Και δεύτερο αρχαίο αντικείμενο –μια μαρμάρινη κεφαλή ταύρου ελληνικής προέλευσης –καταλήγει από το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης στο οποίο βρισκόταν υπό μορφή δανείου στο γραφείο του ανακριτή καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι εκλάπη από αποθήκη του Λιβάνου τη δεκαετία του 1980 στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η αποκάλυψη δε έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης του κωδωνόσχημου κρατήρα, έργο του αγγειογράφου Πύθωνα, ο οποίος ύστερα από 28 χρόνια στις προθήκες του μουσείου έχει ήδη κατασχεθεί από τις Αρχές και πρόκειται να επιστραφεί στην Ιταλία.
Το μαρμάρινο κεφάλι ύψους 30 εκατοστών, το οποίο χρονολογείται πριν από 2.300 χρόνια, περί το 360 π.Χ., κατέληξε στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Σάιρους Βανς Τζούνιορ τον περασμένο μήνα όταν οι επιμελητές του μουσείου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με την προέλευσή του. Προχώρησαν σε σχετική έρευνα ενεργοποιώντας και τις Αρχές του Λιβάνου, οι οποίες και ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον επαναπατρισμό του.
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ 1967. Το γλυπτό έχει πλούσια ιστορία. Για πρώτη φορά εμφανίζεται στους καταλόγους αρχαιοτήτων του Λιβάνου το 1967 όταν ανασκάφηκε από ελβετούς αρχαιολόγους στον ναό του Εσμουν στη Σιδώνα και εκτιμάται ότι είναι έργο ελληνικού εργαστηρίου. Φυλασσόταν δε σε μια αποθήκη της Βύβλου, περιοχή όπου σημειώθηκε όργιο λεηλασιών τη δεκαετία του ’80.
Ιδιοκτήτες του αρχαίου αντικειμένου είναι το ζεύγος Λίντα και Ουίλιαμ Μπάιεργουολτς από το Κολοράντο, οι οποίοι διατείνονται πως το παρελθόν του γλυπτού είναι καθαρό και μάλιστα έχουν μηνύσει τις εισαγγελικές Αρχές του Μανχάταν διεκδικώντας την επιστροφή του στη συλλογή τους.
Απέκτησαν, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στους «New York Times», το κεφάλι ταύρου από έναν έμπορο αρχαιοτήτων στο Λονδίνο το 1996 για περισσότερο από ένα εκατ. δολάρια και το μεταπούλησαν το 2010 σε έναν άλλο συλλέκτη, τον Μάικλ Στάινχαρντ. Ηταν εκείνος που δάνεισε τη μαρμάρινη κεφαλή στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης την ίδια χρονιά αλλά, όταν έμαθε πως ο Λίβανος αμφισβητεί την προέλευση του αντικειμένου, ζήτησε από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες να το πάρουν πίσω και να τον αποζημιώσουν.
Εκείνοι με τη σειρά τους προχώρησαν σε μήνυση εναντίον της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του Λιβάνου στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής δίκης υποστηρίζοντας ότι ούτε η κυβέρνηση του Λιβάνου ούτε οι εισαγγελείς του Μανχάταν έχουν παράσχει πειστικές αποδείξεις ότι το εν λόγω αντικείμενο έχει κλαπεί. Και επικαλούνται στην αγωγή τους μεταξύ άλλων δικαιώματα ιδιοκτησίας, νόμους περί πολιτιστικής κληρονομιάς για την επιστροφή του γλυπτού στα χέρια τους.
«ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ». «Οι Μπάιεργουολτς είναι καλόπιστοι αγοραστές με καθαρά χέρια. Αντιθέτως, για περισσότερα από 50 χρόνια ο Λίβανος απέτυχε να αναλάβει δράση στο εσωτερικό ή το εξωτερικό για να αναφέρει την κλοπή της κεφαλής του ταύρου», δηλώνει ο δικηγόρος του ζεύγους Ουίλιαμ Περλστάιν, ενώ το εισαγγελικό γραφείο του Μανχάταν που εξέδωσε ένταλμα για την υπόθεση στις 6 Ιουλίου αρνείται να σχολιάσει την υπόθεση.
Στην αγωγή, πάντως, φαίνεται πως οι εισαγγελικές Αρχές ζητούν από τους συλλέκτες να επιστρέψουν το αρχαίο γλυπτό στον Λίβανο και πως πιστεύουν ότι έχει κλαπεί από εκεί, ενώ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του Λιβάνου Σάρκις Χούρι, λέει ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επαναπατρίσουμε το συγκεκριμένο αντικείμενο». Οσο για το Μητροπολιτικό Μουσείο κατάφερε μέσα σε δύο μόλις μέρες να βρεθεί στις σελίδες των εφημερίδων εμπλεκόμενο σε υποθέσεις που αφορούν σε εκθέματά του τα οποία σχετίζονται με παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.