μάλιστα εξέφραζαν την πεποίθησή τους ότι σύντομα θα βρεθεί κοινό έδαφος για συμφωνία.