Πριν καλά καλά πέσουν οι λέξεις του Νεϊμάρ στο καταλανικό χώμα και στεγνώσει το μελάνι στην ανακοίνωση της Μπαρτσελόνα με την οποία γνωστοποιούσε πως φεύγει ο Βραζιλιάνος από το Καμπ Νου, ο Λιονέλ Μέσι τού κούνησε μαντίλι με τον πιο επίσημο τρόπο μην αφήνοντας περιθώρια επιστροφής του.

«Ηταν μια μεγάλη ευχαρίστηση να μοιραστώ όλα αυτά τα χρόνια μαζί σου, φίλε μου Νεϊμάρ. Σου εύχομαι πολλή τύχη στο επόμενο στάδιο της ζωής σου. Θα σε δω σύντομα, με πολλή αγάπη» έγραψε ο αναμφισβήτητος ηγέτης της Μπαρτσελόνα στο Instagram.

Για να πάρει την εξής απάντηση από τον Νεϊμάρ, από το ίδιο μέσο: «Ευχαριστώ, αδερφέ, θα μου λείψεις». Η ευχή του Μέσι για «πολλή τύχη» προς τον Νεϊμάρ ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως, όπως βεβαίως και η απάντηση του Βραζιλιάνου «θα μου λείψεις».

Ακόμα πάντως κι αν πίσω από τις λέξεις του αποχαιρετισμού κρύβονται ψήγματα αλήθειας, το βέβαιο είναι πως γεννιέται μια νέα βεντέτα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η οποία θα αναπτυχθεί ραγδαίως στην περίπτωση που η Μπάρτσα κληρωθεί για μία ακόμα φορά με την Παρί Σεν Ζερμέν σε νοκάουτ φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Πολύ δε περισσότερο, όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι οι δύο παίκτες με τις εθνικές τους ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Η μεταγραφή του Νεϊμάρ βρίσκεται πλέον σε φάση τροχοδρόμησης και δεν μπορεί να τη σταματήσουν ούτε οι απειλές του προέδρου της ισπανικής λίγκας Χαβιέρ Τέμπας ούτε τα 222 εκατ. ρήτρα που υπάρχει στο συμβόλαιο του παίκτη με την Μπάρτσα.

Το αποδεικνύει άλλωστε η πρώτη κίνηση των Καταλανών, οι οποίοι αφαίρεσαν τον Βραζιλιάνο από τα διαφημιστικά πόστερ της ομάδας στο Καμπ Νου.

Το ημερολόγιο των επόμενων κινήσεων δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Μετά τη συνάντησή του με τους παίκτες της Μπάρτσα αλλά και τους διοικούντες στους οποίους ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει την καριέρα του στην Παρί, ο Νεϊμάρ ταξίδεψε στο Πόρτο, ίσως για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις από τη νέα του ομάδα. Η Μπάρτσα πάντως έσπευσε να του υπενθυμίσει πως δεν έχει τέτοιο δικαίωμα μέχρι να ενεργοποιηθεί η ρήτρα του.

Οπως ανέφερε το BFMTV και επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του παίκτη Βάγκνερ Ριμπέιρο, η σαπουνόπερα θα ρίξει αυλαία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

H ΡΗΤΡΑ. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της μεταγραφής που θα αλλάξει μια για πάντα την εικόνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου εστιάζεται ασφαλώς στα οικονομικά. Η Μπαρτσελόνα κατέστησε σαφές στον Νεϊμάρ και τον πατέρα του πως η μεταγραφή θα γίνει μόνο αν ενεργοποιηθεί η ρήτρα των 222 εκατ. ευρώ.

Ο κανονισμός του ισπανικού πρωταθλήματος προβλέπει τα χρήματα να κατατεθούν από την Παρί Σεν Ζερμέν στη λίγκα και η τελευταία να ενεργοποιήσει τη ρήτρα του Νεϊμάρ.

Σύμφωνα όμως με τον επικεφαλής της λίγκας Χαβιέρ Τέμπας, δεν θα γίνουν αποδεκτά τα χρήματα γιατί η Παρί θα έχει καταστρατηγήσει το οικονομικό ευ αγωνίζεσθαι. Είπε χαρακτηριστικά πως θα είναι η επιτομή του οικονομικού ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο.

Παρά τις απειλές του Τέμπας, η λίγκα δεν έχει καμία αρμοδιότητα να μην αποδεχτεί τα χρήματα, ενώ η UEFA διευκρίνισε πως δεν έχει δεχτεί προς το παρόν καταγγελία για την Παρί και δεν μπορεί να παρέμβει σε μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόνισε, ωστόσο, πως θα εξετάσει την περίπτωση της καταστρατήγησης του οικονομικού ευ αγωνίζεσθαι από την Παρί.

Στην περίπτωση που ο γαλλικός σύλλογος αναγκαστεί να πληρώσει τα 222 εκατ. ευρώ, η μεταγραφή του Νεϊμάρ θα πλησιάσει συνολικά τα 450 εκατ. ευρώ με τους φόρους και τα μπόνους, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 105 εκατ. ευρώ που έδωσε πέρυσι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Γιουβέντους για τον Πογκμπά. Στα χρήματα αυτά δεν περιλαμβάνονται φυσικά τα 30 εκατ. ευρώ ετησίως που θα λαμβάνει ο Νεϊμάρ ούτε τα μπόνους υπογραφής και η μεσιτεία του Νεϊμάρ του πρεσβύτερου που ανέρχεται σε πολλά εκατ. ευρώ.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ. Η Μπαρτσελόνα αντιλαμβάνεται πως η υπόθεση Νεϊμάρ έχει χαθεί και θα προσπαθήσει να πάρει όσο γίνεται περισσότερα ανταλλάγματα από την Παρί, όχι απαραίτητα οικονομικά. Σίγουρα θα διαπραγματευτεί την απόκτηση του Βεράτι και ίσως ενός ακόμα παίκτη, ώστε το ποσό να ξεπεράσει τελικά τα 300 εκατ. ευρώ, αλλά να φανεί πως η Παρί έδωσε λιγότερα χρήματα για να ξεφύγει από την τσιμπίδα της UEFA.

Με την προσθήκη του Νεϊμάρ στο ρόστερ της Παρί, τα μέλη της βραζιλιάνικης κοινότητας αυξάνονται σε έξι (Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντάβι Αλβες, Τιάγκο Μότα, Λούκας και βέβαια ο Νεϊμάρ). Δικαίως λοιπόν κάποιοι αποκαλούν ήδη τη γαλλική ομάδα Μπραζίλ Σεν Ζερμέν.