Εναν πιο… βουκολικό τόνο στη μεταξύ τους αντιπαράθεση έδωσαν Τσίπρας-Μητσοτάκης, συζητώντας χθες στη Βουλή, για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Πιστεύετε δηλαδή ότι αν πάτε στους αγρότες και καθήσετε σε δεμάτια από άχυρο, θα τους πείσετε πως έχετε πρόταση για την αγροτική πολιτική.Εσείς αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους σαν αυτό που σας συμφέρει να είναι. Εμείς σαν αυτό που τους αξίζει να γίνουν» είπε ο Πρωθυπουργός προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να πάρει την πληρωμένη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Σας προκαλώ να πάτε να δείτε εάν μπορείτε να μιλήσετε σήμερα στους αγρότες, είτε καθήμενος σε σανό είτε πάνω στα τρακτέρ στα οποία ανεβαίνατε όταν τους εμπαίζατε και τους κοροϊδεύατε» του απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Πάντως, θα συμβούλευα τον Πρωθυπουργό να το σκεφτεί καλύτερα αν τυχόν (που δεν νομίζω) σκοπεύει να ανταποκριθεί στην πρό(σ)κληση Μητσοτάκη. Οχι τίποτε άλλο, αλλά δεν νομίζω ότι θα βρει διαθέσιμο όχημα. Ούτε τρακτέρ ούτε καν αγροτικό. Αυτό γιατί, όπως έχει πει και ο Βοιωτός Γιάννης Βάγγος, από το αγροτικό του οποίου –υπενθυμίζω –εκφωνούσε τους πύρινους λόγους του ο Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Τώρα όσο αφορά το σανό, για να κάτσει δεν ξέρω, για να (μας) ταΐσει πάντως κάπου θα βρει.

Πληρωμένη απάντηση

Λίγο πριν η Φώφη ανέβει στο βήμα, ο Νίκος Βούτσης τσακωνόταν, ως είθισται πλέον, με τους βουλευτές της Συμπαράταξης. Η Γεννηματά παραπονέθηκε. «Συγγνώμη, κυρία Γεννηματά, άλλωστε ποτέ δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ για τίποτα» σχολίασε ειρωνικά ο Πρόεδρος της Βουλής. Η απάντηση ήταν πληρωμένη: «Αλήθεια; Συνήθως φταίει για τα πάντα». Πόντος για τη Φώφη και ακόμα ένα σημάδι πως η Χαριλάου Τρικούπη τα ‘χει βρει με το παρελθόν της –ακόμα κι αν δεν τα ‘χει βρει κανένας άλλος.

Σοφοί οι Σουμέριοι!

«Τόσο πολλά βόδια, τόσο πολλές κουράδες» λέει μια παροιμία των αρχαίων Σουμερίων, την οποία θυμήθηκα χθες ενώ έβλεπα στη Βουλή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση. Προτού με ψέξετε για το λεξιλόγιό μου, θέλω να σας διηγηθώ τον διάλογο που υπήρξε και η αφορμή του συνειρμού μου. Στο βήμα, την ώρα εκείνη, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο συνεχώς διέκοπταν με τα σχόλιά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με προεξάρχοντα τον βουλευτή Λάρισας Νίκο Παπαδόπουλο που με τις συνεχείς παρεμβάσεις του προκάλεσε αγανάκτηση στους υπολοίπους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Οταν λοιπόν ο Ψαριανός διαμαρτυρήθηκε στο προεδρείο για τη συμπεριφορά του συριζαίου βουλευτή, τότε εκείνος γύρισε και του είπε «Τι θέλεις πάλι, ρε κουραδομηχανή;». Αν αναρωτιέστε τι συνέβη μετά, να σας πω ότι υπήρξε απάντηση και μάλιστα ανάλογου ύφους και επιπέδου, με τον Ψαριανό να αποκαλεί τον Παπαδόπουλο «κουραδοκεφτέ». Σοφός λαός οι Σουμέριοι, αν μη τι άλλο, έβλεπαν μπροστά!