Παράπονα, θυμός, υπαινιγμοί, ανοιχτή σύγκρουση και λογοπαίγνια. «Την ημέρα των γενεθλίων μου, αντί για ευχές, μου απευθύνατε ύβρεις ότι είμαι ψεύτης και κλέφτης», είπε ο Πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε: «Κύριε Μητσοτάκη τα νεύρα δεν κάνουν καλό».

Οχι, δεν διαβάσατε μόλις κάποια αποστροφή από παραπολιτική στήλη. Είναι μέρος των επιχειρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία. Εδώ, με αφορμή τις αλλαγές ή τον νόμο-πλαίσιο του υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, οι δύο κυρίαρχοι πολιτικοί μονομάχοι, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, είχαν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν εφ’ όλης της ύλης. Λες και οι ομιλίες Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη συνόψιζαν όλο τον πόλεμο και σε όλα τα μέτωπα όπως τουλάχιστον έχει ξεσπάσει και κλιμακώνεται όλο αυτό το διάστημα.

Οι πιο προσεχτικοί είδαν πίσω από τον τρόπο με τον οποίο υπεραμύνθηκε το νομοσχέδιο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μια ιδεολογική υπεράσπιση του σχεδίου της κυβέρνησης που περνάει μέσα από τα τρέχοντα νομοσχέδια (Παιδεία, ΟΤΑ, Υγεία) και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με την λεγόμενη «αριστερή στροφή».

Οχι τυχαία ο Τσίπρας έθεσε μια διαφορετική διάσταση στο νομοσχέδιο, πολιτικοποιώντας το πιο θεωρητικά: «Η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κοινωνία και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Η Παιδεία είναι δημοκρατικό δικαίωμα για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν κριτική στην εξουσία. Η Παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας», είπε μεταξύ άλλων. Αυτό όμως ήταν το πιο τεχνικό μέρος και της δικής του ομιλίας. Το πιο ζωντανό, αυτό που είχε ατάκες και μια δόση ειρωνείας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήλθε στη δευτερολογία και την τριτολογία.

Πινγκ-πονγκ με ατάκες. Το πινγκ-πονγκ των αρχηγών –βοήθησε και το γεγονός ότι η συζήτηση δεν ήταν προ ημερησίας διατάξεως και άρα επέτρεπε παρεμβάσεις –γενικά έβγαλε ατάκες. Ακόμη και οι τεχνικές επικοινωνίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπήκαν στο στόχαστρο του Πρωθυπουργού στην τελευταία μετωπική αντιπαράθεσή τους πριν τη θερινή ανάπαυλα: «Οσους Μαδούρο και να ανακαλύψετε, όσο κι αν κάνετε τον κ. Βαρουφάκη βασικό σας σύμμαχο στην πολιτική σας, δεν θα καταφέρετε να πείσετε τον λαό, γιατί σας έχει κρίνει στο παρελθόν και γιατί δεν έχετε άποψη για την επόμενη μέρα» τόνισε ο Τσίπρας. «Κάντε, λοιπόν, εξεταστικές για να ανακαλύψετε τις αιτίες των προβλημάτων σας» σχολίασε και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό, το 2019, όταν ο ελληνικός λαός θα συγκρίνει πού ήμασταν όταν παραλάβαμε και πού θα είμαστε όταν θα ξαναπάμε στην κάλπη, δεν θα επιλέξει εσάς, όσο κι αν στήνετε ευχάριστες επικοινωνιακές παραστάσεις πάνω σε σανό από άχυρα».

Η αναφορά σε Βαρουφάκη δεν πέρασε απαρατήρητη και επιβεβαιώνει πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει να «χρεώνει» τον πρώην υπουργό Οικονομικών στο… οπλοστάσιο της Νέας Δημοκρατίας. «Αντί να καταθέτετε κάθε 15 μέρες πρόταση για εξεταστική επιτροπή, ασχοληθείτε με τις προτάσεις σας για το πώς η χώρα θα βγει η χώρα από την κρίση. Εμείς, είτε το θέλετε είτε όχι, ανοίγουμε διάδρομο εξόδου από την κρίση και το τέλμα της χρεοκοπίας, στο οποίο εσείς βυθίσατε τη χώρα», είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας. Γενικά επανέλαβε το επιχείρημα της έλλειψης στρατηγικής της ΝΔ και μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από τότε που έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση και ακολούθησε η επιτυχημένη έξοδος στις αγορές δίνετε την αίσθηση προσωπικά εσείς και οι βουλευτές σας και τα στελέχη σας ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης».

Η παλέτα των προκλήσεων του Πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και μπηχτή για το εσωτερικό του κόμματος της ΝΔ: «Δεν διστάσατε να βάλετε απαγορευτικό ακόμη και στον ίδιο σας τον ανιψιό» είπε επιχειρώντας να υπενθυμίσει την παρουσία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη στο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο που διοργάνωσε η κυβέρνηση στην περιοχή και παρά την κομματική ντιρεκτίβα της ΝΔ που δεν επέτρεπε στα στελέχη της να παραβρεθούν.

για τον νόμο. Από κει και πέρα, ο Τσίπρας αλλά και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης –π.χ. ο Ευκλείδης Τσακαλώτος –προσπάθησαν από τη μια να καταδείξουν την προοδευτικότητα του σχεδίου νόμου απέναντι στη ΝΔ αλλά και να απαντήσουν σε μια κριτική που γίνεται από το ΚΚΕ πως αποτελεί ένα σχέδιο νόμου που υπηρετεί την υπαγωγή των ΑΕΙ στις ορέξεις του επιχειρηματικού κεφαλαίου. Ετσι ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να εξαπολύσει τα πυρά του κατά της αξιολόγησης τουλάχιστον όπως την εννοεί και την περιγράφει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού τα ΑΕΙ θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό «σαρβάιβορ». Ολοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι, είπε χαρακτηριστικά.

Βεβαίως υπεραμύνθηκε επίσης του ασύλου λέγοντας πως: «Ο μόνος τρόπος για να λύνονται τα προβλήματα είναι ο διάλογος μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν φοβόμαστε το φοιτητικό κίνημα: επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες». Kαι αναφερόμενος στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ο Τσίπρας υπογράμμισε: «Σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που αυξάνουν τα έσοδα μιας μικρής μερίδας καθηγητών και από την άλλη αποκλείουν από τις σπουδές όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Κανένας φοιτητής δεν θα αποκλείεται εάν αδυνατεί να πληρώσει».