Πέντε περιφερειακές ενότητες σε μια έκταση μεγαλύτερη των 15.540 τετρ. χλμ.: Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όχι μόνο διαθέτει μεγάλη προίκα πολιτιστικών και περιβαλλοντικών μνημείων –πολλά από τα οποία είναι «κρυμμένα» για το ευρύ κοινό –αλλά έχει βάλει στόχο να τα «ζωντανέψει» και να τα αναδείξει.
«Η περιφέρειά μας έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, έχει σπουδαία μνημεία αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια διασύνδεση με την καθημερινή ζωή, μια αναβίωση και ανάδειξη αυτού του πλούτου» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας Ιωάννης Κοτζιάς.
«ΣΥΝΔΕΣΗ» ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Αυτός είναι, άλλωστε, και ένας λόγος που θα γίνει προσπάθεια ένταξης των επιχειρήσεων της περιοχής στο πρόγραμμα. «Αρκεί να πληρούν επτά βασικές προϋποθέσεις, όπως το να έχουν ιστοσελίδα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και να συνδέονται με το portal της Διαδρομής, να έχουν σύστημα παραπόνων για να υπάρχει μια μορφή αξιολόγησης, να χρησιμοποιούν τουλάχιστον τρία τοπικά προϊόντα, εάν πρόκειται για εστιατόρια ή ξενοδοχεία, και φυσικά να συμμετέχουν σε κοινές δράσεις που θα κάνει το δίκτυο των Διαδρομών μαζί με όλες τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν. Θα πρέπει να επισημανθεί πως για πρώτη φορά στη χώρα μας δίνεται η δυνατότητα να οργανώσουμε νέα προϊόντα πολιτιστικού τουρισμού. Επιδιώκουμε να πάμε δηλαδή σε πιο ποιοτικές μορφές τουρισμού, όπου ο επισκέπτης από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου θα έχει μια συνολική, βιωματική τουριστική εμπειρία» προσθέτει ο Σταύρος Μπένος.
ΟΛΑ ΣΕ ENA APP. Η σύνδεση των μνημείων πολιτισμού και περιβάλλοντος με την καθημερινότητα θα… περνά και μέσα από τις νέες τεχνολογίες.
Ηδη η Περιφέρεια προχωρά μια ψηφιακή, χαρτογραφική εφαρμογή, η οποία θα είναι δωρεάν για τους χρήστες και θα περιλαμβάνει από τις εθνικές οδούς μέχρι τα πεζοπορικά μονοπάτια.
Οπως εξηγεί ο Ιωάννης Κοτζιάς, πάνω σε αυτή την εφαρμογή θα υπάρχουν και τα σημεία της Πολιτιστικής Διαδρομής, τα οποία θα εμφανίζονται στον χρήστη όταν πλησιάζει σε αυτά. Σημειώνεται πως η εφαρμογή θα παρουσιαστεί σε έκθεση εναλλακτικού τουρισμού στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Μέσα από την εφαρμογή, εάν για παράδειγμα ο επισκέπτης βρίσκεται στους Δελφούς, τότε θα του εμφανίζονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο».