Μπλόκο θέτει η Γερμανία στις διαπραγματεύσεις της Κομισιόν με την Αγκυρα για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε «λάθος μήνυμα», σύμφωνα με προσχέδιο κειμένου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Στο έγγραφο αυτό γίνεται αναφορά και σε μια σειρά άλλων μέτρων που θα ήθελε το Βερολίνο να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αυξηθούν οι οικονομικές πιέσεις προς την Τουρκία και να υποχρεωθεί να εφαρμόσει το κράτος δικαίου. Επισημαίνεται ότι, δεδομένων των εξελίξεων στην Τουρκία, η προενταξιακή βοήθεια θα πρέπει να στοχεύει «ακόμη περισσότερο στην υποστήριξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Επίσης, η Γερμανία σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει όλη την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία αν παραστεί τέτοια ανάγκη. Η προενταξιακή βοήθεια, που έχει στόχο να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, ανέρχεται για την περίοδο 2014-2020 στα 4,45 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία έχουν δοθεί μέχρι στιγμής 186 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Γερμανία αναμένει από την Κομισιόν «να μετατοπίσει τη χρηματοδότηση από την Τουρκία κατά τρόπο που να είναι βαρύνουσας σημασίας σε σύγκριση με τη συνολική χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία με βάση τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας».

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει την επικαιροποίηση της συμφωνίας τον Οκτώβριο του 2015, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Προσφυγικό μεταξύ Αγκυρας και ΕΕ. Η τουρκική κυβέρνηση ήλπιζε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ανοίξουν τον δρόμο για την εξαγωγή τουρκικών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων προς τις χώρες της ΕΕ χωρίς τελωνειακούς δασμούς. Η υπάρχουσα συμφωνία είχε υπογραφεί το 1995. Ομως τώρα η επιθυμία της Γερμανίας να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την τελειωνειακή ένωση αλλάζει την κατάσταση.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην ένταση μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας, η οποία έχει αναζωπυρωθεί μεταξύ άλλων και από το γεγονός ότι μετά την περσινή αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κρατούνται στις τουρκικές φυλακές εννέα γερμανοί υπήκοοι, ενώ κατηγορίες έχουν δεχθεί και γερμανικές εταιρείες. Η Γερμανία έχει επίσης σταματήσει να στέλνει όπλα στην Τουρκία επικαλούμενη παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει συγκρίνει την κατάσταση στην Τουρκία με αυτή στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Η Αγκυρα από την πλευρά της έχει κάνει λόγο για εκβιασμούς και απειλές και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες. Η Τουρκία κατηγορεί ειδικότερα το Βερολίνο ότι έχει δώσει πολιτικό άσυλο σε τούρκους πολίτες, μεταξύ αυτών και στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Οι τουρκικές Αρχές έχουν εμποδίσει γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τους περίπου 250 γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ στο πλαίσιο του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι το Βερολίνο πρέπει πρώτα να βελτιώσει τη στάση του. Το γεγονός αυτό είχε μάλιστα προκαλέσει παρέμβαση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που είχε καλέσει Γερμανία και Τουρκία να τα βρουν.

Πίσω από όλα αυτά, πάντως, φαίνεται ότι κρύβεται η ανησυχία των Γερμανών για τυχόν ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τη στιγμή που στη Γερμανία ζουν εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής. Το 80% των Γερμανών διαφωνεί με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Επισήμως βέβαια το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και ως μέσο πίεσης για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.