Οι παρεμβάσεις κατά της ριζοσπαστικοποίησης περιλαμβάνουν και ευρύτερες πρωτοβουλίες με στόχο τη μείωση των εντάσεων ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες, την ενθάρρυνση συζητήσεων για ευαίσθητα θέματα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε ριζοσπαστικές επιρροές. Στο Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης, για παράδειγμα, ειδικοί προσπαθούν να επηρεάσουν θετικά οικογένειες «να σταματήσουν τις διαδικασίες ριζοσπαστικοποίησης, να αποτρέψουν τη βία, να αποτρέψουν μέλη τους από το να ετοιμάζονται για ταξίδια προς τη Συρία ή το Ιράκ, να δώσουν κίνητρο για επιστροφή όσων έχουν ήδη στρατολογηθεί στο ISIS και να αποτρέψουν ή να σταματήσουν την αρνητική επίδραση στα αδέλφια τους». Στη Χάγη, μάλιστα, αναπτύχθηκε πρόγραμμα που στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει τις μητέρες για τον ρόλο τους στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και να τους δείξει τακτικές για το πώς μπορούν να το κάνουν, ενώ μια θεατρική ομάδα περιοδεύει σε σχολεία δίνοντας παραστάσεις που διαπραγματεύονται το θέμα της ριζοσπαστικοποίησης.

Στο πλαίσιο της συμπληρωματικής εκπαίδευσης, για παράδειγμα, τα σχολεία μπορούν να ζητήσουν υποστήριξη, συμβουλές και κατάρτιση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης περιπτώσεων πόλωσης και ριζοσπαστικοποίησης στις αίθουσες διδασκαλίας. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν ενημερωθεί περισσότερα από 50 σχολεία και έχουν εκπαιδευτεί περίπου 900 εκπαιδευτικοί, ενώ από τον Σεπτέμβριο ειδική τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί για να υποστηρίζει όσους αναζητούν πληροφορίες ή βοήθεια όταν εντοπίζουν άτομα επιρρεπή σε ριζοσπαστικοποίηση ή άτομα που έχουν ήδη ριζοσπαστικοποιηθεί.

Ωστόσο, παρά τις συνολικές προσπάθειες και τις πολυεπιστημονικές προσεγγίσεις, δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικές είναι για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης. «Είναι δύσκολο να μετρηθεί το αποτέλεσμα» παρατηρούν ειδικοί που συμμετέχουν στην εφαρμογή των προγραμμάτων. «Εξάλλου, μπορεί συγκεκριμένα άτομα να σταματούν έπειτα από τέτοιες παρεμβάσεις να επιδεικνύουν ριζοσπαστική συμπεριφορά, αλλά δεν σημαίνει ότι παραμένουν πιστά στην ιδεολογία της τζιχάντ».