Θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε «χορτοφαγοφορία». Πρόκειται για το κίνημα στον χώρο του αθλητισμού του οποίου ηγείται ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος της Αγγλίας, η Φόρεστ Γκριν Ρόβερς, και στόχο έχει να πείσει τους ανθρώπους να αλλάξουν τρόπο διατροφής και να στραφούν σε προϊόντα αποκλειστικά φυτικής προέλευσης.
Η Φόρεστ Γκριν Ρόβερς είχε γίνει πολλές φορές θέμα στον βρετανικό και διεθνή Τύπο από την ημέρα που την αγόρασε ο πολυεκατομμυριούχος Ντέιλ Βινς και τη μετέτρεψε σε αυτό που λέει το μεσαίο όνομά της: πράσινη.
Η επιβολή της χορτοφαγίας στους ποδοσφαιριστές της ομάδας τις ημέρες των προπονήσεων και των αγώνων καθώς και η έλλειψη οποιασδήποτε τροφής ζωικής προέλευσης από το κυλικείο του σταδίου άρχισαν να δημιουργούν μια νέα τάση υπέρ της χορτοφαγίας και των ωφελειών της.
Η συμμετοχή της Φόρεστ Γκριν Ρόβερς στο πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας της Αγγλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της πολλαπλασιάζει τη δυναμική των μηνυμάτων που θέλει να στείλει ο ιδιοκτήτης του συλλόγου και της πράσινης ενεργειακής εταιρείας Ecotricity.
«Εχουμε μεγάλο αντίκτυπο γιατί αντιβαίνουμε στη λογική. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερος παραλογισμός από τη διασπορά του μηνύματος για τη χορτοφαγία μέσω του κόσμου του ποδοσφαίρου» επισημαίνει ο Βινς.
ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ. Η χορτοφαγία στον αθλητισμό δεν αποτελεί νέα τάση. Ωστόσο στις μέρες μας φαίνεται να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις και στο κύμα να ανεβαίνουν διάσημοι αστέρες, όχι όμως από επιλογή αλλά για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
Από τους ποδοσφαιριστές, οι Αργεντινοί Λιονέλ Μέσι και Σέρχιο Αγουέρο σταμάτησαν να καταναλώνουν κρέας κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν, ενώ ο άγγλος επιθετικός Ζερμέν Ντεφό προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και ακολουθεί αποκλειστικά χορτογαφική δίαιτα, όπως και η φετινή φιναλίστ του Γουίμπλεντον Βίνους Γουίλιαμς.
Ο Βινς εξηγεί ότι το κύμα της χορτοφαγίας φούσκωσε με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. «Είναι ένα μείγμα ανθρώπων που αναζητούν τρόπους βελτίωσης της απόδοσής τους, μεγαλύτερη επικράτηση της γνώσης και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τα οφέλη, όχι μόνο στην αθλητική απόδοση αλλά και στην ανθρώπινη υγεία».
H εκπρόσωπος Τύπου της Κοινωνίας των Χορτοφάγων Ντομινίκα Πιασέκα προβλέπει πως η επιρροή των αστέρων του αθλητισμού θα ενισχύσει την τάση υπέρ της χορτοφαγίας. «Ο κόσμος σίγουρα θα ενδιαφερθεί, ειδικά αν είναι θαυμαστής κάποιου αθλητή» λέει.
Η Κοινωνία των Χορτοφάγων που ιδρύθηκε το 1944 ως κίνημα με έδρα την Αγγλία, υπολογίζει πως στη Βρετανία ο αριθμός των ανθρώπων που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή είναι 542.000 παρουσιάζοντας αύξηση 260% την τελευταία δεκαετία. Εκτιμάται ότι 1% του πληθυσμού στη Γερμανία και στις ΗΠΑ είναι επίσης χορτοφάγοι.
«Είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση του αριθμού των χορτοφάγων αθλητών γιατί πολλοί από αυτούς αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα οφέλη της χορτοφαγικής δίαιτας» παρατηρεί η Πιασέκα. «Η Φόρεστ Γκριν Ρόβερς σπάει τα στερεότυπα και βοηθά τον κόσμο να συνδέσει τη χορτοφαγία με την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση».
Από τους πλέον διάσημους χορτοφάγους αθλητές ήταν ο Φινλανδός Πάαβο Νούρμι. Είχε σταματήσει να καταναλώνει κρέας από τα παιδικά του χρόνια και αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει ο μεγαλύτερος δρομέας μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων του 20ού αιώνα, κατακτώντας εννέα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια.
ΚΑΙ ΦΥΚΙΑ! Ο αυστραλός κολυμβητής Μάρεϊ Ρόουζ ήταν επίσης χορτοφάγος και λάτρευε να τρώει φύκια. Στα 17 του κατέκτησε τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στους Αγώνες της Μελβούρνης το 1956.
Από τους πρώτους χορτοφάγους του ποδοσφαίρου στη Βρετανία ήταν ο Νιλ Ρόμπινσον. Αγωνίστηκε στις Εβερτον, Σουόνσι και σε αρκετές ακόμα ομάδες από το 1974 και για 16 χρόνια. Σύμφωνα με τον Ρόμπινσον, το ποδόσφαιρο βρίσκεται ακόμα σε προϊστορική εποχή στο θέμα της χορτοφαγικής διατροφής γιατί στόχος των παικτών είναι αποκλειστικά η βελτίωση της απόδοσής τους.
«Υποτιμούν τη χορτοφαγία σε ένα είδος δίαιτας ενώ στην πραγματικότητα αφορά το ήθος, τον τρόπο ζωής της μη βίας και της συμπόνιας προς όλα τα ζωντανά πλάσματα».
Ισως την καλύτερη διαφήμιση για τη χορτοφαγία αποτελεί ο Σιχ Φεουζά, ένας δρομέας 106 ετών που έχει εμφανιστεί δίπλα στον Ντέιβιντ Μπέκαμ σε διαφημιστική εκστρατεία. Ο Σιχ Φεουζά συμμετείχε στον Μαραθώνιο του Λονδίνου σε ηλικία 101 ετών.
Στην ένατη δεκαετία της ζωής του ο Σιχ Φεουζά έγινε χορτοφάγος και το μόνο που τρώει σε μικρές μερίδες είναι φακές, σπανάκι και τζίντζερ. Οπως λέει, περισσότερος κόσμος πεθαίνει από το πολύ φαγητό παρά από την πείνα. Οι Αφρικανοί θα διαφωνήσουν με το τελευταίο.