Παιδεία, υγεία, εργασία. Οι παλιοί τρεις άξονες που σήκωνε η Αριστερά φαίνεται πως αποτελούν το κρίσιμο μείγμα και τον χώρο που επιχειρεί η κυβέρνηση να φτιάξει με ορίζοντα την αρχή των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση. Κι αυτό τον χώρο τον φαντάζονταν από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης οι κυβερνώντες ως μια «αριστερή ανάσα».

Μετά τον καταιγισμό των μέτρων ήταν αναγκαίος, σύμφωνα με τη στρατηγική στο Μέγαρο Μαξίμου, ένας καταιγισμός από νομοσχέδια που θα επιχρωμάτιζαν με κοινωνικό πρόσημο την κυβέρνηση σε μια συγκυρία όπου και δημοσκοπικά φθείρεται, και στο πεδίο των κοινωνικών συμμαχιών έχει σχεδόν απομονωθεί.

Κι αυτό το έβαλε μπρος με τον νόμο Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση, τον νόμο για την Πρωτοβάθμια Υγεία, τον νόμο για τους ΟΤΑ, αλλά και ορισμένες πρωτοβουλίες από το υπουργείο Εργασίας, όπως η πρόσφατη αποδοχή του πρώτου μέρους της τροπολογίας που πρότεινε το ΚΚΕ ώστε να θεωρείται βλαπτική μεταβολή για τους εργαζομένους η μη καταβολή δεδουλευμένων.

Η όλη στρατηγική της κυβέρνησης με τα προαναφερθέντα νομοσχέδια είναι κι ένα εσωτερικό «μασάζ» –σύμφωνα με πληροφορίες –προς τη μεριά όσων εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου εξέφρασαν πρόσφατα γκρίνιες ή και πιο συγκροτημένη άποψη για την καθυστέρηση εφαρμογής φιλολαϊκής πολιτικής τουλάχιστον στα μη μνημονιακά πεδία. Κι έχει σημασία το timing που πέρασαν τα σχετικά νομοσχέδια, αφού αποτελεί ένα ξέφωτο πριν από την τρίτη αξιολόγηση που, όπως λένε οι πηγές, δεν θα έχει δημοσιονομικά μέτρα –αν και αυτό δεν αποκλείεται. Εχει όμως μέτρα για εργασιακά ή και συνδικαλιστικό νόμο, ζητήματα που αγγίζουν τον ευαίσθητο πυρήνα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούν κόκκινο πανί για πολλά στελέχη με αριστερή αναφορά.

Σύμφωνα πάντως με τον σχεδιασμό των κυβερνώντων και αν μπορεί να γίνει μια σύνοψη των μέχρι τώρα νομοθετημάτων –από τις 15 Ιουνίου και έπειτα ειδικότερα –επιτεύχθηκε ο βασικός πρώτος στόχος. να αποσαφηνιστούν οι ιδεολογικές γραμμές και διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία. Να διαμορφωθεί το τρέιλερ των δύο κόσμων –που, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, η καθεμία εκ των δύο βασικών πολιτικών δυνάμεων εκφράζει και ταξικά. Να φτιαχτεί μια νέα διαιρετική τομή –όχι τυχαία οι κυβερνώντες αναπαράγουν πια με ευκολία τη διάκριση Αριστερά – Δεξιά.

Kαι έτσι να επιχειρήσουν να πιέσουν και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και το ΚΚΕ ή όσες δυνάμεις τούς πλαγιοκοπούν από τα αριστερά. Ειδικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, η πίεση θα ενταθεί αφού, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο κυβερνητικό και κομματικό σχεδιασμό, πρέπει να αποκαλυφθεί με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει η Χαριλάου Τρικούπη.

Σε καραντίνα. Σε αυτό το πλαίσιο, η διαφοροποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ και αντιπροέδρου της Βουλής Δημήτρη Καμμένου που καταψήφισε το άρθρο για το άσυλο δεν εμπνέει ανησυχία για την κυβερνητική συνοχή, αν και ο εν λόγω βουλευτής και ένας ακόμη (Κατσίκης) είναι στην καραντίνα του Μαξίμου και οι χειρισμοί είναι προσεκτικοί, αφού θεωρούνται και οι δύο αρκετά απρόβλεπτοι.

Η οξεία πόλωση πάντως –σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης –απέφερε καρπούς. Οι προσεκτικοί παρατηρητές, για παράδειγμα, είδαν πως η κυβέρνηση κράτησε ψηλά τους τόνους στη Βουλή και για την παιδεία αλλά και για την υγεία. Και επιχειρήθηκε να προσδοθεί ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα: «Οι παρεμβάσεις που κάνουμε είναι αποδεικτικές μιας ριζικά διαφορετικής ιδεολογικοπολιτικής αντίληψης για τα κυβερνητικά μας καθήκοντα. Αποτελούν σημαντικές συνιστώσες του παράλληλου προγράμματός μας, της εναλλακτικής ριζοσπαστικής διακυβέρνησης, που παίρνει μια άλλη δυναμική μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και τις αισιόδοξες προοπτικές για την οικονομία και την απασχόληση, που ήδη διαπιστώνονται με σαφή στοιχεία» είπε στην εισήγησή του, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων ο βουλευτής Τρικάλων και συντονιστής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.

Μετωπική για την υγεία. Eιδικότερα χθες, χαρακτήρα μετωπικής με τη Νέα Δημοκρατία πήρε η συζήτηση για το νομοσχέδιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Κάτι που δεν ήταν δύσκολο, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε αίτηση συνταγματικότητας για τροπολογία με την οποία νομιμοποιούνται δαπάνες για νοσοκομεία (π.χ. καθαριότητας κ.ά.). Η ένσταση, με την οποία συντάχθηκε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, τελικά απορρίφθηκε, αλλά έδωσε τη λαβή στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη να απασφαλίσει κατά πάντων σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι σε πόλεμο με τους εργολάβους καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στα δημόσια νοσοκομεία. «Είστε συγκεκριμένοι οργανικοί υπηρέτες των εργολάβων» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Λίγο αργότερα, μάλιστα, τους είπε και «Αντουανέτες».

Το μπρα ντε φερ αυτό θεωρείται και το τελευταίο πριν από τη μικρή θερινή ανάπαυλα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες οι κυβερνητικοί δεν θα απολαύσουν μακρές διακοπές λόγω επίσπευσης του έργου τους όπως έχει διατάξει ο Πρωθυπουργός.