Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα αποφάσισε να αναβάλει για σήμερα τη διαδήλωση που σκόπευε να οργανώσει χθες, ώστε να συμπέσει με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Συντακτικής Συνέλευσης. Ταυτόχρονα, η διεθνής κοινότητα εκφράζει έντονα την ανησυχία της για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη δύο ηγετικών προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης. «Προσοχή: η πορεία εναντίον της Συντακτικής Απάτης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ημέρα που η δικτατορία έχει την πρόθεση να “εγκαινιάσει” την απάτη» ανακοίνωσε το βράδυ μέσω του twitter ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Φρέντι Γκεβάρα.

Επειτα από έκκληση αντιτσαβιστών ηγετών, οι αντιπολιτευόμενοι επρόκειτο να διαδηλώσουν στο Καράκας για να καταγγείλουν τον «αθέμιτο», σύμφωνα με τους ίδιους, χαρακτήρα αυτής της «υπερεξουσίας» που θα χαράσσει επ’ αόριστον την πορεία της Βενεζουέλας. Η ακριβής ημερομηνία της έναρξης των εργασιών αυτής της συνέλευσης, η έδρα της οποίας θα είναι το Κοινοβούλιο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση, η οποία δεν σχολίασε τη σύλληψη των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης.

Ο Λεοπόλντο Λόπες, 46 ετών, ιδρυτής του κεντρώου κόμματος Λαϊκή Βούληση, και ο δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα, 62 ετών, επικεφαλής της κεντροαριστερής Ατρόμητης Λαϊκής Συμμαχίας, συνελήφθησαν τη νύχτα της Τρίτης στα σπίτια τους, όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ιντερνετ. Αμφότεροι είχαν ήδη φυλακιστεί και είχαν πρόσφατα τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση.