Η Βρετανία είναι διατεθειμένη να πληρώσει μέχρι 40 δισ. ευρώ, στο πλαίσια ευρύτερης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το διαζύγιο μεταξύ τους. Το ποσό αυτό όμως θα δοθεί μόνο αν οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν να βάλουν στο τραπέζι και άλλα θέματα που αφορούν τη συμφωνία για το Brexit και κυρίως αν οι Ευρωπαίοι θελήσουν να συνάψουν εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο.

Αυτό προκύπτει από κυβερνητικές πηγές της Βρετανίας που μίλησαν στην εφημερίδα «Sunday Telegraph» και θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Πρόκειται για την πρώτη φορά –έστω και ανεπίσημα –που η Βρετανία προσδιορίζει το ποσό που θα κατέβαλλε για να αποδεσμευτεί από την ΕΕ. Πρόκειται μεταξύ άλλων για συνεισφορές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και άλλες δαπάνες που έχουν συνδεθεί με το Brexit από τις Βρυξέλλες.

Το χάσμα που εξακολουθεί να υφίσταται ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μεγάλο, παρότι θα μπορούσε ένα γεφυρωθεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η ΕΕ, από την πλευρά της, θα επιθυμούσε να εισπράξει από τη Βρετανία περίπου 60 δισ. ευρώ. Οι Βρυξέλλες όμως ζητούν επίσης να έχει υπάρξει έως τον Οκτώβριο συμφωνία με το Λονδίνο για τα δικαιώματα που θα απολαμβάνουν μετά το Brexit οι ευρωπαίοι πολίτες που ήδη ζουν και εργάζονται στη Βρετανία. Επιπλέον, να ξεκαθαρίσει το θέμα των τελωνειακών ελέγχων και της διακίνησης προϊόντων της Βρετανίας με την Ιρλανδία, η οποία παραμένει μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ και της ευρωζώνης. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διατεθειμένες να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για θέματα εμπορίου.

Η Βρετανία, από την πλευρά της, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και να μην προχωρήσουν θετικά οι σχετικές συνομιλίες.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Βρετανία δίνει σαφή ένδειξη για το ποσό που θα ήταν διατεθειμένη να καταβάλει στους Ευρωπαίους προκειμένου να κλείσει τις εκκρεμότητες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, το Λονδίνο θα μπορούσε να προτείνει να καταβάλλει 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τρία χρόνια μετά τον Μάρτιο του 2019, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το Brexit. Το υπόλοιπο ποσό θα μπορούσε να συμφωνηθεί μαζί με τις λεπτομέρειες για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Χωρίς να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της εμπορικής συνεργασίας η Βρετανία δεν δείχνει διατεθειμένη να καταβάλει τίποτε.

Προς το παρόν στελέχη της πολιτικής και της οικονομίας από τις δύο πλευρές εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες ώστε μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους να έχουν σημειώσει πρόοδο οι συνομιλίες για το διαζύγιο. Αυτό θα έδινε χρονικό περιθώριο περίπου 15 μηνών στις επιχειρήσεις ώστε αυτές να προσαρμοστούν προτού ολοκληρωθεί το Brexit τον Μάρτιο του 2019.