Διευκολυντικές ρυθμίσεις στην αδειοδοτική νομολογία των τηλεοπτικών σταθμών πρόσθεσε με τροπολογία του το ΥΨΗΠΤΕ ύστερα από πρόταση του ΕΣΡ χθες στο πολυνομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου, η συζήτηση του οποίου άρχισε μετά τις 19.30 στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Η τροπολογία μεριμνά ώστε το τίμημα για κάθε άδεια να αποπληρωθεί σε δέκα ετήσιες ισόποσες δόσεις αντί για τρεις (ετήσιες) που όριζε ο νόμος ώς τώρα.
Επίσης διπλασιάζει την προθεσμία σε έξι από τρεις μήνες, στη διάρκεια της οποίας τα επιχειρηματικά σχήματα που θα λάβουν άδεια πρέπει να έχουν έτοιμες κτιριακές εγκαταστάσεις και αντιστοίχως επιμηκύνεται η χρονική περίοδος για να μπορέσουν να έχουν την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή.
Σολομώντεια λύση δίδεται στον όρο του αριθμού των εργαζομένων στην κατηγορία αδειών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου. Αυτός παραμένει στα 400 άτομα, κατά μέσον όρο ετησίως, όμως δεν ορίζεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στον διαγωνισμό αλλά ως υποχρέωση πλέον λειτουργίας.
Ορίζεται ρητά ότι οι μέτοχοι εταιρικών σχημάτων που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια δεν θα μπορούν να μετέχουν και σε εταιρείες τηλεπωλήσεων και προβλέπεται ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες των οικονομικών προσφορών που διενεργείται πριν από την ανακήρυξη των υπερθεματιστών θα πραγματοποιείται από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 45 ημέρες.
Εξάλλου, για πρώτη φορά προβλέπεται πόρος για τη λειτουργία του ΕΣΡ μέσω της αδειοδότησης. Κάθε χρόνο από το τίμημα της κάθε δόσης 50.000 ευρώ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού θα αποδίδονται στο Συμβούλιο. Το ποσό αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία αδειών και αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω για καθεμιά από τις άλλες κατηγορίες, δηλαδή στα 30.000 ευρώ για τις θεματικές και μεταξύ 5.000 και 10.000 για τις περιφερειακής εμβέλειας.