Αλλαγές στην ΕΠΟ αλλά και στην ΚΕΔ ήταν δεδομένο ότι θα συντελεστούν. Ακόμη κι αν δεν χρειάζονταν, κάτι για το οποίο δεν νομίζω πως μπορεί να τίθεται καν θέμα. Με επιτροπεία των διεθνών Συνομοσπονδιών και Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (ΠΔΕ) ήταν δυνατόν να μη γίνουν τροποποιήσεις; Στο μοντέλο διοίκησης, σε πρόσωπα, στα πάντα όλα; Και μόνο για να επιδείξουν οι άνθρωποι έργο, να δημιουργηθεί κλίμα ανανέωσης και αλλαγής, να πείσουν ότι κάτι δούλεψαν τους 10-11 μήνες που ανέλαβαν την κατάσταση, όφειλαν να αλλάξουν πράγματα. Εστω να δώσουν άλλα ονόματα σε φορείς, όπως έκανε η κυβέρνηση διώχνοντας την τρόικα από τη χώρα και φέρνοντας τους θεσμούς.

Τέλος πάντων, όπως προείπα, δεν χωράει συζήτηση ότι η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο απαιτούσε αλλαγές. Πολλές από αυτές που έχουν αποφασιστεί και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς ημέρες με κάθε επισημότητα, τις έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό η στήλη. Το «Shot» έχει την πληροφορία ότι και η ΚΕΔ θα αποκτήσει νέο τρόπο λειτουργίας και όλα θα γίνονται υπό την εποπτεία των διεθνών Συνομοσπονδιών. Εκτός από την τοποθέτηση ξένου αρχιδιαιτητή, που είναι ένα μοντέλο το οποίο έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν, μαθαίνω ότι θα αυξηθούν τα μέλη της Επιτροπής η οποία θα είναι μίνιμουμ πενταμελής και ενδεχομένως το ξένο στοιχείο να μην είναι μόνο ο Vítor Manuel de Melo Pereira, όπως είναι το πλήρες όνομα του πορτογάλου αρχιδιαιτητή. Επίσης η νέα ΚΕΔ θα λειτουργεί με εσωτερικό πρωτόκολλο. Θα τηρούνται, ας πούμε, πρακτικά για οποιαδήποτε απόφασή της και οι διεθνείς Συνομοσπονδίες θα έχουν ανοιχτή πρόσβαση σε αυτά για να ενημερώνονται ανά πάσα ώρα και στιγμή για οτιδήποτε!

Βάζει πλάτη… καουμπόης

Προβλήματα, μου είπαν, αντιμετωπίζει ο Πανιώνιος στην ανεύρεση χώρων για τις προπονήσεις του. Τρέχει στον Ασπρόπυργο, από όπου σύντομα θα αποχωρήσει. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πού θα συνεχίσουν να δουλεύουν οι Κυανέρυθροι, οι οποίοι στους δύσκολους οικονομικά καιρούς έχουν βρει έναν χρηματοδότη που βοηθάει. Σιωπηρά και σημαντικά. Πρόκειται για επιχειρηματία που προέρχεται από τα σπλάγχνα της ομάδας καθώς ως έφηβος είχε παίξει ποδόσφαιρο στην ερασιτεχνική ομάδα του Πανιωνίου. Μεγαλωμένος στη Νέα Σμύρνη και μέλος της ομάδας, συχνά πυκνά είναι στις κερκίδες για να παρακολουθήσει τους Κυανέρυθρους. Ο 57χρονος Κυριάκος Σκούρας που έχει τις κατασκηνώσεις που παραπέμπουν σε Far West, με καουμπόηδες και Ινδιάνους, στο Σοφικό Κορινθίας (από όπου κατάγεται), στηρίζει οικονομικά την προσπάθεια του Πανιωνίου και ορισμένοι βλέπουν πως αυτή η σχέση έχει μέλλον. Πολύ πιο έντονο…

Μιας και ο λόγος για τον Πανιώνιο, να ξεκαθαρίσουμε ότι η ανακοίνωση που έμοιαζε να είναι κατά των Ιρανών (Μασούντ, Χατζισαφί) εκδόθηκε για το ξεκάρφωμα. Ωστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει το Ιράν για τη συμμετοχή των Ιρανών σε αγώνες με Ισραηλινούς και για αυτό η ΠΑΕ Πανιώνιος τους «κάλεσε να σεβαστούν τα συμβόλαιά τους». Και τους δύο θα τους έχει στη διάθεσή του απόψε για το ματς με τη Μακάμπι ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο οποίος αναζητά ένα αμυντικό χαφ (αντί του Σιώπη) και ένα αριστερό εξτρέμ.

«Σκασμένος» ο Ρισβάνης

Κάτι που αφορά τον Ολυμπιακό, αλλά αποτελεί εκτίμηση των ανθρώπων του Πανιωνίου, έχει να κάνει με την αποτυχία του Σπύρου Ρισβάνη (φωτογραφία) να πείσει τους Ερυθρολεύκους. Οι Κυανέρυθροι που λατρεύουν τον νεαρό αμυντικό τον δικαιολογούν απόλυτα δίνοντάς του το άλλοθι της κόπωσης. Εξαιτίας των πλέι οφ ο Ρισβάνης δεν ξεκουράστηκε όσα θα έπρεπε, λένε. Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του με τον Πανιώνιο, κλήθηκε να βγάλει ενέργεια που δεν είχε να δώσει. Και μάλιστα σε μια άμυνα που αγωνίζεται πιο ψηλά και χρειάζεται οι αμυντικοί να καλύπτουν μεγαλύτερους χώρους. Αντίθετα, ο Σιώπης θα κερδίσει θέση και θα αποκτήσει ρόλο στο rotation του Χάσι στα εκτός έδρας ματς, όπου ο Ολυμπιακός δεν θα έχει πρώτο μέλημα να δημιουργήσει, αλλά να πιέσει.

Ποιοι και γιατί ψάχνουν τον Κρις;

Θα αρχίσει κανονικά λέτε το πρωτάθλημα μπάσκετ; Χλωμό το βλέπω. Εξαρτάται από το πόσο βαθιά είναι αποφασισμένη η ΕΡΤ να βάλει το χέρι στην τσέπη. Αν από την αρχή το κρατικό κανάλι προσφέρει στις 11 ομάδες που ξέμειναν, μόνες κι έρημες, χωρίς τηλεοπτική στέγη το ποσό που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους, το τζάμπολ θα γίνει κανονικά. Αν όμως η ΕΡΤ αρχίσει τις διαπραγματεύσεις από χαμηλά, τότε θα χρειαστούν κυβερνητικές παρεμβάσεις, κατόπιν απειλών για ματαίωση της έναρξης του πρωταθλήματος και όλα όσα συμπεριλαμβάνει το έργο, που έχει παιχτεί πάμπολλες φορές.

Ενα ακόμη μπασκετικό για το φινάλε της στήλης. Το ποστάρισμα του Κρις Σίνγκλετον, με τη φωτογραφία του να μιλάει στο κινητό τηλέφωνο και λεζάντα, «Ακουσα ότι με ψάχνετε. Τι συμβαίνει;» μπορεί να μη σημαίνει τίποτα, μπορεί να σημαίνει και πολλά. Αν μη τι άλλο, είναι διφορούμενο… Ποιος τον ψάχνει; Και τώρα, πια, γιατί;

Τα λόγια είναι περιττά…

Η υπόθεση Νεϊμάρ είναι άκρως εντυπωσιακή. Τα ποσά προκαλούν ίλιγγο. Βλέποντας όμως τα ρεπορτάζ με τις εξελίξεις για τη μετακίνηση του Βραζιλιάνου στα ελληνικά ΜΜΕ, αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οταν η είδηση «με 600 εκατ. η ΠΣΖ σπάει τα όρια του ποδοσφαίρου» μπαίνει δίπλα στην είδηση «Παναθηναϊκός: Στα χέρια των Δανών πρόταση 1,5 εκατ. για Πούκι», τα λόγια είναι περιττά. OΚ, πρόκειται για ακραία περίπτωση, αλλά η σύγκριση που αυθόρμητα γίνεται έχει την πλάκα της.

ΚΟΥΙΖ

Μια νέα συμφωνία είναι έτοιμη να ανακοινωθεί. Οι δύο πλευρές έχουν συζητήσει το θέμα και έχουν συμφωνήσει για όλα. Από ό,τι μαθαίνω, μέχρι το 2020. Απομένει μια μικρή αλλά σημαντική εκκρεμότητα. Μόλις διευθετηθεί και αυτή, είναι θέμα χρόνου (που όπως λέει η παροιμία είναι χρήμα), θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση. Ποιος είναι παίκτης… 5ετίας;