Πέντε περιφερειακές ενότητες σε μια έκταση μεγαλύτερη των 15.540 τετρ. χλμ.: Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όχι μόνο διαθέτει μεγάλη προίκα πολιτιστικών και περιβαλλοντικών μνημείων –πολλά από τα οποία είναι «κρυμμένα» για το ευρύ κοινό –αλλά έχει βάλει στόχο να τα «ζωντανέψει» και να τα αναδείξει.
Η ιδέα υπήρχε χρόνια. Πέρυσι όμως, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο Διάζωμα – Πολίτες για τα Αρχαία Θέατρα, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής στη Στερεά Ελλάδα.

«Η περιφέρειά μας έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, έχει σπουδαία μνημεία αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια διασύνδεση με την καθημερινή ζωή, μια αναβίωση και ανάδειξη αυτού του πλούτου» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας Ιωάννης Κοτζιάς.

Ετσι «γεννήθηκε» η Διαδρομή Πολιτισμού και Τουρισμού στη Στερεά Ελλάδα. «Ο στόχος είναι τριπλός: Να επιβιώσουν αυτά τα μνημεία είτε είναι γνωστά είτε άγνωστα στον πολύ κόσμο, να αναβιώσουν και τέλος να αποκτήσουν μια καινούργια χρήση, διαφορετική αλλά ταυτόχρονα συμβατή με αυτή που έχουν σήμερα».
Ηδη, ο βασικός κορμός των διαδρομών αυτών περιλαμβάνει –έπειτα από διαβούλευση των φορέων της περιοχής –14 κύρια σημεία πολιτισμού, «τα οποία είναι θησαυροί των περιοχών μας. Σιγά σιγά, βέβαια, αυτό το “δέντρο” των 14 σημείων θα επεκταθεί και θα προστεθούν νέα “κλαδιά”, με ακόμη περισσότερα σημεία που πρέπει να αναδειχθούν. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, θα γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα, γιατί όταν έχει τόσο μεγάλο πλούτο, πρέπει να του συμπεριφέρεσαι με σεβασμό» σημειώνει ο Ιωάννης Κοτζιάς. Οι Δελφοί, ο Ορχομενός, οι Θερμοπύλες, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία στην Ερέτρια, το Κάστρο στη Χώρα της Σκύρου, ο Παρνασσός και η Οίτη είναι μερικά μόνο από τα 14 σημεία που περιλαμβάνει η Πολιτιστική Διαδρομή.
Μετά την επιλογή των πρώτων βασικών σημείων κι έχοντας ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες από το Διάζωμα, το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση της αποκατάστασης κάποιων μνημείων, ενώ το επόμενο βήμα είναι να γίνει κομμάτι αυτού του προγράμματος η επιχειρηματικότητα και τέλος να οριστεί ο φορέας λειτουργίας που θα διαχειρίζεται και θα κρατά στη ζωή το πρόγραμμα.
Η Πολιτιστική Διαδρομή στη Στερεά Ελλάδα είναι, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος, το όχημα για την εκπλήρωση του οράματος του σωματείου. «Κι αυτό είναι η σύνδεση της μεγάλης προίκας σε περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα που σήμερα, δυστυχώς, είναι βυθισμένο στη μοναξιά του. Για να επιζήσουν τα μνημεία, θα πρέπει να εμπλακούν σε ρόλο πρωταγωνιστικό στην καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό και στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής που “χτίζουμε” με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν αρκούμαστε μόνο στην αποκατάσταση των μνημείων, φιλοδοξούμε να τα συνδέσουμε με την πραγματική ζωή και την οικονομία» επισημαίνει στα «ΝΕΑ».
«ΣΥΝΔΕΣΗ» ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Αυτός είναι, άλλωστε, και ένας λόγος που θα γίνει προσπάθεια ένταξης των επιχειρήσεων της περιοχής στο πρόγραμμα. «Αρκεί να πληρούν επτά βασικές προϋποθέσεις, όπως το να έχουν ιστοσελίδα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και να συνδέονται με το portal της Διαδρομής, να έχουν σύστημα παραπόνων για να υπάρχει μια μορφή αξιολόγησης, να χρησιμοποιούν τουλάχιστον τρία τοπικά προϊόντα, εάν πρόκειται για εστιατόρια ή ξενοδοχεία, και φυσικά να συμμετέχουν σε κοινές δράσεις που θα κάνει το δίκτυο των Διαδρομών μαζί με όλες τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν. Θα πρέπει να επισημανθεί πως για πρώτη φορά στη χώρα μας δίνεται η δυνατότητα να οργανώσουμε νέα προϊόντα πολιτιστικού τουρισμού. Επιδιώκουμε να πάμε δηλαδή σε πιο ποιοτικές μορφές τουρισμού, όπου ο επισκέπτης από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου θα έχει μια συνολική, βιωματική τουριστική εμπειρία» προσθέτει ο Σταύρος Μπένος.

ΟΛΑ ΣΕ ENA APP. Η σύνδεση των μνημείων πολιτισμού και περιβάλλοντος με την καθημερινότητα θα… περνά και μέσα από τις νέες τεχνολογίες.
Ηδη η Περιφέρεια προχωρά μια ψηφιακή, χαρτογραφική εφαρμογή, η οποία θα είναι δωρεάν για τους χρήστες και θα περιλαμβάνει από τις εθνικές οδούς μέχρι τα πεζοπορικά μονοπάτια.
Οπως εξηγεί ο Ιωάννης Κοτζιάς, πάνω σε αυτή την εφαρμογή θα υπάρχουν και τα σημεία της Πολιτιστικής Διαδρομής, τα οποία θα εμφανίζονται στον χρήστη όταν πλησιάζει σε αυτά. Σημειώνεται πως η εφαρμογή θα παρουσιαστεί σε έκθεση εναλλακτικού τουρισμού στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Μέσα από την εφαρμογή, εάν για παράδειγμα ο επισκέπτης βρίσκεται στους Δελφούς, τότε θα του εμφανίζονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο».