Η υποχώρηση της ισοτιμίας του γεν δημιουργεί προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας των ιαπωνικών επιχειρήσεων αφού κάνει τα προϊόντα τους πιο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό.

Η Toyota ανακοίνωσε χθες ότι αυξάνει κατά 16% τις προβλέψεις για κερδοφορία. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, εκτιμά ότι τα λειτουργικά της κέρδη αναμένεται να φτάσουν για ολόκληρη τη χρονιά τα 1,85 τρισ. γεν ή 16,80 δισ. δολάρια. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για λειτουργικά κέρδη 1,6 τρισ. γεν.

Η Toyota έδωσε τα στοιχεία αυτά στη δημοσιότητα καθώς ετοιμάζεται να συμμαχήσει με τη Mazda για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής στις ΗΠΑ. Πρόκειται για επένδυση 1,6 δισ. δολαρίων με στόχο να αναπτυχθούν εκεί τεχνολογίες για την κίνηση αυτοκινήτων με ηλεκτρισμό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το νέο εργοστάσιο θα μπορεί να κατασκευάζει 300.000 οχήματα ετησίως. Οταν θα λειτουργεί πλήρως από το 2021 και μετά, αναμένεται ότι θα απασχολεί περισσότερα από 4.000 άτομα.

Η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει μεγάλο ανταγωνισμό στην αμερικανική αγορά που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο αλλά και στην Κίνα όπου οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξάνονται συνεχώς με γοργούς ρυθμούς. Η Toyota έχει επίσης προχωρήσει σε συνεργασία με τη Subaru σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν οι δύο εταιρείες τη θέση τους στην αγορά και να αναπτύξουν από κοινού νέες τεχνολογίες. Η όλο και μεγαλύτερη στροφή στην ηλεκτροκίνηση έχει κάνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες από όλο τον κόσμο να προχωρούν σε συνεργασίες προκειμένου να παρουσιάσουν όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά μοντέλα.

Οσον αφορά την κερδοφορία, η Toyota έχει κάνει τους υπολογισμούς της με την παραδοχή ότι η μέση ισοτιμία του ιαπωνικού νομίσματος με το δολάριο θα ανέλθει στα 110 γεν. Επίσης υπολογίζεται ότι η μέση ισοτιμία με το ευρώ θα ανέλθει στα 115 γεν.