O Ντόναλντ Τραμπ μιλάει για ένα «κυνήγι μαγισσών». Για μια «ψευδή ιστορία», «εξευτελιστική για τη χώρα και το Σύνταγμα», μέσω της οποίας κάποιοι προσπαθούν να «κλέψουν» από τους ψηφοφόρους του «το μέλλον που επιθυμούν». Αλλά από την άλλη, ο Τραμπ είναι ο άνθρωπος που πρώτα δηλώνει «εγώ δεν κάνω ποτέ διακοπές, δεν καταλαβαίνω ποιο το νόημά τους άμα απολαμβάνεις τη δουλειά σου» και μετά ετοιμάζεται (ετοιμαζόταν χθες) να αναχωρήσει από τον «βάλτο» της Ουάσιγκτον για 17ήμερες «διακοπές εργασίας» (sic) στην ιδιωτική λέσχη γκολφ του στο Νιου Τζέρσι. Γεγονός είναι πως η έρευνα γύρω από την ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές εισήλθε σε ένα νέο, δυνάμει επικίνδυνο γι’ αυτόν, στάδιο.

Οπως αποκάλυψε την Πέμπτη πρώτη η «Wall Street Journal», ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ συγκρότησε «τις τελευταίες εβδομάδες» στην Ουάσιγκτον σώμα ενόρκων. Το οποίο έχει ήδη προχωρήσει στην έκδοση κλητεύσεων σε σχέση με εκείνη τη διαβόητη συνάντηση του Τραμπ Τζούνιορ με μια ρωσίδα δικηγόρο τον Ιούνιο του 2016. Επιπλέον, ο Μιούλερ επεξέτεινε την έρευνά του στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στον Τραμπ, τους συνεργάτες του και τη Ρωσία. Πέρασε δηλαδή την «κόκκινη γραμμή» για την οποία είχε προειδοποιήσει δημοσίως ο αμερικανός πρόεδρος, ακολουθώντας τη θρυλική συμβουλή που είχε δώσει στους δημοσιογράφους της «Washington Post» το Βαθύ Λαρύγγι του Watergate: «Ακολουθήστε το χρήμα».

Ο Τραμπ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας που απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης σε χιλιάδες υποστηρικτές του στη Δυτική Βιρτζίνια στην υπόθεση της Ρωσίας, κάτι που δεν συνηθίζει στη διάρκεια ανάλογων συγκεντρώσεων. Ενδεχομένως, εκτιμούσε η «Guardian», να είναι ένα σημάδι πως ο Λευκός Οίκος συνειδητοποιεί πλέον τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εξυπακούεται πως ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στο γνωστό του ύφος: «Εχετε δει καθόλου Ρώσους στη Δυτική Βιρτζίνια ή το Οχάιο ή την Πενσιλβάνια; Υπάρχουν Ρώσοι εδώ απόψε; Κάποιος Ρώσος;».

Αυτή τη φορά όμως δεν τα έβαλε με τον (συνήθη ύποπτο) Τύπο, επικέντρωσε τα πυρά του στους Δημοκρατικούς, κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν να βρουν μια δικαιολογία για «τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής». «Ελπίζω μόνο το τελικό αποτέλεσμα [της έρευνας] να είναι ένα πραγματικά έντιμο αποτέλεσμα, αυτό που αξίζουν τα εκατομμύρια που μας έδωσαν τη μεγάλη μας νίκη τον Νοέμβριο», προσέθεσε δυσοίωνα. Εχουν όμως γνώση οι φύλακες. Δύο νομοσχέδια κατατέθηκαν την Πέμπτη στη Γερουσία ώστε να τον εμποδίσουν να επιχειρήσει την αποπομπή του ειδικού εισαγγελέα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μιας επιτροπής τριών ομοσπονδιακών δικαστών. Παράλληλα, η Γερουσία αποφάσισε ομόφωνα να μη διακόψει τις εργασίες της λόγω θέρους –για την περίπτωση που στον Τραμπ έμπαινε η ιδέα να εκμεταλλευτεί τις κοινοβουλευτικές διακοπές, όπως έχει δικαίωμα να κάνει, προκειμένου να προχωρήσει σε διορισμούς χωρίς την έγκρισής της.

Ο Μιούλερ ανέλαβε επικεφαλής της έρευνας τον Μάιο μετά την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ από το FBI. Εγκατεστημένος σε μυστική τοποθεσία, μαζί με καμιά δεκαπενταριά καταξιωμένους νομικούς από κάθε γωνιά της χώρας καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα ερευνά στην πραγματικότητα τρεις παράλληλες και αλληλοσυνδεόμενες υποθέσεις: την ενδεχόμενη σύμπραξη με τη Ρωσία ώστε να κερδίσει ο Τραμπ τις εκλογές∙ την ενδεχόμενη παρακώλυση της Δικαιοσύνης μετά την εκδίωξη του Κόμεϊ στις 9 Μαΐου∙ τις δραστηριότητες του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ και του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν.

Ειδικά για τον Φλιν, έχει ήδη συγκληθεί ένα άλλο σώμα ενόρκων στη Βιρτζίνια. Οι ένορκοι της Ουάσιγκτον ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη συνάντηση που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με τέσσερις ρώσους ενδιάμεσους, ανάμεσά τους και μια δικηγόρο η οποία θεωρείται άνθρωπος του Κρεμλίνου, στις 9 Ιουνίου 2016. «Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη στην έρευνα του Ρόμπερτ Μιούλερ», εξηγούσε χθες ο πρώην εισαγγελέας Πολ Κάλαν. «Αφήνει να εννοηθεί πως ο ειδικός εισαγγελέας έχει ανακαλύψει πληροφορίες που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν ποινικές κατηγορίες. Το θέμα είναι εναντίον ποίου».

Κεκλεισμένων των θυρών

Οι αμερικανοί πολίτες που απαρτίζουν το σώμα ενόρκων συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να αποφασίσουν αν τα στοιχεία που παρουσιάζει ο ειδικός εισαγγελέας είναι αρκετά ώστε να οδηγήσουν στην απαγγελία κατηγοριών. Η συγκρότηση του σώματος δίνει επίσης τη δυνατότητα στον Ρόμπερτ Μιούλερ να εξασφαλίσει έγγραφα και ένορκες καταθέσεις.