Η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει εισφορές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση τουλάχιστον μέχρι το 2020, ακόμη και μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει έως τον Μάρτιο του 2019, σύμφωνα με τον επίτροπο Πρϋπολογισμού της Κομισιόν Γκίντερ Ετινγκερ. Ο ίδιος ανέφερε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα αφήσει μαύρη τρύπα στα ταμεία της ΕΕ, που θα ανέρχεται σε 10 με 12 δισ. ευρώ τον χρόνο λόγω της συμμετοχής της χώρας σε διάφορα κοινοτικά προγράμματα μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι, πάντως, χθες ανέφερε ότι η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει» δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης ότι το Λονδίνο είναι διατεθειμένο να καταβάλει στην ΕΕ έως 40 δισ. ευρώ για να αποχωρήσει από το μπλοκ. Το ποσό αυτό είχε αναφέρει η «Sunday Telegraph» επικαλούμενη τρεις υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Χθες η εφημερίδα ανέφερε ότι κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, κατηγορούνται ότι προσπαθούν να περάσουν το ποσό των 40 δισ. ευρώ την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας είναι σε διακοπές.

Στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης υπάρχουν μεγάλες κόντρες μεταξύ όσων θέλουν να ακολουθήσει η χώρα πιο σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις απέναντι στην ΕΕ και όσων επιθυμούν πιο συναινετικό διαζύγιο με ταυτόχρονη εμπορική συμφωνία και συμφωνία διακίνησης πολιτών της ΕΕ. Οι ευρωσκεπτικιστές της βρετανικής κυβέρνησης αντέδρασαν χθες έντονα στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για 40 δισ. ευρώ λογαριασμό διαζυγίου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν έχει νομικά τέτοια υποχρέωση.

Την ίδια στιγμή, πάντως, εκτός από τις πολιτικές αναταραχές το Brexit έχει και κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της HomeLet που παρουσίασε το Bloomberg, τα ενοίκια στο Λονδίνο υποχώρησαν τον Ιούλιο για τέταρτο συνεχή μήνα. Αυτό έγινε για πρώτη φορά από το 2009 και μετά, σύμφωνα με την εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα. Η μείωση των ενοικίων αποδίδεται στην αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί σε ξένους και εγχώριους εργαζομένους αλλά και στις επιχειρήσεις λόγω της επερχόμενης εξόδου της χώρας από την ΕΕ.