Ευκλείδης ο απλοχέρης

Μιλάμε για τεράστια επιτυχία. Δύο και κάτι χρόνια από την ημέρα εκείνη που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τις τράπεζες επιβάλλοντας capital controls, δημοσιεύθηκε απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης», με την οποία –χαρές και πανηγύρια –ανοίγει ο δρόμος για να κάνουμε μηνιαίες αναλήψεις 1.800 ευρώ από τις τράπεζες. Το σύστημα γνωστό. Δεν πήρες μια βδομάδα το 420άρι ή σε δυο βδομάδες το 840άρι, μπορείς στη διάρκεια του μήνα να πάρεις το 1.800άρι. Από Σεπτέμβρη. Μην αρχίσετε να τρέχετε από τώρα στις τράπεζες. Κρατηθείτε. Σε πρώτη ανάγνωση λες καλό είναι. Μπορεί να μην έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να κάνουμε κουμάντο στα όποια χρήματα έχει ο καθένας στις τράπεζες –ευχαριστούμε αγαπητή κυβέρνηση -, αλλά 1.800 ευρώ τον μήνα –ποιος έχει 1.800 ευρώ τον μήνα άλλου παπά (όχι του Νίκου) ευαγγέλιο –είναι μια βελτίωση. Για τα μάτια του κόσμου. Διότι μια απλή πράξη αποδεικνύει ότι η απόφαση είναι μια τρύπα στο νερό. Αν κάνεις ανάληψη 12 μήνες επί 1.800 ευρώ τότε η σούμα βγαίνει 21.600 ευρώ. Αν στις 52 εβδομάδες του χρόνου έπαιρνε κάποιος 420 ευρώ την εβδομάδα τότε η σούμα βγαίνει 21.840 ευρώ. Είναι όντως τεράστια επιτυχία.

Το παιχνιδάκι του ΣΥΡΙΖΑ με τον χρυσό στις Σκουριές

Το παιχνιδάκι που παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με την Eldorado Gold για την εξόρυξη χρυσού σε Σκουριές και Ολυμπιάδα δεν έχει τέλος. Το νέο επεισόδιο του σίριαλ αφορά την ενημέρωση από τονΣταθάκη στη διοίκηση της εταιρείας ότι στα τέλη Αυγούστου ξεκινά η διαδικασία Διαιτησίας ανάμεσα στο Δημόσιο και την Ελληνικός Χρυσός. Αμεση και γεμάτη αιχμές προς τον υπουργό ήταν η απάντηση των Καναδών. Παραφράζοντας το κείμενοκινείται στην λογική, σταματήστε να μας καθυστερείτε γιατί δεν το έχουμε σε τίποτα να τα μαζέψουμε και να φύγουμε από την Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον διαβάζω πίσω από τη φράση «συνεχίζουμε να αξιολογούμε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τα χρονοδιαγράμματα για τα έργα μας στην Ελλάδα». Οσο για την εμμονή της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα έχει την εξήγησή του. Οπως μου λέει άνθρωπος του κυβερνητικού μηχανισμού, για τον ΣΥΡΙΖΑ η επένδυση στις Σκουριές ανέκαθεν αποτελούσε μια από τις κόκκινες σημαίες. Σε μια περίοδο λοιπόν που η κυβέρνηση υποχωρεί παντού, προφανώς κάποιες μόνιμα υψωμένες «κόκκινες σημαίες», σαν αυτή στη Χαλκιδική, θα μπορούσαν να προσφέρουν ελπίδα στον απογοητευμένο αριστερό ψηφοφόρο.

Γελούσαν οι ξένοι

Παραμένει λοιπόν απορίας άξιο για ποιον λόγο, ενόψει καιτωννέων διαγωνισμών στα πετρέλαια, η κυβέρνηση έβαλεστο τραπέζι θέμα αλλαγής του σημερινού μοντέλου παραχωρήσεων όπου το κράτος θα έχει κυρίαρχο ρόλο στην εξόρυξη και εμπορία, κάτι το οποίο αναγκάστηκε να μαζέψειάρον άρον την Πέμπτη. «Ανακάτεψαν την κόλαση δίχως ουσιαστικό λόγο έχοντας μάλλον ιδεολογικόεφαλτήριο, δηλαδή να στείλουν μήνυμαότι για μια αριστερή κυβέρνηση το κράτος πρέπει να έχει κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση του εθνικού πλούτου», μου λέει άνθρωπος της αγοράς. Ενημερώθηκα πάντως ότι κάποιοι ξένοι απ’ αυτούς που ενδιαφέρονται να μπουν στην εγχώρια αγορά, όταν ενημερώθηκαν για τις κυβερνητικέςπροθέσεις,έβαλαν τα γέλια…

Είδες ο Κεράνης;

Αγοράστηκε σχεδόν προ δύο δεκαετιών από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για να στεγάσει υπηρεσίες του, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Πέρυσι είχε ανακοινωθεί πως θα φιλοξενήσει υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που επίσης δεν συνέβη. Ο λόγος για το σχεδόν άδειο κτίριο Κεράνης στη Λεωφόρο Θηβών, το οποίο περιλαμβάνεται στα 28 ακίνητα που πούλησε και επαναμίσθωσε το Δημόσιο (μέσω σύμβασης Sale and Lease Back στην Εθνική Πανγαία), δίχως όμως καμία κυβέρνηση να έχει μέχρι σήμερα καταφέρει να πείσει τους δημόσιους υπαλλήλους να μετακομίσουν στο Αιγάλεω. Κάπως έτσι μαζεύτηκε ένα χρέος του Δημοσίου για ενοίκια, ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο που ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ! Θα τα πληρώσει το Δημόσιο με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, και ας παραμένει άδειο και αναξιοποίητο το κτίριο. Ο μόνος ένοικος του πολυώροφου κτιρίου είναι η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Δεν βλέπω φως

Η πρεμιέρα στέφθηκε από επιτυχία. Τις πρώτες 24 ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας εξωδικαστικού συμβιβασμού η επισκεψιμότητα ξεπέρασε τις 40.000, περίπου 2.500 ενδιαφερόμενοι άρχισαν τη διαδικασία συμπλήρωσης των απαιτούμενων πεδίων και 150 έφτασαν μέχρι το «Βήμα 3» που είναι η συμπλήρωση των χρεών. Τα στοιχεία έδωσε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, άνθρωπος άξιος και ας βγάζουν σπυριά μαζί του ορισμένοι κολλημένοι συριζαίοι, δεδομένου ότι κάποτε ήταν στενός συνεργάτης του Γιάννη Στουρνάρα.

Τώρα με τους άλλους που εμπλέκονται στη διαδικασία ξεκαθαρίσματος της κατάστασης αναφορικά με τη ρύθμιση των χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία από ελεύθερους επαγγελματίες, δεν ξέρω πότε θα βγει άκρη. Πρέπει λέει να βγουν αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας. Φέξε μου και γλίστρησα. Αυτή η απόφαση ψήνεται μήνες τώρα και φοβάμαι ότι μέχρι να τα βρουν με τους τροϊκανούς, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα. Ενας ακόμα πονοκέφαλος για Ευκλείδη και Εφη αν η τρίτη αξιολόγηση τούς βρει στις σημερινές τους θέσεις.