Φημισμένο για την ομορφιά του αλλά και για το πορφυρό του χρώμα, το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου χωρίς αμφιβολία υπόσχεται να κάνει τη νύχτα της Δευτέρας όχι μόνο πιο φωτεινή, αλλά και πιο μελωδική. Κι αυτό διότι και φέτος η πανσέληνος γίνεται αφορμή για να ανοίξουν 115 χώροι και μνημεία σε κάθε γωνιά σχεδόν της Ελλάδας, εκ των οποίων οι 93 θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις και οι 22 θα είναι απλώς επισκέψιμοι, στο πλαίσιο του ιδιαιτέρως δημοφιλούς θεσμού που έχει καθιερώσει εδώ και δυο δεκαετίες το υπουργείο Πολιτισμού και ο οποίος συγκεντρώνει περισσότερους από 63.000 επισκέπτες.

Για όσους θα βρίσκονται τη Δευτέρα εντός Αττικής, ο Μανώλης Μητσιάς υπόσχεται να ερμηνεύσει μια μεγάλη γκάμα των επιτυχιών του στις 21.00 στο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο θα λειτουργεί από τις 20.00 και ώς τα μεσάνυχτα με ελεύθερη είσοδο. Ραντεβού στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου δίνει η Ανδριάνα Μπάμπαλη με το κουαρτέτο Quarderinas Quartet την ίδια ώρα, ενώ ο Χάιγκ Γιατζιζιάν μετά την ξενάγηση στην Ομορφοκκλησιά –τον ναό του Αγίου Γεωργίου του 12ου αιώνα –θα ταξιδέψει τους παρισταμένους στη «Μουσική της Ανατολής σε βυζαντινούς δρόμους» (από τις 20.00). Η γνωστή-άγνωστη Βραυρώνα –εκεί όπου στην αρχαιότητα λατρευόταν η Αρτεμις –θα αποκαλυφθεί μέσα από την ξενάγηση στον χώρο και το μουσείο της περιοχής (από τις 19.00), ενώ στις 21.00 οι Χειμερινοί Κολυμβητές θα δώσουν το μελωδικό τους «παρών». Νυχτερινές ιστορίες θα αφηγηθούν στο κοινό και οι αρχαιολόγοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τις 20.00 έως τις 21.30 δίνοντας τη σκυτάλη στην Ηρώ Σαΐα, ενώ το μουσείο θα κλείσει τις πόρτες του τα μεσάνυχτα. Στον δε Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά το κοινό θα είναι ευπρόσδεκτο ώς τις 23.30, ενώ από τις 21.00 «Μελωδίες στην πανσέληνο» θα προσφέρουν η σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου και η Underground Youth Orchestra.

ΣΟΥΝΙΟ. Παραπονεμένοι θα μείνουν όσοι ονειρεύονταν να απολαύσουν την πανσέληνο από την κορυφή του Ιερού Βράχου, αφού και φέτος η Ακρόπολη θα παραμείνει κλειστή για λόγους ασφαλείας. Κι έτσι στη μάχη μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα, αυτή τη φορά θα αναδειχθεί νικητής ο θεός της θάλασσας, αφού ο δικός του ναός στο Σούνιο θα παραμείνει ανοιχτός για να απολαύσουν οι ρομαντικοί τη φεγγαρόστρατα στο Αιγαίο μέχρι το ρολόι να σημάνει την αλλαγή της ημέρας.

Οι εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο, ωστόσο, αρχίζουν ήδη από απόψε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, με ξενάγηση στην περιοδική του έκθεση στις 19.30 και μουσικοθεατρικό δρώμενο στις 21.00. Την Κυριακή –μεταξύ άλλων εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα –ο Γιάννης Κότσιρας δίνει συναυλία στο κάστρο Ναυπάκτου, ενώ τα δρώμενα λόγω της πανσελήνου θα συνεχιστούν τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη, με την αυλαία να πέφτει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού με περιήγηση για το κοινό (19.30-20.30) και συναυλία με το γυναικείο μουσικό σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Αλμυρού και τη Μουσική Παρέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης «Λαϊκοί και Οχι Μόνο».