«Αυτό το παιδί είναι σε τρομερή κατάσταση». Ο Μάικλ Φελπς έσπευσε το περασμένο Σάββατο να συγχαρεί τον 21χρονο Κάλεμπ Ντρέσελ, ο οποίος είχε καταφέρει μέσα σε ένα δίωρο να κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Κι αυτό δεν το είχε πετύχει ποτέ κανένας άλλος κολυμβητής!

Το καλύτερο βέβαια ήρθε την επόμενη μέρα. Ο 21χρονος αμερικανός κολυμβητής πρόσθεσε άλλο ένα χρυσό, στα 4×100 μ. μεικτή, και έφτασε τα επτά στη διοργάνωση, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που είχε πετύχει ο Φελπς, το 2007, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μελβούρνης. Φυσικά, αναδείχτηκε στον κορυφαίο κολυμβητή της διοργάνωσης, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο μπροστά σε όλα τα υπόλοιπα που πέτυχε.

Οι Αμερικανοί είχαν ανάγκη από έναν νέο κολυμβητή-σταρ. Ο Μάικλ Φελπς φαίνεται πως έχει αποχωρήσει οριστικά, ενώ ο Ράιαν Λόχτι είναι τιμωρημένος για τη συμπεριφορά του πέρυσι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ο Ντρέσελ ήρθε την κατάλληλη στιγμή και φυσικά αμέσως άρχισαν οι συγκρίσεις με τον Φελπς. «Δεν ξέρω αν τις δέχομαι με ευχαρίστηση. Σίγουρα βέβαια οι συγκρίσεις θα γίνουν. Δεν νομίζω όμως ότι θα μου προσθέσουν περισσότερη πίεση. Θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό που μ’ αρέσει και όλα τα άλλα θα φανούν στο μέλλον», ήταν το σχόλιό του, σύμφωνα με την «Washington Post».

Ο 21χρονος κολυμβητής από τη Φλόριδα κυριάρχησε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στα 50 μ. – 100 μ. ελεύθερο, 100 μ. πεταλούδα, ενώ ήταν μέλος των ομάδων 4×100 μ. ελεύθερο, 4×100 μ. μεικτή, 4×100 μ. ελεύθερο μεικτό, 4×100 μ. μεικτή μεικτό. Τα δύο τελευταία αγωνίσματα προστέθηκαν στο πρόγραμμα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν πριν από δύο χρόνια, ενώ θα είναι και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Ο Ντρέσελ, λοιπόν, έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του Φελπς, με δύο επιπλέον ομαδικά αγωνίσματα. Πάντως, η αλήθεια είναι πως στη Βουδαπέστη είχε και μία ήττα: στο 50άρι της πεταλούδας δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, καθώς τερμάτισε στην τέταρτη θέση.

Ο 21χρονος Αμερικανός απείλησε ένα από τα πιο «ισχυρά» παγκόσμια ρεκόρ που έχει σημειώσει ο κορυφαίος σταρ της κολύμβησης τα τελευταία χρόνια. Στον τελικό των 100 μ. πεταλούδα σημείωσε 49.86, μόλις τέσσερα εκατοστά μακριά από τον χρόνο που είχε κάνει ο Φελπς το 2009 (49.82).

Ο Κάλεμπ Ντρέσελ δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Από τα εφηβικά του χρόνια κατέρριψε πολλά ηλικιακά ρεκόρ, ενώ από την πρώτη του χρονιά στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας είχε ξεχωρίσει κατακτώντας πρώτες θέσεις στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Στο Ρίο ήταν στην αμερικανική αποστολή και κατέκτησε δύο χρυσά ως μέλος των ομάδων 4×100 μ. ελεύθερο και 4×100 μ. μεικτή. Αγωνίστηκε και στον τελικό των 100 μ. ελεύθερο, τερματίζοντας στην έκτη θέση.

Τώρα, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Ο Ντρέσελ έδωσε τα καλύτερα διαπιστευτήρια στη Βουδαπέστη και αναμένεται να είναι ο αθλητής στον οποίο θα στραφούν όλα τα φώτα της δημοσιότητας –με ό,τι αυτό συνεπάγεται –στην τριετία που απομένει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Είναι αυτό που εύστοχα παρατήρησε και ο συναθλητής του Ματ Γκρίβερς, ολυμπιονίκης στα 100 μ. ύπτιο στο Ρίο: «Ολοι βλέπουμε ότι γεννιέται ένα νέο αστέρι στην κολύμβηση».