Τα σπιτάκια, χτισμένα με την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική, εγκαταλειμμένα για πάνω από έξι δεκαετίες, θα γεμίσουν και πάλι κόσμο. Η ερημωμένη πλατεία θα ζωντανέψει με μουσικές, ήχους και μελωδίες και τα χωμάτινα δρομάκια που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, τώρα θα γίνουν κερκίδες για να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες. Το ημιορεινό χωριό των Παλιών Βλαχάτων, τρία χιλιόμετρα από της λιμάνι της Σάμης, άδειο ύστερα από τον σεισμό του 1953, ετοιμάζεται να αποκτήσει ξανά ζωή. Το Saristra Festival στήνει και πάλι τη σκηνή του στο χωριό από τις 4 έως τις 6 Αυγούστου, δίνοντάς του τον παλμό που στερείται τις 362 ημέρες του χρόνου.

Η ιδιαίτερη διοργάνωση με δωρεάν είσοδο για το κοινό επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κεφαλονιά, με συναυλίες, εκθέσεις, προβολές, διαλέξεις, εργαστήρια και άλλες καλλιτεχνικές δράσεις ανάμεσα στα χαλάσματα των Παλιών Βλαχάτων. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εμφανίσεις σημαντικών εκπροσώπων της εγχώριας και διεθνούς μουσικής βιομηχανίας, οι οποίοι το τριήμερο αυτό θα παρουσιάσουν κομμάτια από διαφορετικά είδη.

ΣΕ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Βρετανός Pye Corner Audio, ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής σκηνής που έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Από τη σκηνή θα περάσουν επίσης ο Κ. Βήτα, οι Acid Baby Jesus λίγο πριν από την ευρωπαϊκή περιοδεία τους, o Λάρι Γκας και ο ανερχόμενος Αυστραλός Montero με τον πολύ ιδιαίτερο ήχο που μπλέκει την ψυχεδέλεια και το soft-rock. Η μουσική θα καταλάβει και την παραλία του χωριού χάρη στα δύο μεσημεριανά beach parties, που θα αποτελέσουν σημείο συνάντησης των καλλιτεχνών και των επισκεπτών του.

Το νέο στοιχείο της φετινής διοργάνωσης είναι το άνοιγμα στα εικαστικά, το οποίο επιχειρείται χάρη στην πρόσμειξη διαφορετικών μέσων, πολιτισμικών επιρροών και τοπικής φυσιογνωμίας. Ετσι, εννέα γυναίκες θα παρουσιάσουν την τέχνη τους επιστρατεύοντας όλα τα εκφραστικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους: από τη φύση που τους περιβάλλει μέχρι τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, το design, τις performance, τις εγκαταστάσεις και το video.Επιπλέον, για τέταρτη χρονιά το Athens Digital Arts Festival βρίσκει φιλόξενο χώρο στη Σάμη, όπου θα προβληθούν οι δουλειές 72 καλλιτεχνών μέσα από τέσσερα έργα με θεματικές PostNature, PostEarth και PostFuture.

Παράλληλα με τις εκθέσεις θα προβληθεί μία σειρά ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους όπως το «Screamin’ Jay Hawkins: I Put a Spell on Me» του Νικόλα Τριανταφυλλίδη, για τη ζωή και την καριέρα του εκκεντρικού μαύρου μπλουζίστα Σκρίμιν Τζέι Χόκινς, ή το «Zero Star Hotel» του Βασίλη Κεκάτου και το «We’re loud 2016: Ten Slovenly Days in Greece» του Πίτερ Μαντσέτι, ένα ντοκιμαντέρ για τη δεύτερη έκδοση του διεθνούς φεστιβάλ μέσα από την πολιτική αναταραχή στην Τουρκία.