Με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο Εμανουέλ Μακρόν στην προσπάθεια να κερδίσει το μεγάλο πολιτικό στοίχημα που έχει βάλει για την αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας στη Γαλλία.

Στο πλαίσιο της κούρσας αυτής να έχουν δοθεί έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα στη δημοσιότητα όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για τις αλλαγές, το Κοινοβούλιο της Γαλλίας άναψε το πράσινο φως στον πρόεδρο της χώρας να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Η Γερουσία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία να καταρτίσει η κυβέρνηση τον σχετικό νόμο ώστε να περάσει αυτός όσο πιο σύντομα γίνεται από το Κοινοβούλιο.

Ο Μακρόν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα απελευθερώσει την αγορά εργασίας της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας στην ευρωζώνη, με στόχο να γίνουν πιο εύκολες οι απολύσεις αλλά και οι προσλήψεις. Ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει θέσει σαν στόχο να μειώσει την ανεργία από 9,4% σήμερα στο 7% έως το 2022.

Οι αλλαγές που θέλει να κάνει ο Μακρόν στην εργατική νομοθεσία είναι μεταξύ άλλων οι εξής, από όσα τουλάχιστον έχει αποκαλύψει μέχρι τώρα ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησής του:

n Θέλει να δώσει στους εργοδότες μεγαλύτερη ευχέρεια να διαπραγματεύονται με τους εργαζομένους τους για τις εργασιακές σχέσεις, σε επίπεδο επιχείρησης και όχι με βάση συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν σήμερα για ολόκληρους κλάδους.

n Θέλει να μειωθεί το άνω όριο των αποζημιώσεων που θα μπορούν να επιδικάζουν τα δικαστήρια σε εργαζομένους όταν τέτοιες υποθέσεις καταλήγουν στη Δικαιοσύνη. Με τον τρόπο αυτόν ο Μακρόν θεωρεί ότι οι εργοδότες θα προσλαμβάνουν πιο εύκολα προσωπικό αφού η Γαλλία σήμερα έχει από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες στον τομέα αυτόν.

n Θέλει να αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης των εργαζομένων με τις εταιρείες ώστε να μην υπάρχει πληθώρα από επιτροπές που να συζητούν για πολλά διαφορετικά θέματα η καθεμία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις. Στόχος είναι να διαπραγματεύεται με την εργοδοσία μια επιτροπή κάθε φορά για κάθε είδους ζήτημα –από θέματα ασφάλειας στον χώρο εργασίας μέχρι τις ώρες απασχόλησης.

n Οι εταιρείες θα μπορούν να απολύουν ευκολότερα στελέχη σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, αλλά οι άνεργοι θα λαμβάνουν μεγαλύτερα επιδόματα.

Ο Μακρόν ελπίζει ότι θα πετύχει εκεί που απέτυχαν πολλοί προκάτοχοί του, οι οποίοι θέλησαν να προχωρήσουν σε παρόμοιες μεταρρυθμίσεις, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της γαλλικής οικονομίας. Απευθύνεται μεταξύ άλλων στους 3,5 εκατ. ανέργους της χώρας, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι που ψάχνουν και δεν βρίσκουν δουλειά. Προς το παρόν εργαζόμενοι, άνεργοι, εργοδότες αλλά και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα περιμένουν τις τελικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο, οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν σε μερικές μόνο εβδομάδες.