Καμπανάκι χτύπησε για το άσυλο που επαναφέρεται με το νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, τόνισε πως «ζητήσαμε να παραμείνει η διάταξη για το άσυλο ως έχει και να παρεμβαίνει η Αστυνομία όποτε τελούνται παραβατικές πράξεις, δηλαδή να ισχύει στο πανεπιστήμιο ό,τι ισχύει σε όλη την επικράτεια, με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Οταν έχεις διακίνηση ναρκωτικών, είναι δυνατόν να εξαρτάται η επέμβαση της Αστυνομίας από την απόφαση ενός οργάνου (σ.σ. πρυτανικό συμβούλιο με εκπρόσωπο φοιτητών) που έχει δυσκολία να συγκληθεί; Αυτά τα πράγματα μας φαίνονται αδιανόητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Περικλής Μήτκας πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο δεν είναι καλή εξέλιξη για τα ΑΕΙ καθώς «δεν προσφέρει προοπτική και προκαλεί αναστάτωση στον τρόπο που λειτουργούμε».
Δεν παρέλειψε, πάντως, να αναφερθεί και στον τρόπο λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ο οποίος, όπως υποστήριξε, με το νομοσχέδιο γίνεται πολύ πιο δύσκολος και πολύπλοκος και με πολύ μεγαλύτερο έλεγχο από το υπουργείο Παιδείας.
Από αλλού το έμαθαν
Λένε πως τα κακά νέα αλλά και οι αρρώστιες μαθαίνονται γρήγορα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση όντως η κακή είδηση μαθεύτηκε όχι από τα επίσημα χείλη –ως ώφειλαν –αλλά από τον Τύπο. Μιλάω για το εκπαιδευτικό προσωπικό του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο πληροφορήθηκε από την εφημερίδα «Το Βήμα» την κατάργηση του τμήματός του, καθώς δεν φαίνεται πουθενά στον σχεδιασμό τού υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους, «εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση, η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας και το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να προχωρούν σε μια ανεκδιήγητη απόφαση, καταργώντας ένα επιστημονικό πεδίο κοινωνικών επιστημών και, κατ’ επέκταση, έναν ιστορικό και εξέχουσας σημασίας για την κοινωνία επαγγελματικό κλάδο».