«Η δικτατορία του Μαδούρο επιτίθεται»: με αυτό το σχόλιο υποδέχθηκε χθες μία βουλευτίνα της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, η Γιαζάιρα Φορέρο, τη μεταμεσονύχτια σύλληψη δύο εμβληματικών μορφών της, του 46χρονου Λεοπόλντο Λόπες και του 62χρονου Αντόνιο Λεντέζμα. Τελούσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο Λόπες είχε βγει από τις στρατιωτικές φυλακές του Ράμο Βέρντε μόλις πρόσφατα. Και οι δύο είχαν καλέσει τους πολίτες να διαδηλώσουν εναντίον των εκλογών που διοργάνωσε η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο την Κυριακή για την ανάδειξη μιας παντοδύναμης Συντακτικής Συνέλευσης που θα αναλάβει να τροποποιήσει το Σύνταγμα και παράλληλα να διαλύσει ή να εκκαθαρίσει όποιον θεσμό δεν ελέγχει το καθεστώς. Η αιτιολόγηση για τη σύλληψή τους από το Ανώτατο Δικαστήριο, το ίδιο δικαστήριο που είχε επιχειρήσει στα τέλη Μαρτίου να μεταβιβάσει στον εαυτό του τις εξουσίες της (ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση) Εθνοσυνέλευσης, δεν έπεισε παρά μόνον όσους είχαν λόγους να πειστούν: οι μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες ότι θα επιχειρούσαν να αποδράσουν. Επιπλέον, οι δύο πολιτικοί «δεν σεβάστηκαν τους όρους τής κατ’ οίκον κράτησής τους», βάσει των οποίων απαγορευόταν κάθε απόπειρα «πολιτικού προσηλυτισμού» από τον έναν και κάθε «δήλωση προς οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης» για τον άλλο.
Η βία και η καταστολή κορυφώθηκαν την Κυριακή, ανήμερα των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, στη Βενεζουέλα. Μέσα σε μία μέρα οι νεκροί ανήλθαν σε 15, ανάμεσά τους και η 15χρονη Ντανιέλα Σαλομόν Ματσάδο που απλώς περνούσε κοντά από μία διαδήλωση στο Σαν Κριστόμπαλ την ώρα που άνοιξαν πυρ οι παρακρατικοί collectivos. Η επόμενη μέρα βρίσκει τη Βενεζουέλα βυθισμένη στην αβεβαιότητα. Τα 545 μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης ενδεχομένως να συνεδριάσουν για πρώτη φορά ακόμα και σήμερα. Το μέλλον της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης διαγράφεται δυσοίωνο. Θεωρητικά μπορεί να διαλυθεί πριν από τα τέλη της εβδομάδας, αν και η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί πως μπορεί να επιβιώσει λίγο περισσότερο. Η μαχητική γενική εισαγγελέας Λουίσα Ορτέγκα, μόνιμο αγκάθι στα πλευρά του Μαδούρο από την αρχή των τελευταίων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, πριν από τέσσερις μήνες, αναμένεται να παυθεί εντός των ερχόμενων ημερών. Οι «Financial Times» θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως θα αντικατασταθεί από την Κάθριν Χάρινγκτον, μία έμπιστη του βενεζουελάνου προέδρου που έχει μπει στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων από το 2015 –η Ουάσιγκτον συμπεριέλαβε προχθές στον ίδιο κατάλογο τον Μαδούρο, παγώνοντας όλα τα περιουσιακά του στοιχεία εντός της αμερικανικής δικαιοδοσίας, όμως αποφεύγει προς το παρόν τις πετρελαϊκές κυρώσεις. Στο μεταξύ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενοι που θα δεχθούν επισκέψεις από τη Sebin, την υπηρεσία πληροφοριών.
«Δεν νομίζω πως θα ζήσουμε μια Νύχτα των Κρυστάλλων. Δεν θα τους συλλάβουν όλους μέσα σε μία νύχτα γιατί ξέρουν πως τους παρακολουθεί όλη η διεθνής κοινότητα. Πιστεύω όμως ότι θα δούμε εφεξής μία καλά συντονισμένη εκστρατεία δίωξης στελεχών της αντιπολίτευσης», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Σμάιλντ, από την οργάνωση Washington Office on Latin America. Γεγονός είναι, όπως επισημαίνουν οι «New York Times», ότι ο Μαδούρο κατάφερε με την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης ένα καίριο πλήγμα στην αντιπολίτευση. Και οι αναλυτές εκφράζουν πλέον ανοικτά φόβους για μια επικράτηση των πιο ακραίων στοιχείων στις διαδηλώσεις, που θα έδινε στον Μαδούρο άλλοθι για εκτράχυνση της καταστολής. Εκτός κι αν βρεθεί και ο ίδιος σύντομα να δίνει μάχη για την επιβίωσή του εντός του στρατοπέδου των τσαβίστας. Οι πληροφορίες θέλουν τον ανταγωνισμό του με το Νο 2 του Σοσιαλιστικού Κόμματος και θεωρούμενο ακόμα πιο σκληροπυρηνικό Ντιοσδάδο Καμπέλο να κορυφώνεται.
Τα εσωτερικά ρήγματα
Πολλά από τα εσωτερικά ρήγματα του καθεστώτος ίσως να έρθουν στην επιφάνεια κατά την εκλογή του προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης. Ο Μαδούρο θα ήθελε να δει στη θέση αυτή τη σύζυγό του Σίλια Φλόρες. Τη θέση εποφθαλμιά όμως και ο Ντιοσδάδο Καμπέλο – στην περίπτωση αυτή, επισημαίνει η «Monde», ο Καμπέλο θα μπορούσε να γίνει ντε φάκτο πρόεδρος της Βενεζουέλας και ο Μαδούρο να ανακαλύψει πως έβαλε τρικλοποδιά στον εαυτό του.