«Η Ελλάδα φτώχυνε και μίκρυνε επί των ημερών σας. Το ίδιο θέλετε να κάνετε και στα πανεπιστήμια». «Πολιτεύεστε διαρκώς με αυταρχισμό». «Η νομοθετική παρακμή του Κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο». Οι παραπάνω φράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής είναι χαρακτηριστικές της σφοδρότατης επίθεσης με μπόλικα «καρφιά» αλλά και σκωπτική διάθεση που εξαπέλυσε χθες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και προσωπικά στον Πρωθυπουργό.

Μολονότι η συζήτηση ήταν για την ανώτατη εκπαίδευση, στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ηγετικού του επιτελείου ήταν να σταλεί το μήνυμα στους πολίτες πως οι αποτυχίες της συγκυβέρνησης είναι παταγώδεις σε όλα τα επίπεδα. Ετσι, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στην αναγκαιότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη «σκοτεινή περίοδο» του πρώτου επταμήνου του 2015 και όσα αποκαλύπτει ο Γιάνης Βαρουφάκης, στηλίτευσε τις κακές κυβερνητικές επιδόσεις στην οικονομία και κατηγόρησε τους κυβερνώντες για την ανοχή που δείχνουν στον Ρουβίκωνα. Βασική επιδίωξη του γαλάζιου στρατοπέδου ήταν να καταδειχθεί μέσω της απευθείας μετάδοσης της συζήτησης για την παιδεία πως όσα αποκαλύπτει τις τελευταίες ημέρες ο Γιάνης Βαρουφάκης, η ΝΔ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τα αφήσει να χαθούν μέσα στη χαλαρή διάθεση του καλοκαιριού και των διακοπών.

Τόσο στην πρωτολογία του όσο και στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους γι’ αυτό το θέμα επισημαίνοντας πως η Εξεταστική που έχει ζητήσει η ΝΔ θα γίνει. «Ο κ. Βαρουφάκης έφτασε στο σημείο να δώσει στη δημοσιότητα τα SMS που αντάλλαξε με τον Πρωθυπουργό. Ησασταν διατεθειμένοι να συζητήσετε κάτι που ήταν ανάθεμα για κάθε ελληνική κυβέρνηση. Την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη» ήταν το καυστικό σχόλιο του αρχηγού της ΝΔ. Κάλεσε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα να έρθει πρώτος και να καταθέσει τις απόψεις του και το ίδιο να κάνει και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Και συνέχισε τη δριμεία επίθεσή του σημειώνοντας: «Θα σας το πω ξεκάθαρα: ο κ. Βαρουφάκης έχει τεράστια, τεράστια ευθύνη για το τι έγινε εκείνη την περίοδο. Μεγαλύτερη ευθύνη έχετε εσείς, όμως, που τον διορίσατε, που συνεννοηθήκατε μαζί του και που τον ανεχθήκατε επτά μήνες».

Για την οικονομία. Πολύ αυστηρή ήταν η κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κυβερνητικό συνασπισμό και για το πεδίο της οικονομίας. «Τα τρία χαμένα χρόνια δεν αντισταθμίζονται με μια ακριβή έξοδο στις αγορές» σχολίασε δηκτικά. Σε άλλο σημείο κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως ο ελληνικός λαός ακόμη πληρώνει τις συνέπειες του «καταστροφικού επταμήνου» του 2015 με τα capital controls αλλά και το τέταρτο Μνημόνιο, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τη μείωση του αφορολογήτου. Και συμπλήρωσε πως τα πρόσωπα των Ελλήνων που αντικρίζουν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας και του ΕΦΚΑ, «μόνο χαμογελαστά δεν είναι».

«Χρειάζεστε διακοπές». Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έλειψαν τα «καρφιά» και η σκωπτική διάθεση που είχαν στόχο κυρίως τον Πρωθυπουργό. Στο σημείο που ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει αστική ευγένεια και ότι αντί για ευχές τού έστειλε μια γελοιογραφία στα γενέθλιά του, η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση: «Νομίζω, κ. Τσίπρα, χρειάζεστε επειγόντως διακοπές. Επειγόντως. Συν τοις άλλοιςείναι κακό, ξέρετε, στην πολιτική να χάνεται η αίσθηση του χιούμορ. Οταν απαξιώνεται και η ίδια η διαδικασίατης άσκησης εποικοδομητικής κριτικής μέσααπό τη γελοιογραφία, τότε καταλαβαίνω απόλυτα το πόσο έχετε χάσει δυστυχώς την επαφήμε την πραγματικότητα».

Με σκωπτική διάθεση στηλίτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την υπερπληθώρα τροπολογιών τις οποίες –όπως υποστηρίζει η ΝΔ –καταθέτει συστηματικά η κυβέρνηση και μάλιστα σε άσχετα νομοσχέδια. Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, του έδειξε ένα πάκο χαρτιά και είπε: «Σας έχω ένα δεύτερο δώρο για τα γενέθλιά σας. Από την 1ηΙουνίου 2017, δύο μήνες ακριβώς,πόσες τροπολογίες έχετε καταθέσει; 159».

«Τεράστιο πισωγύρισμα». Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την παιδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι γυρίζει τα πανεπιστήμια στις υπερβολές και τις ακρότητες της δεκαετίας του ’80, αλλά και ότι αγνόησε τις σοβαρές ενστάσεις των πρυτάνεων και των ακαδημαϊκών κοινοτήτων. Μάλιστα, δεσμεύθηκε ότι θα το καταργήσει μόλις η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση.

Ειδικά για το ακαδημαϊκό άσυλο υποστήριξε πως γίνεται «άλλο ένα τεράστιο πισωγύρισμα». Ανέφερε δε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο: «Προστατεύετε τα εγκληματικά στοιχεία που έχουν ως ορμητήριά τους τα ανώτατα ιδρύματα».

Παρουσιάζοντας το σχέδιο της ΝΔ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι κινείται σε πέντε βασικούς άξονες: την ενίσχυση της αυτοτέλειας των ΑΕΙ, την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, τη σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία και τέλος την αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να μπορούν να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια.