Κάθε νόμιμη οδό για μετανάστευση στις ΗΠΑ επιθυμεί να περιορίσει ο πρόεδρος Τραμπ, υποστηρίζοντας νομοσχέδιο που υπολογίζεται ότι θα μειώσει σε μια δεκαετία κατά 50% τον αριθμό όσων παίρνουν μόνιμες άδειες παραμονής, τις γνωστές πράσινες κάρτες. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», στο επίκεντρο της εφαρμογής της πρότασης αυτής βρίσκεται ο δραστικός περιορισμός του δικαιώματος των αμερικανών πολιτών και των νόμιμων κατοίκων στις ΗΠΑ να προσκαλούν για μόνιμη παραμονή μέλη των οικογενειών τους και θα δίνεται προτεραιότητα σε ξένους υπηκόους με υψηλά προσόντα βάσει ενός συστήματος «πόντων», παρόμοιου με εκείνο που εφαρμόζει ο Καναδάς ή η Αυστραλία. Προβλέπεται επίσης κατάργηση του δευτερεύοντος συστήματος «λοταρίας» για τις μόνιμες άδειες παραμονής.
Εάν περάσουν από το Κογκρέσο, θα πρόκειται για τις μεγαλύτερες αλλαγές στο σύστημα της νόμιμης μετανάστευσης στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.
Το νομοσχέδιο φέρει τις υπογραφές των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Τομ Κότον και Ντέιβιντ Περντού και έχει γίνει γνωστό με το ακρώνυμο Raise. Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι «Μεταρρύθμιση της αμερικανικής μετανάστευσης για ισχυρή απασχόληση», επειδή θεωρούν ότι με τα μέτρα αυτά θα βρουν περισσότερες δουλειές οι αμερικανοί πολίτες. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να ρίξει όλο το βάρος της υποστήριξής του στο νομοσχέδιο, καλώντας τους δύο γερουσιαστές να το παρουσιάσουν από το βήμα του Λευκού Οίκου, απ’ όπου ο ίδιος ανέφερε: «Θέλουμε να περιορίσουμε τη μετανάστευση στις ΗΠΑ σε όσους μιλούν αγγλικά και διαθέτουν υψηλά προσόντα».
Μέχρι τώρα το ενδιαφέρον του Τραμπ ήταν στραμένο κυρίως στην παράνομη μετανάστευση. Από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου, ο Ντόναντ Τραμπ έχει απαγορεύσει την είσοδο επισκεπτών από επιλεγμένες χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, έχει μειώσει την εισροή προσφύγων, έχει αυξήσει τον αριθμό των συλλήψεων για ζητήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και ασκεί πιέσεις για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Αυτή η νέα πρόταση του Λευκού Οίκου προκαλεί έντονες συζητήσεις στα μέλη του Κογκρέσου σχετικά με την εθνική ταυτότητα των Αμερικανών, την οικονομική ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη στην εργασία και τις αμερικανικές αξίες. Δεν θα είναι εύκολο να εγκριθεί, καθώς υπάρχουν στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που υποστηρίζουν μεταρρυθμίσεις στη μεταναστευτική πολιτική, όχι όμως τόσο μεγάλους περιορισμούς.
Τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει το θέμα δείχνει η πρώτη σχετική συνέντευξη Τύπου, όπου ο δημοσιογράφος του CNN Τζίμ Ακόστα και ο σύμβουλος του Τραμπ Στίβεν Μίλερ αντάλλαξαν προσβολές επί του προσωπικού με αφορμή το τι γράφει το Αγαλμα της Ελευθερίας. Ο Ακόστα υποστήριξε ότι η γραμμή του Τραμπ αντιβαίνει στη στάση που παραδοσιακά είχαν οι ΗΠΑ απέναντι στο ποιος μπορούσε να έρθει και να χτίσει μια νέα ζωή. Ο Μίλερ προσπάθησε να απορρίψει τις επικρίσεις επιμένοντας πως, στην πράξη, η λογική πίσω από το νομοσχέδιο δεν απομακρύνεται από τα όσα ακολουθούνται τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε την επιγραφή στο Αγαλμα της Ελευθερίας: «Δώστε μου τους κουρασμένους σας, τους φτωχούς σας, τα μαζεμένα σας πλήθη που λαχταρούν να αναπνεύσουν ελεύθερα» (μέρος του σονέτου της Εμα Λάζαρους). Και πρόσθεσε: «Δεν λέει πουθενά ότι πρέπει να μιλάνε αγγλικά ή να γνωρίζουν προγραμματισμό. Δεν προσπαθείτε να αλλάξετε το τι σημαίνει σε αυτή τη χώρα να είσαι μετανάστης;» ρώτησε. Ο Μίλερ, αρχικά, αντέτεινε ότι η φράση προστέθηκε αργότερα στο Αγαλμα και σχολίασε: «Ηδη αυτή τη στιγμή, για να πάρει κάποιος υπηκοότητα, είναι όρος να μιλάει αγγλικά». Εκεί τα πνεύματα άναψαν με προσβολές εκατέρωθεν.

Για τις σχέσεις με τη Ρωσία

Ρίχνει τις ευθύνες στο Κογκρέσο

«Οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονται σε ιστορικό και, ιδιαίτερα επικίνδυνο, χαμηλό» ανέφερε χθες σε ανάρτησή του στο twittter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Κογκρέσο, μόλις μία ημέρα αφότου γκρινιάζοντας υπέγραψε τον νόμο που προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας. Τα δύο σώματα του Κογκρέσου με μεγάλη πλειοψηφία ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα τις κυρώσεις, αφήνοντας λίγα περιθώρια αντίδρασης στον Τραμπ, παρότι είχε επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του για καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία. Η Μόσχα απάντησε ότι οι κυρώσεις ισοδυναμούν με ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο και τέλος κάθε ελπίδας για καλύτερες διμερείς σχέσεις.

«Μπορείτε να ευχαριστήσετε το Κογκρέσο» πρόσθεσε ο πρόεδρος Τραμπ στο tweet του, όπου αναφερόταν στο ιστορικό χαμηλό των σχέσεων με τη Ρωσία. Το Κογκρέσο επέβαλε τις νέες κυρώσεις ως αντίποινα για τη ρωσική ανάμειξη στην περσινή προεκλογική περίοδο και για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Την ίδια σκληρή τακτική πάντως, παρά τη ρητορική του Τραμπ, τήρησε και ο αντιπρόεδρος Πενς στη διάρκεια της περιοδείας του στις χώρες της Βαλτικής αυτή την εβδομάδα. Ο Πενς διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ότι θα έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.