Τα αστέρια λάμπουν παντοτινά και μέσα σε αυτά είναι μια Ελληνίδα. Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου που διεξάγεται –από χθες το απόγευμα –στο Λονδίνο. Η πρωταθλήτρια και χρυσή ολυμπιονίκης μας του επί κοντώ, μαζί με τον μεγάλο Γιουσέιν Μπολτ, είναι μέσα στα πρόσωπα που έχουν τραβήξει όλα τα φλας της δημοσιότητας στη βρετανική πρωτεύουσα και δεν είναι τυχαίο.

Πρόκειται για διαχρονικές αξίες που καθιερώνονται μέσα από τη διάρκεια σε υψηλές επιδόσεις και μετάλλια και αν για τον Γιουσέιν Μπολτ θα είναι η τελευταία παράσταση (είχε αποφασίσει να κλείσει την καριέρα του στο Λονδίνο και μάλιστα συμμετέχοντας αυτή τη φορά μόνο στα 100 μέτρα), για την Κατερίνα Στεφανίδη το μέλλον είναι λαμπρό.

Γενικά για τον ελληνικό στίβο και αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι ένα μεγάλο στοίχημα, λίγες ημέρες μάλιστα μετά την εξασφάλιση της παραμονής της χώρας μας στην ελίτ του ευρωπαϊκού στίβου (στους αγώνες της Λίλλης). Υπάρχουν αθλητές με επιδόσεις που είναι είτε για μετάλλιο είτε για συμμετοχή σε τελικό και γενικά μπορούν να δώσουν πολλά στον ελληνικό στίβο.

Η Κατερίνα Στεφανίδη, η Βούλα Παπαχρήστου, ο Λυκούργος Τσάκωνας, ο Μίλτος Τεντόγλου (σε εξαιρετική κατάσταση εδώ και δύο μήνες), ο Γιάννης Κυριαζής (από τη νέα γενιά μεγάλων ακοντιστών) και η Ειρήνη Βασιλείου είναι από τους αθλητές που με βάση τις επιδόσεις τους μπορούν να διακριθούν.

Παράλληλα για κάποιους αθλητές και αθλήτριες της ελληνικής αποστολής, αυτή θα είναι η πρώτη τους μεγάλη διοργάνωση και μαζί με τους υπόλοιπους μπαίνουν στα βαθιά, κάτι που θα αποτελέσει σημαντική προίκα για το μέλλον και ενόψει των επόμενων μεγάλων διοργανώσεων.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ανδρες: Λυκούργος Τσάκωνας (200 μέτρα), Κώστας Δουβαλίδης (110 μέτρα με εμπόδια), Εμμανουήλ Καραλής (επί κοντώ), Μίλτος Τεντόγλου (μήκος), Δημήτρης Τσιάμης (τριπλούν), Μιχάλης Αναστασάκης (σφυροβολία), Γιάννης Κυριαζής (ακόντιο), Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (20 χλμ. βάδην).

Γυναίκες: Μαρία Μπελιμπασάκη (200 μέτρα), Ελισάβετ Πεσιρίδου (100 μέτρα με εμπόδια), Ειρήνη Βασιλείου (400 μέτρα), Τατιάνα Γκούσιν (ύψος), Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ), Λίλη Αλεξούλη (μήκος), Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν), Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (δισκοβολία), Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (20 χλμ. βάδην), Δέσποινα Ζαπουνίδου (20 χλμ. βάδην), Ουρανία Ρεμπούλη (Μαραθώνιος), Γκλόρια Πριβιλέτζιο (Μαραθώνιος).

Μεγάλη απώλεια είναι αυτή του κενυάτη πρωταθλητή στα 800 μέτρα Ντέιβιντ Ρουντίσα που δήλωσε ότι θα χάσει το παγκόσμιο λόγω τραυματισμού. Θα ήταν από τα μεγαλύτερα ονόματα της διοργάνωσης.

ΟΙ ΡΩΣΟΙ. Οσον αφορά τη Ρωσία, δεν θα υπάρχει πουθενά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, χτυπημένη από τα ομαδικά κρούσματα ντόπινγκ. Η διεθνής ομοσπονδία επέτρεψε σε 19 αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία (που δεν είχαν εμπλακεί σε θέματα ντόπινγκ) να λάβουν μέρος, αλλά ως ανεξάρτητοι. Δηλαδή, για να πάρουν την άδεια συμφώνησαν ότι δεν θα έχουν πάνω στα ρούχα τους κανένα έμβλημα ή χαρακτηριστικό που να παραπέμπει στη χώρα, ενώ δεν τους επιτρέπεται να έχουν τον εθνικό τους ύμνο ούτε καν ως ήχο κλήσης στο κινητό τους!

Οι Βρετανοί ζουν έντονα τη μεγάλη γιορτή του στίβου που ουσιαστικά καθιέρωσαν κάθε χρόνο μετά το 2012 για να γιορτάζουν με ένα μεγάλο μίτινγκ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου την επέτειο των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν φιλοξενήσει με επιτυχία.