Εκτός συνόρων ταξίδεψε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή.

Στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν απάντησε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) . «Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΔΕ. Οι έλληνες δικαστές στέλνουν το δικό τους μήνυμα επισημαίνοντας ότι «η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη – μέλη μπορεί να αποτελεί “βασικό πυλώνα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης” σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των δικαστών και των εισαγγελέων μιας χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Στην υπόθεση του Γεωργίου αναφέρθηκε σε άρθρο της στην ιστοσελίδα Politico, με τίτλο «Με την καταδίκη ενός τίμιου στατιστικού, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της», η επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Management Μέγκαν Γκριν.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η τωρινή απόφαση έρχεται ύστερα από αθωωτικές αποφάσεις τεσσάρων εισαγγελέων για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ σε διάστημα τεσσάρων ετών κι αυτό, όπως γράφει, «υπονοοεί την πιθανότητα κάποιου είδους πολιτικής εμπλοκής στο δικαστικό σύστημα –κάτι που πιθανοί διεθνείς επενδυτές θα έβλεπαν με ανησυχία. Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας έχουν από καιρό παραπονεθεί ότι οι κατηγορίες κατά Γεωργίου θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής». Υποστηρίζει, μάλιστα, πως οι κατηγορίες θα μπορούσαν να υπονομεύουν ακόμη και την προσπάθεια του Τσίπρα για ελάφρυνση του χρέους. «Αλλωστε, αν ο Γεωργίου φούσκωσε το έλλειμμα της χώρας, το σημερινό έλλειμμα και το χρέος είναι πιθανόν αντίστοιχα φουσκωμένα. Σε αυτή την περίπτωση, γιατί να είναι επιεικείς οι δανειστές;».