Η μέρα που τα φώτα σβήνουν και το φεγγάρι κάνει μάγια έφτασε. Αν απλώσεις το χέρι σου, νιώθεις ότι μπορείς να το ακουμπήσεις. Ενα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, η μερική έκλειψη της Σελήνης και η πανσέληνος που αμέσως μετά θα ακολουθήσει, δίνει άλλο χρώμα στην αυγουστιάτικη νύχτα.
Τα ξημερώματα της 8ης Αυγούστου, και συγκεκριμένα στις 01.38, η Σελήνη θα διέλθει από τον τοπικό μεσημβρινό. Είναι η ώρα που το κοινό αξίζει να περιμένει για να απολαύσει το ολόγιομο φεγγάρι. Είναι η ώρα που θα βρεθεί πιο κοντά με τον ουρανό. Η φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνος έχει και μια ιδιαιτερότητα. Η Σελήνη θα είναι σε μερική έκλειψη, γεγονός που σημαίνει πως μικρό μέρος τής επιφάνειάς της (το 25%) θα καλυφθεί από τη σκιά της Γης. Το φαινόμενο αυτό αρχίζει στις 20.23 μαζί με την ανατολή της Σελήνης. Στις 21.22 είναι η καταλληλότερη στιγμή για να παρατηρήσει κάποιος ότι η Γη είναι σφαιρική, καθώς η σκιά της θα αποτυπωθεί κυκλική πάνω στην επιφάνεια της πανσελήνου. Είναι η στιγμή της μέγιστης έκλειψης.

Το φαινόμενο θα έχει πια ολοκληρωθεί στις 22.18, λίγο μετά την εμφάνιση της πανσελήνου. Αν κάποιος θελήσει να δει την έκλειψη, είναι δυνατόν να το κάνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο και να τη φωτογραφίσει με απλή φωτογραφική μηχανή. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα είναι ανοιχτό στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, από τις 20.30 έως τις 22.30, και ειδικευμένο προσωπικό θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

Αν κάποιος βρίσκεται στην Αθήνα, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να ανέβει σε μια ταράτσα. Πολλά ξενοδοχεία και μαγαζιά της Αθήνας προσφέρουν τη δυνατότητα να απολαύσει την πιο δημοφιλή πανσέληνο του καλοκαιριού.

Υπαίθριες «αγκαλιές». Τα κοκτέιλ και τα σφηνάκια πηγαινοέρχονται κάτω από το φως του φεγγαριού. Τα φυτά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κήπου έτσι που αγκαλιάζουν τους θαμώνες. Κι όμως, δεν είμαστε σε κάποια αυλή, αλλά σε μια από τις πολλές ταράτσες της Αθήνας. Οι τουρίστες ανεβαίνουν στα ρουφ γκάρντεν των ξενοδοχείων τους και κάτοικοι από όλη την Αττική επισκέπτονται τις βεράντες των μαγαζιών του κέντρου. Ολοι γίνονται μια παρέα με φόντο την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την Αρχαία Αγορά. Πρόκειται για τη μόδα της εποχής. Τα προβλήματα δίνουν τη σκυτάλη στα μονοπάτια του ονείρου και το κοινό βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα αστέρια και το ολόγιομο φεγγάρι.

Στην καρδιά της πόληςη πλειονότητα των καταστημάτων διαθέτει βεράντες με θέα την Ακρόπολη. A for Athens (Μιαούλη 2) και 360 Μοίρες (Ηφαίστου 2) είναι δύο από τα πιο παλιά και δημοφιλή στέκια στην Πλατεία Μοναστηρακίου με φόντο τον Παρθενώνα. Το A for Athens, μάλιστα, βρίσκεται στον έκτο όροφο του ομώνυμου ξενοδοχείου και ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα και πρωτότυπα κοκτέιλ που φτιάχνονται για το κοινό. Τι είναι, άραγε, αυτό που κάνει τα εν λόγω μαγαζιά να δώσουν το κάτι παραπάνω και να συγκεντρώσουν πλήθος κόσμου; Μα, φυσικά, το γεγονός πως «σκεπάζουν» τα υπόλοιπα κτίρια και λειτουργούν σαν μπαλκόνι… διαφυγής. Ειδικά απόψε που το φεγγάρι δίνει ρεσιτάλ.

Στο Μοναστηράκι ειδικότερα υπάρχουν δεκάδες βεράντες που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί, άλλες γνωστές και άλλες όχι τόσο. City Zen (Μητροπόλεως 80) και Couleur Locale (Νορμάνου 3, εντός στοάς) είναι οι δύο πιο πρόσφατες προσθήκες που μαγνήτισαν τα βλέμματα κυρίως της νεολαίας. Οι ουρές για να μπει ο κόσμος στο ασανσέρ, τεράστιες. Η δυσκολία για να βρει ελεύθερο τραπέζι, ακόμη μεγαλύτερη. Πέρα από τη θέα, τα γκουρμέ πιάτα και τα ιδιαίτερα κοκτέιλ βάζουν τη δική τους σφραγίδα στη νυχτερινή Αθήνα. Το Λουκούμι (Πλατεία Αβησσυνίας 3) είναι μια πιο απλή και εναλλακτική καφετέρια –στέκι κυρίως φοιτητών –στην ίδια περιοχή, που παρέχει ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες.
Για όσους ψάχνουν κάτι πιο επίσημο, το Θησείο είναι η καλύτερη περίπτωση.

Το Thissio View (Αποστόλου Παύλου 25) και το Chocolat Royal (Αποστόλου Παύλου 27), δυο διπλανά μαγαζιά, προσφέρουν μαγευτική θέα και συγκεντρώνουν κόσμο όλων των ηλικιών. Ζευγάρια, οικογένειες και παρέες δειπνούν ή πίνουν το ποτό τους με θέα τον Ιερό Βράχο.

Το Γκάζι δεν θα μπορούσε να υστερεί. Το Gazi View (Ιάκχου 22) είναι αυτό που ξεχωρίζει και προσφέρει την πόλη στο πιάτο. Οι μουσικές όλων των ειδών και τα πάρτι που διοργανώνονται προσελκύουν μεγάλη μερίδα πολιτών να «χαζέψει» την Τεχνόπολη και το λεκανοπέδιο αφ’ υψηλού. Το Gazarte (Βουτάδων 34) αποτελεί άλλη μια αγαπημένη επιλογή λόγω και της καταπράσινης ταράτσας του. Είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις των καλλιτεχνικών τεκταινομένων, μια και πολύ συχνά πραγματοποιούνται events.

Οι… κρεμαστοί κήποι. Πολλά είναι και τα ξενοδοχεία που διαθέτουν ρουφ γκάρντεν για όσους το θελήσουν. Το Galaxy Βar and Restaurant (Βασιλίσσης Σοφίας 46, Ιλίσια) είναι μια από τις κορυφαίες επιλογές. Η βεράντα στον 13ο όροφο του Hilton φέρνει τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά στον αττικό ουρανό και προσφέρει ασυναγώνιστη θέα. Εχει διακριθεί, μάλιστα, και ως ένα από τα 10 καλύτερα μπαρ του κόσμου από το αμερικανικό «Premier Traveler». Στο GB Roof Garden Bars του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία στην Πλατεία Συντάγματος και συγκεκριμένα στο Open Air Bar 8μπορεί κανείς να απολαύσει ιδιαίτερα κοκτέιλ, έχοντας στα πόδια του την Ακρόπολη και τον λόφο του Λυκαβηττού. Στο ξενοδοχείο Central Athens Hotel υπάρχει μια από τις πιο σαγηνευτικές ταράτσες. Οι θαμώνες στο Thea Terrace Bar βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο όχι μόνο με την Ακρόπολη, αλλά και με το Αστεροσκοπείο και την Πλάκα.

Πολύ κοντά στον ναό του Παρθενώνα και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκεται το Point a Bar and Restaurant του ξενοδοχείου Ηerodion (Ροβέρου Γκάλι 4). Τέλος, στον ένατο όροφο του Fresh Ηοtel (Σοφοκλέους 26), το Air Lounge Βar είναι έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό του όλη την ημέρα. Τα ξενοδοχεία έχουν μπει για τα καλά στο κλίμα και στην τάση των ρουφ γκάρντεν. Προσφέρουν ανεπανάληπτη θέα και αφήνουν ενεούς τους ενοίκους αλλά και τους απλούς πελάτες τους.

Από εκεί ψηλά το βλέμμα ταξιδεύει. Και μαζί μ’ αυτό ανεβαίνει και η διάθεση όσων δεν κατάφεραν να φύγουν από την πολύβουη Αθήνα και αναζητούν σταγόνες ανάσας στην πρωτεύουσα. Είναι η ευκαιρία να συνδυάσεις τη θέα της πανσελήνου με τη θέα της Αθήνας.