H μεγαλύτερη δίκη για το αποτυχημένο περσινό πραξικόπημα άρχισε χθες στην Αγκυρα. Στο εδώλιο κάθησαν περίπου 500 κατηγορούμενοι. Ολοι προσήλθαν με χειροπέδες στην αίθουσα του δικαστηρίου, στην οποία τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.
Η δίκη αφορά τα όσα έγιναν τον περασμένο Ιούλιο στην αεροπορική βάση Ακιντζί, βορειοδυτικά της Αγκυρας, η οποία ήταν το αρχηγείο των πραξικοπηματιών σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Για να διεξαχθεί η συγκεκριμένη δίκη, η οποία υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα, κατασκευάστηκε κτίριο που λειτουργεί ως δικαστήριο στα περίχωρα της τουρκικής πρωτεύουσας. Οι κατηγορίες είναι ποικίλες, από απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ερντογάν έως δολοφονίες. Καθώς κάποιοι από τους κατηγορουμένους έφθαναν στο δικαστήριο, ακούστηκε από συγκεντρωμένα άτομα το σύνθημα: «Θέλουμε τη θανατική ποινή»! Κάποιοι από τους διαδηλωτές ήταν συγγενείς ανθρώπων που δολοφονήθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος.
Κατά την περσινή απόπειρα για την οποία η κυβέρνηση κατηγορεί το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, είχαν χάσει τη ζωή τους 249 πολίτες. Στη βάση Ακιντζί ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί είχαν κρατηθεί όμηροι για αρκετές ώρες τη νύχτα της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τη βάση δόθηκαν εντολές για τον βομβαρδισμό του Κοινοβουλίου, καθώς μέρος του στρατού προσπάθησε να ανατρέψει τον πρόεδρο Ερντογάν. Επίσης θεωρείται ότι από εκεί δόθηκαν εντολές για τον βομβαρδισμό του αρχηγείου των Ειδικών Δυνάμεων στο Γκιόλμπασι, στο κέντρο του δορυφόρου TURKSAT και στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Αγκυρα. Από εκεί επίσης έγινε ο συντονισμός των αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν για την απόπειρα.
Η δίκη που άρχισε χθες είναι η μεγαλύτερη σχετικά με το πραξικόπημα. Η ποινή για όσους καταδικαστούν αναμένεται να είναι ισόβια κάθειρξη. Η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία το 2004. Τους τελευταίους μήνες στη χώρα διεξάγεται μεγάλη συζήτηση αν πρέπει να ισχύσει και πάλι η εσχάτη των ποινών, κάτι που επανειλημμένως έχει θίξει και ο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό τον έχει φέρει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκπρόσωποι της οποίας έχουν δηλώσει ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, θα σταματήσουν εντελώς οποιεσδήποτε συζητήσεις για τη μελλοντική ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Τον τελευταίο χρόνο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, χιλιάδες άτομα έχουν συλληφθεί στην Τουρκία με την κατηγορία ότι έχουν δεσμούς με το δίκτυο του Γκιουλέν. Οι επικριτές του προέδρου Ερντογάν όμως θεωρούν πως χρησιμοποιεί τις διώξεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα για να περιορίσει όσους διαφωνούν πολιτικά μαζί του.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν που βρίσκεται μεταξύ των κατηγορουμένων και αρνείται κάθε συμμετοχή στην απόπειρα, θα δικαστεί ερήμην. Κατηγορούμενος είναι επίσης ο Αντίλ Οκσούζ, καθηγητής Θεολογίας, ως ένας από τους εγκεφάλους του πραξικοπήματος μαζί με τον Γκιουλέν και καταζητείται. Τον Οκσούζ κατηγορείται ότι βοήθησε ο επιχειρηματίας Κεμάλ Μπατμάζ. Στη δίκη κατηγορούμενος είναι επίσης ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ, που όπως και κάποιοι άλλοι θα καθήσει στο εδώλιο και για πρόσθετες κατηγορίες σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος.
Στο κατηγορητήριο που είναι 6.000 σελίδες, καταλογίζονται στους υπόπτους «παραβίαση του Συντάγματος, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου, απόπειρα κατάλυσης της κυβέρνησης, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, κατάληψη στρατιωτικών βάσεων, δολοφονίες, απόπειρα δολοφονιών και στέρηση ελευθερίας».