Οσο παραμένει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ζημιά για τον τόπο, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Β’ Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας δηκτικά πως η συγκολλητική ουσία του κυβερνητικού συνασπισμού είναι η βουλιμία του για εξουσία. Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» εξαπολύει σφοδρή επίθεση στους κυβερνώντες τονίζοντας πως πλέον η ίδια η πραγματικότητα «αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση» και επικρίνει τις παρεμβάσεις τους στη Δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για «δήθεν προοδευτικούς». Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο εσωτερικό του κόμματος διαμηνύοντας πως πρέπει να αποφευχθούν αλαζονικές συμπεριφορές, ενώ θεωρεί απαραίτητη την ανανέωση ποιότητας των γαλάζιων ψηφοδελτίων με φρέσκα πρόσωπα και ιδέες.
Κύριε Χατζηδάκη, η κυβέρνηση, μετά την έξοδο στις αγορές, ισχυρίζεται ότι η πορεία της οικονομίας είναι θετική. Η ΝΔ επιμένει πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει και ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή;
Μ’ ένα τσουβάλι μέτρα από το 2015 και μετά, που δεν ήταν ούτε αυτονόητα ούτε νομοτελειακά αλλά αποτέλεσμα του λαϊκισμού και του ερασιτεχνισμού αυτής της κυβέρνησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει κατορθώσει να γυρίσει τη χώρα ούτε καν εκεί που ήταν το 2014. Τότε είχαμε ήδη βγει στις αγορές και οι προοπτικές ήταν ότι θα χαιρετούσαμε το Μνημόνιο. Αντιθέτως με τη νέα… φιλολαϊκή μας κυβέρνηση υπογράφτηκαν δύο καινούργια Μνημόνια. Ελήφθησαν σκληρά μέτρα, τα οποία πληρώνουν βασικά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Και οι τράπεζες έχουν ακόμα το βαρίδι των capital controls. Αντί να έχουμε πορεία προς τα εμπρός είχαμε οπισθοδρόμηση. Είναι το τίμημα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Επομένως, όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση είναι ζημιά για τον τόπο. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό χρειάζεται και η πολιτική αλλαγή.
Πάντως, η κυβερνητική πλειοψηφία δείχνει αρραγής, το είδαμε στα πρόσφατα νομοσχέδια. Μπορεί να έχουμε εκλογές νωρίτερα;
Η συγκολλητική ουσία αυτής της κυβέρνησης είναι η βουλιμία για εξουσία. Αλλά αυτό μπορεί να τους βγει εις βάρος τους. Διότι όσο παραπάνω μένουν τόσο περισσότερο κινδυνεύουν με βαρύτερη ήττα. Αυτό που τους αντιπολιτεύεται είναι η ίδια η πραγματικότητα. Ακόμα και σιωπηλή να ήταν η ΝΔ, ο συνταξιούχος ξέρει ότι εκεί που περίμενε 13η σύνταξη τού κόπηκε το ΕΚΑΣ. Η νοικοκυρά ξέρει ότι πληρώνει παραπάνω τα συσκευασμένα τρόφιμα, ρύζι, μακαρόνια λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από την κυβέρνηση. Ο μισθωτός ξέρει ότι θα χάσει ακόμη έναν μισθό λόγω της μείωσης του αφορολογήτου. Αρα η πραγματική αντιπολίτευση ασκείται από την ίδια τη ζωή. Από την πραγματικότητα.
Λέτε ότι η κυβέρνηση φόρτωσε τους πολίτες με σκληρά μέτρα. Κάποια θα ισχύουν και μετά το 2019. Θα μπορέσετε να τα αποφύγετε αν γίνετε κυβέρνηση;
Σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας αλλά οι συμφωνίες δεν είναι γραμμένες σε πέτρα. Μπορούν να γίνουν καλύτερες ή χειρότερες ανάλογα με το πώς κυβερνάει μία κυβέρνηση. Εχουμε παραδείγματα. Στην Κύπρο τα πράγματα έγιναν καλύτερα σε σχέση με ό,τι φαινόντουσαν όταν υπογράφηκε το Μνημόνιο διότι η κυβέρνηση ήταν σοβαρή προσηλωμένη στη δουλειά της και τις μεταρρυθμίσεις. Στην Ελλάδα μετά το τρίτο Μνημόνιο ακολούθησε το τέταρτο γιατί η κυβέρνηση δεν έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα. Αυτό πληρώνουμε σήμερα. Τι υποσχόμαστε; Υποσχόμαστε πως θα επιχειρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Το έλλειμμα σοβαρότητας είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει το πολιτικό μας σύστημα.
Παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια;
Δεν είμαι της άποψης ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι υπεράνω κριτικής. Η Δικαιοσύνη όμως σε όλες τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες κρίνεται με νομικά επιχειρήματα. Δεν αντιμετωπίζεται με κραυγές και βρυχηθμούς. Αυτό δεν είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού. Δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι προοδευτικοί όταν συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Εχουμε δείγματα από αυτή την κυβέρνηση ότι είναι προς την κατεύθυνση της οπισθοδρόμησης και στο επίπεδο των θεσμών. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι δήθεν προοδευτικοί ακολουθούν πρακτικές που είναι οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών.
Οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη συνεχίζονται. Επιμένετε στην Εξεταστική;
Επιμένουμε. Οχι για λόγους ιστορικούς ή περιέργειας. Δεν είμαστε ιστοριοδίφες που θέλουμε να μελετήσουμε λεπτομερώς τι έγινε πριν από κάποια χρόνια. Επιμένουμε γιατί όσα έγιναν στο πρώτο επτάμηνο του 2015 έχουν αντανάκλαση στο σήμερα και το αύριο. Οι συνέπειες των πειραματισμών εκείνης της περιόδου είναι εδώ και θα είναι εδώ. Με τα capital controls, με τα συνεχή μέτρα εναντίον των μισθωτών και των συνταξιούχων, με την οικονομία που ξανακύλησε στην ύφεση. Εδώ δεν είναι μόνο τα μέτρα όμως. Είναι και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο είναι ίδιο, με την εξαίρεση του κ. Βαρουφάκη. Εδώ είναι και ο Πρωθυπουργός του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας. Ολοι αυτοί είναι συνυπεύθυνοι για αυτή την πορεία. Γι’ αυτό τον λόγο φοβούνται τη διερεύνηση. Η ΝΔ έχει δεχτεί κάθε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν κάνει το ίδιο για την πρόταση της ΝΔ; Γιατί προφανώς φοβάται.
Νομοσχέδιο Γαβρόγλου και σημαιοφόροι με κλήρωση.
Είναι ένα κλασικό παράδειγμα που φαίνεται πως αυτοί που διεκδικούν το μονοπώλιο της προόδου είναι εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες περασμένων δεκαετιών. Δεν είναι πρόοδος το ακαταδίωκτο των μπαχαλάκηδων στα πανεπιστήμια. Δεν είναι πρόοδος ο στενός κορσές για την οργάνωση μεταπτυχιακών σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια που είναι διέξοδος για τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές. Δεν είναι πρόοδος να αποτρέπεις ξένους φοιτητές να έρχονται στην Ελλάδα για ξενόγλωσσα μαθήματα. Ούτε είναι προοδευτικό να περνάς το μήνυμα στα παιδιά πως είτε διαβάζετε είτε δεν διαβάζετε δεν θα υπάρχει κάποια ηθική επιβράβευση που είναι να σηκώνεις τη σημαία ή να γίνεσαι παραστάτης. Αυτά είναι ξεπερασμένες αντιλήψεις οι οποίες δείχνουν από την πλευρά της κυβέρνησης δογματισμό, ιδεοληψία και πολιτική καθυστέρηση.
Ο Ρουβίκωνας στο προαύλιο της Βουλής. Η κυβέρνηση ανέχεται παραβατικές ομάδες;
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αριστερή ή ακροαριστερή εγκληματικότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται με καλύτερο ή με επιεικέστερο τρόπο αν όχι να αθωώνεται. Διότι πραγματικά αναρωτιέμαι αν δεν ήταν μία ακροαριστερή οργάνωση που έκανε την κατάληψη στο Κοινοβούλιο αλλά μία οργάνωση τη Ακροδεξιάς, πώς θα αντιδρούσε ο Πρόεδρος της Βουλής; Φαντάζομαι ότι θα ήταν –όπως θα έπρεπε άλλωστε –πάρα πολύ αυστηρός. Γιατί λοιπόν να είμαστε αυστηροί στο ένα άκρο και όχι στο άλλο; Είναι ή δεν είναι δογματισμός αυτό; Κυρίως δείχνει ότι δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις αρχές και τους κανόνες από τους οποίους διέπονται οι σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην Μπούντεσταγκ, στη Γερουσία της Γαλλίας, θα υπήρχε ένα αντίστοιχο φαινόμενο και θα έμενε ατιμώρητο;
Προηγείστε στις δημοσκοπήσεις, όμως συχνά τα ευρήματα ανατρέπονται. Γιατί πιστεύετε ότι οι πολίτες θα σας εμπιστευτούν δίνοντάς σας πρωτιά και στις εκλογές;
Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι αγώνας αντοχής, όχι αγώνας ταχύτητας. Δεν χρειάζεται ούτε αυταρέσκεια ούτε αλαζονεία. Αντιθέτως πρέπει να κάνουμε καθημερινά προσπάθεια για να διδασκόμαστε από τα δικά μας λάθη του παρελθόντος και τα λάθη των άλλων. Από την πλευρά μας χρειάζεται σοβαρότητα και σεμνότητα. Χρειάζεται παράλληλα όχι μόνο η κριτική στην κυβέρνηση αλλά και συνεπή, σοβαρή προετοιμασία για τη δική μας πρόταση και για την επόμενη μέρα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και με σχέδια νόμου τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης.
Υπάρχει κάτι που πρέπει να βελτιώσει ή να διορθώσει η ΝΔ στην αντιπολιτευτική της τακτική;
Θα έλεγα πού πρέπει να επικεντρωθεί. Πρέπει να στρέψει την προσοχή της σε τρία επίπεδα.
Πρώτον, να καταδείξει και στον τελευταίο Ελληνα, ακόμη και σ’ αυτούς που έχουν ακόμα κάποιες αμφιβολίες, ότι αυτή η κυβέρνηση που ήρθε ως Ρομπέν των φτωχών κάνει τους φτωχούς φτωχότερους εκ του αποτελέσματος.
Το δεύτερο είναι να προβάλουμε ακόμα περισσότερο τις θέσεις μας. Να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο θετικό μας αφήγημα. Και να εξηγήσουμε την προστιθέμενη αξία, το όφελος που θα έχουν οι προτάσεις μας όχι μόνο συνολικά για την οικονομία αλλά για την κάθε πληθυσμιακή ομάδα, τον κάθε πολίτη. Μιλώντας απλά, ξεκάθαρα και προσωπικά.
Το τρίτο που πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε μία ανανέωση με ποιότητα στη ΝΔ. Μιλάω για τα πρόσωπα. Δεδομένου ότι στην επόμενη Βουλή θα εκλεγούν πολλοί περισσότεροι βουλευτές από την πλευρά της ΝΔ πρέπει η σύνθεση των ψηφοδελτίων να είναι τέτοια που να οδηγήσει στη Βουλή πολλούς νέους βουλευτές, οι οποίοι δεν θα είναι νέοι μόνο στην ηλικία αλλά και νέοι στις ιδέες. Και ταυτόχρονα αυτό να συμβεί και σε επίπεδο κυβερνητικών στελεχών.
Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός;
Οταν ένας δρομέας τρέχει ενδιαφέρεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτός είναι κατ’ αρχάς ο στόχος της ΝΔ. Αλλά ακόμα και αυτοδυναμία να έχουμε, η ΝΔ θα απευθυνθεί στα άλλα κόμματα που πιστεύουν στην ανάγκη η Ελλάδα να γίνει μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και θα προσκαλέσει όλες αυτές τις πολιτικές δυνάμεις να συμμαχήσουμε και να δώσουμε μαζί τον αγώνα για μια Ελλάδα που θα βρεθεί στον πυρήνα της Ευρώπης.
Για τη δήλωσή σας πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με την παλιά Αριστερά κατηγορηθήκατε από δεξιούς ως φιλοαριστερός…
Είστε υπεύθυνος του προγράμματος. Τι διαφορετικό έχει αυτό το πρόγραμμα από άλλα της ΝΔ;
Επιχειρούμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα σοβαρό, ρεαλιστικό και υπεύθυνο. Δηλαδή ένα πρόγραμμα που δεν θα θυμίζει καθόλου ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλουμε να τάξουμε γεφύρια και ποτάμια. Μας ενδιαφέρει να είμαστε σαφείς ακόμη κι αν δυσαρεστήσουμε ορισμένους, που συνηθισμένοι από τις αρνητικές πρακτικές του παρελθόντος περιμένουν πριν από τις εκλογές να ακούσουν ευχάριστες υποσχέσεις. Ετσι έχουμε κινηθεί μέχρι στιγμής παρουσιάζοντας προτάσεις για την οικονομία, τα κόκκινα δάνεια, την ενέργεια, το Μεταναστευτικό. Ετσι θα κινηθούμε. Επόμενος σημαντικός σταθμός θα είναι η παρουσίαση των θέσεών μας για την οικονομία απ’ τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και με βασικό στόχο πώς η Ελλάδα θα δουλέψει ξανά. Πώς θα μπει μπροστά η μηχανή της οικονομίας. Πώς θα γίνουν νέες ιδιωτικές επενδύσεις που είναι προϋπόθεση για να δημιουργηθούν καινούργιες δουλειές, να μπει μεροκάματο στο σπίτι.
Αυτό θα είναι το κεντρικό μήνυμα στη ΔΕΘ;
Αυτό θα το αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει την τελική ευθύνη. Είναι σημαντικό όμως να καταλάβουμε πως ακόμη και μετά τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές έχουμε μια κυβέρνηση που υπονομεύει τον ίδιο της τον εαυτό και τις προοπτικές της χώρας. Μ’ αυτή την κυβέρνηση, το πολύ που μπορούμε να πετύχουμε είναι να είμαστε στο ευρώ αλλά σε μια χώρα β’ κατηγορίας, σε έναν θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης. Μόνο μ’ ένα κόμμα που πιστεύει στις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, στην ελεύθερη οικονομία και στην ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να μπει μπροστά η οικονομία, να δημιουργηθούν καινούργιες δουλειές, να ‘χει η νέα γενιά προοπτική και έτσι να στηριχτεί μεσομακροπρόθεσμα και το ασφαλιστικό μας σύστημα.