Ευρύτατη νοθεία στις πρόσφατες εκλογές στη Βενεζουέλα για τη Συντακτική Συνέλευση καταγγέλλει η εταιρεία που διαχειρίστηκε τα συστήματα ψηφοφορίας. «Γνωρίζουμε, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι υπήρξε παρέμβαση στη συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές» δήλωσε στο Λονδίνο ο Αντόνιο Μουγκίκα, πρόεδρος της εταιρείας Smartmatic, η οποία παρέχει την τεχνολογία για ηλεκτρονική ψηφοφορία σε όλο τον κόσμο. Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή που ανακοίνωσαν οι Αρχές της Βενεζουέλας ήταν μεγαλύτερη από αυτή που κατέγραψε το αυτόματο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
«Υπολογίζουμε ότι η διαφορά μεταξύ της πραγματικής συμμετοχής και εκείνης που ανακοίνωσαν οι Αρχές είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφοι» τόνισε. Απέφυγε πάντως να απαντήσει ευθέως αν πιστεύει ότι η αλλαγή του αριθμού των ψηφισάντων επηρέασε και το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση έλαβαν μέρος 8,1 εκατ. Βενεζουελανοί. Η χαμηλή συμμετοχή θα ήταν μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, καθώς η αντιπολίτευση τον περασμένο μήνα είχε πραγματοποιήσει τη δική της ανεπίσημη ψηφοφορία, στην οποία είχαν λάβει μέρος 7,5 εκατ. πολίτες.
Αυτές οι επίσημες καταγγελίες έρχονται να υποστηρίξουν τις καταγγελίες για νοθεία, τις οποίες είχε κάνει η αντιπολίτευση της χώρας την επομένη των εκλογών. Χθες, ο επικεφαλής του Κογκρέσου της Βενεζουέλας ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις κατηγορίες περί παραποιημένων στοιχείων σχετικά με τη συμμετοχή στις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, που διενεργήθηκαν την περασμένη Κυριακή.
Ο Μουγκίκα –η εταιρεία του οποίου στηρίζει τεχνολογικά από το 2004 τις εκλογές που διεξάγονται στη Βενεζουέλα –ανέφερε επίσης ότι οι Αρχές στη Βενεζουέλα πιθανόν να μη δουν με συμπάθεια τα σχόλιά του και ότι δεν έχει δώσει ακόμη τα στοιχεία αυτά στο εκλογικό Συμβούλιο της χώρας.
Το Συμβούλιο Εθνικών Εκλογών δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για κάποιο σχόλιο. Σύμφωνα με εσωτερικά δεδομένα του εκλογικού Συμβουλίου που είχαν εξετασθεί προηγουμένως από το Reuters, μόνο 3,7 εκατ. άνθρωποι είχαν ψηφίσει έως τις 5.30 μ.μ. στις εκλογές στη Βενεζουέλα την Κυριακή.
«Παρότι θα ήταν πιθανό να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο τέλος της ημέρας –το κυβερνών κόμμα έχει προσπαθήσει να κάνει κάτι ανάλογο και στο παρελθόν –το να διπλασιαστούν οι ψήφοι την τελευταία μιάμιση ώρα θα ήταν κάτι άνευ προηγουμένου» παρατηρεί η Τζένιφερ Μακόι, πολιτική επιστήμων που έχει διατελέσει παρατηρητής σε διάφορες εκλογές.
Είναι γνωστό ότι οι Αρχές άσκησαν πιέσεις στους δημοσίους υπαλλήλους να προσέλθουν στις κάλπες, τους απείλησαν ακόμα και με απόλυση αν δεν ψήφιζαν. Σύμφωνα με καταγγελίες, αρκετοί από αυτούς δέχθηκαν τηλεφωνήματα από ανωτέρους ή συναδέλφους τους το απόγευμα της Κυριακής, που τους πίεζαν να πάνε να ψηφίσουν.
Ακόμα και η γενική εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα, που είχε υπάρξει για πολύ καιρό σύμμαχος της κυβέρνησης, εξέφρασε τις αμφιβολίες της για τα νούμερα που παρουσιάστηκαν. «Είμαι απολύτως σίγουρη ότι αυτοί οι αριθμοί δεν είναι σωστοί» δήλωσε. «Κοροϊδεύουν τον κόσμο με όσα ανακοίνωσαν». Η αντιπολίτευση υπολογίζει πως προσήλθαν στις κάλπες μόνο 2,4 εκατ. πολίτες.
Πέντε μήνες συνεχών διαδηλώσεων κατά τη διάρκεια των οποίων 120 άτομα έχασαν τη ζωή τους, δεν κατέστη δυνατό να εμποδίσουν τον Μαδούρο να πραγματοποιήσει τις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, προκειμένου να παρακάμψει το Κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση. Τώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κοιτούν προς τις ένοπλες δυνάμεις, ελπίζοντας ότι θα πιέσουν τον Μαδούρο να κάνει προεδρικές εκλογές.