Στην Αθήνα του 2015 ένας καθηγητής εγκληματολογίας (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) αναλαμβάνει να εξιχνιάσει πέντε φόνους, συνδετικός κρίκος των οποίων είναι –έκπληξη! –ο Πυθαγόρας: αρχαία ρητά του έχουν βρεθεί στους τόπους των εγκλημάτων. Με αυτό τον βασικό αφηγηματικό άξονα, με ένα καλό καστ ηθοποιών –ανάμεσά τους οι Δημήτρης Καταλειφός, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αννα Καλαϊτζίδου και ο Γάλλος Φρανσουά Κλουζό –και το σενάριο που υπογράφει ο ίδιος, ο Σωτήρης Τσαφούλιας κέρδισε την περασμένη Παρασκευή το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία του «Ετερος εγώ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Εθνών στην Ταορμίνα της Ιταλίας. Και έτσι, δίπλα στις βραβεύσεις των Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Καρόλ Μπουκέ και Τζίνα Λολομπρίτζιντα (για το σύνολο της καριέρας της) υπήρχε η ελληνική στιγμή, από εκείνες που εσχάτως μας χαρίζει αρκετές ο κινηματογράφος.

Τίποτε δεν έδειχνε ότι στην αρχή της επαγγελματικής του διαδρομής ο 42χρονος σήμερα Σωτήρης Τσαφούλιας θα ακολουθούσε τον δρόμο πίσω από τις κάμερες. Ο γεννημένος στον Πειραιά σκηνοθέτης και σεναριογράφος είχε κάνει σπουδές στο ναυτιλιακό δίκαιο και στη διοίκηση επιχειρήσεων και μόνο ως δώρο στον εαυτό του ήρθε η ενασχόληση το 2014 με την πρώτη του ταινία «Κοινός παρονομαστής», όπου συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και τους Αντώνη Αντωνίου, Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Ρένο Χαραλαμπίδη. Στο φιλμ εκείνο μάλιστα είχαν συμμετάσχει έμπειροι τεχνίτες του ελληνικού σινεμά όπως ο Αρης Σταύρου (διεύθυνση φωτογραφίας), ο Γιώργος Γεωργόπουλος (μοντάζ), ο Κώστας Βαρυμποπιώτης (μείξη ήχου) και ο Αρης Αθανασόπουλος (ηχοληψία). Λεπτομέρεια: το σενάριο του «Κοινού παρονομαστή», όπου τέσσερις θαμώνες καφενείου συζητούν για την αιώνια πάλη των φύλων, θα μεταφερθεί στο θέατρο από τον Ντιντιέ Λονγκ στο Theatre de l’ Atelier στο Παρίσι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΚΛΟΥΖΟ. Σε ό,τι αφορά το «Ετερος εγώ», η ιδέα ήρθε όταν ο Τσαφούλιας ξαναδιάβασε το πυθαγόρειο θεώρημα της σχολικής ηλικίας. Η ομάδα των ηθοποιών έδεσε με τον Δημήτρη Καταλειφό σε ρόλο βετεράνου αλλά και τον γάλλο πρωταγωνιστή της ταινίας «Αθικτοι» (2011) Φρανσουά Κλουζό. «Από την πρώτη στιγμή που έγραψα το σενάριο» –είχε δηλώσει πρόσφατα στο συνάδελφο Γιάννη Ζουμπουλάκη ο Τσαφούλιας –«τον συγκεκριμένο ρόλο ήθελα να τον παίξει ξένος ηθοποιός για λόγους κυρίως αλληγορικούς. Ενας Ελληνας που βρίσκεται σε αδιέξοδο και στρέφεται σε έναν ξένο για να του πει αυτό που θα έπρεπε να ξέρει σαν Ελληνας. Ο Φρανσουά Κλουζό είναι από τους πλέον αγαπημένους μου ηθοποιούς και το ότι δέχθηκε να συμμετάσχει στην ταινία αλλά και ο ενθουσιασμός με τον οποίο το έκανε ήταν τεράστια τιμή και χαρά για όλους μας». Ο δρόμος των βραβείων για την ταινία είχε ανοίξει πάντως στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποσπώντας δύο βραβεία: το Βραβείο Κοινού Μιχάλης Κακογιάννης και τo Βραβείο Επιτροπής Νεότητας Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης.