Δεν είναι μόνο οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον προς την Μόσχα και η αποπομπή εκατοντάδων αμερικανών διπλωματών ως αντίποινα από το Κρεμλίνο. Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας φαίνεται να κλιμακώνεται καθώς, όπως φαίνεται, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν προτείνει στον Λευκό Οίκο σχέδιο αποστολής στην Ουκρανία αντιαρματικών πυραύλων και άλλων όπλων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», η προτεινόμενη μεταφορά –που θα περιλαμβάνει και αντιαεροπορικά που θα χαρακτηρισθούν ως αμυντικά συστήματα –γίνεται καθώς οι συγκρούσεις ουκρανικών στρατευμάτων και αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τους Ρώσους έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι ΗΠΑ δείχνουν να παίρνουν μέτρα για να αποτρέψουν μια πιθανή, πιο επιθετική στρατιωτική δράση της Μόσχας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το σχέδιο του Πενταγώνου και του υπουργείου Εξωτερικών έχει παρουσιασθεί στον Λευκό Οίκο, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το αν θα πρέπει να αποσταλούν όπλα στις δυνάμεις του Κιέβου, πάντως, απασχολεί διαρκώς τους αμερικανούς πολιτικούς τα τελευταία χρόνια.
Πριν δύο χρόνια, οκτώ πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ προέτρεψαν την κυβέρνηση Ομπάμα να στείλει εξοπλισμό ύψους 3 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων αντιαρματικούς πυραύλους, αναγνωριστικά drones, ενισχυμένα Humvees και ραντάρ που θα μπορούσαν να εντοπίσουν τις θέσεις από τις οποίες βάλλει ο εχθρός. Ο πρόεδρος Ομπάμα τελικά αποφάσισε να μη στείλει αυτού του είδους τα όπλα παρ’ ότι οι ουκρανικές δυνάμεις γνώριζαν συνεχείς ήττες στα πεδία των μαχών.
Με τον φόβο ότι η αποστολή αμυντικών όπλων θα μπορούσε να βάλει σε πειρασμό τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κλιμακώσει την ένταση, η κυβέρνηση Ομπάμα περιόρισε την αμερικανική βοήθεια σε «μη-θανατηφόρα» αντικείμενα, δηλαδή προστατευτικά για το σώμα, κιάλια νυκτός, κουτιά πρώτων βοηθειών και μηχανολογικό εξοπλισμό.
Ομως το θέμα ανακινήθηκε και πάλι μόλις ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ. Βάσει της νέας πρότασης, που αποκαλύφθηκε από τη «Wall Street Journal» χθες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει αντιαρματικά, κυρίως πυραύλους Javelin, καθώς και πιθανώς αντιαεροπορικά μαζί με άλλο οπλισμό. Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά πυραύλους Javelin εδώ και καιρό, προκειμένου να αντιμετωπίζει τα ρωσικά άρματα μάχης που διαθέτουν οι φιλορώσοι αντάρτες στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν.