Η φορολογική μεταρρύθμιση του 2015, η πρώτη μεγάλη αλλαγή της νεοφερμένης τότε κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έβαζε στην κατηγορία των πλουσίων φορολογούμενους με εισοδήματα 30.000 ευρώ, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση των ασήκωτων φόρων που βιώνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Με τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη να δίνει δημόσια μαθήματα για την αρετή του λιτού βίου, αυτόν και όλη την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να έχουν σηκώσει το λάβαρο της αναδιανομής των φόρων υπέρ των ασθενεστέρων, στοχοποιήθηκε η μεσαία τάξη και επιβλήθηκαν φόροι – θηλιά σε εισοδήματα, κατανάλωση και επιχειρήσεις. Τελικά, δεν την γλίτωσαν ούτε οι μικρότεροι από τον φορολογικό οίστρο της κυβέρνησης του τρίτου Μνημονίου.
Το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής φαίνεται σήμερα στα φουσκωμένα εκκαθαριστικά, στην υπερφορολόγηση της κατανάλωσης και των επιχειρήσεων που βάθυναν και παρέτειναν την ύφεση και εξακολουθούν να υποσκάπτουν τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Λάθος συνταγές από λάθος ανθρώπους που υποκριτικά σήμερα εκφράζουν το όψιμο ενδιαφέρον τους για τη μείωση φόρων, μεταξύ των οποίων και ο ανεκδιήγητος Βαρουφάκης.
Στη συνέχεια ήρθε το Ασφαλιστικό. Η δεύτερη μεγάλη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ηταν η ώρα του Κατρούγκαλου να αυτοσχεδιάσει εις βάρος όλων των νέων εργαζομένων οι οποίοι με βάση τον νόμο που πέρασε στη Βουλή δεν θα λάβουν ποτέ αξιοπρεπή σύνταξη. Αλλά και εις βάρος όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, με τα απίστευτα χαράτσια τα οποία είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για εισφορές. Τελικά, ο «σοφός» κ. Κατρούγκαλος όχι μόνο εκμηδένισε τις νέες συντάξεις και έφερε σε απόγνωση τους επαγγελματίες αλλά δεν έλυσε το Ασφαλιστικό, ενώ με το δικής του εμπνεύσεως τρικ της προσωπικής διαφοράς άνοιξε την πόρτα για τις νέες μεγάλες μειώσεις στις υφιστάμενες συντάξεις από το 2019.
Εφθασε και η ώρα της Παιδείας. Αν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, την επιστροφή της κομματοκρατίας και αντιλήψεων του παρελθόντος στον τρόπο διοίκησης αλλά και εκπαιδευτικής λειτουργίας των ΑΕΙ, συμπεραίνει ότι και ο νέος νόμος Γαβρόγλου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν ξεφεύγει από την πεπατημένη.
Ενώ η χώρα έχει ανάγκη από σύγχρονους θεσμούς και μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής που θα την βοηθήσουν να ξεφύγει από την κρίση από την παδεία και την υγεία ώς τη Δικαιοσύνη, το Ασφαλιστικό και τη φορολογία κάνει βήματα προς τα πίσω. Με πολιτικές που όχι μόνο αποδεικνύονται αναποτελεσματικές αλλά είναι και βαθιά συγκρουσιακές προκαλώντας εντάσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Οπως παρατηρούν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες του τόπου καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να υπερβεί τον εαυτό της και να ξεπεράσει δύσκολες καταστάσεις έχοντας ανοικτά τόσα πολλά μέτωπα στην οικονομία και την κοινωνία όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και το φθινόπωρο προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό. Οχι μόνο εξαιτίας της καυτής τρίτης αξιολόγησης, αλλά και του αναβρασμού που επικρατεί ήδη στο μέτωπο της εκπαίδευσης, των εξελίξεων στη Δικαιοσύνη και της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας σε ένα περιβάλλον μεγάλης αγανάκτησης από φορολογούμενους και ασφαλισμένους.