Η Αστραπή θα λάμψει για τελευταία φορά. Το Λονδίνο είναι η αγαπημένη πόλη τού Γιουσέιν Μπολτ, μετά φυσικά το Σέργουντ Κόντεντ, τη γενέτειρά του στην Τζαμάικα, και εκεί θα ρίξει τους τίτλους τέλους σε μια μυθική καριέρα.

Πολλοί τον χαρακτήρισαν θαύμα της φύσης, αλλά ο λόρδος (και πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου) Σεμπάστιαν Κόε, μιλώντας με αφορμή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που άρχισε χθες στη βρετανική πρωτεύουσα, προτίμησε να τον αποκαλέσει «μια μεγαλοφυΐα που είχε τέτοια επίδραση στα αγωνίσματά του, όση και ο Μοχάμετ Αλι στην πυγμαχία».

Ο πανέξυπνος Βρετανός και παλαιός μεγάλος αθλητής στις μεσαίες αποστάσεις γνωρίζει καλά ότι ο Μπολτ είναι το πιο λαμπερό «προϊόν» – ή, αν προτιμάτε, η πιο φανταχτερή βιτρίνα του παγκόσμιου στίβου – και θέλει να το διαφημίσει όσο καλύτερα γίνεται, αφενός για την ίδια την IAAF, της οποίας προεδρεύει, αλλά φυσικά και για την πατρίδα του.

Πολλούς μήνες πριν από τη σημερινή μέρα, ο τελικός των 100 μέτρων (απόψε στις 23.45) ήταν, όπως άλλωστε συνηθίζεται, το πιο ελκυστικό αγώνισμα της διοργάνωσης και αυτό για το οποίο όλοι ήθελαν ένα εισιτήριο προκειμένου να βρεθούν στο ολυμπιακό στάδιο του Λονδίνου.

Εκεί όπου όλοι πιστεύουν ότι θα γραφτεί το τελευταίο κεφάλαιο μιας ιστορίας χρυσής σαν παραμύθι, που όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Από το 2008 στο Πεκίνο, όταν και πρωτοεμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν πάντα στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου με εννέα χρυσά σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες (Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012, Ρίο 2016) σε 100, 200 και 4×100 μέτρα και άλλα 11 χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, όπου μετά το 2008, όπως είπαμε, δεν έχασε ποτέ.

Ή, για να ακριβολογούμε, νικήθηκε μόνο από τον… εαυτό του: έχοντας άκυρη εκκίνηση στον τελικό των 100 μέτρων το 2011 στην Νταεγού αποκλείστηκε και ο συμπατριώτης του Γιόχαν Μπλέικ βρήκε την ευκαιρία να στεφτεί παγκόσμιος πρωταθλητής!

Ο Γιουσέιν Μπολτ δεν είναι διάσημος απλά επειδή τρέχει γρηγορότερα από τη σκιά του ή διότι έσπασε τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 και στα 200, ούτε μόνο επειδή είναι πλέον ο αθλητής – μύθος (στον στίβο) των Ολυμπιακών Αγώνων με τρία συνεχόμενα χρυσά σε 100, 200 και 4×100 μέτρα.

Ο τζαμαϊκανός σπρίντερ με τα εκπληκτικά σωματικά προσόντα και την ταχύτητα του ανέμου είναι ο άνθρωπος που μετέτρεψε ένα από τα κορυφαία αγωνίσματα όλων των εποχών (την κούρσα της μιας ανάσας, τα 100 μέτρα) σε ένα μεγαλοπρεπές σόου.

Δεν τρέχει απλά και νικά, δίνει μια μοναδική παράσταση και δημιουργεί ένα ξεχωριστό δρώμενο γύρω από ένα αγώνισμα όπου παλαιότερα κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ποιος θα είναι ο νικητής.

Με τον Μπολτ ξέρεις και απολαμβάνεις το σόου που ακολουθεί.