Εννέα κέντρα υγείας που κατασκευάστηκαν πριν από χρόνια στην ελληνική περιφέρεια και εξοπλίστηκαν με ιατρικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και δεν λειτούργησαν ποτέ, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων αναφέρει ότι τα κέντρα, που θα έσωζαν ζωές εάν λειτουργούσαν, ερημώνουν, τα μηχανήματα σκουριάζουν στις ζελατίνες και σε αρκετές περιπτώσεις έχει γίνει «πλιάτσικο» από κλέφτες.
Σύμφωνα με τη ΠΟΕΔΗΝ, ανάμεσα σε αυτά τα εννέα κέντρα υγείας συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
* Κέντρο Υγείας Καρυών Αγίου Όρους. Έχει έκταση άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια, αλλά ακόμη δεν παραδόθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία. Το καλοκαίρι του 2016 τοποθετήθηκε πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από την 4η ΥΠΕ (εγκαταστάθηκε υπέρηχος, ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα και ότι άλλο χρειάζεται ένα σύγχρονο ΚΥ). Έχει ζωτική σημασία η λειτουργία του λόγω του μεγάλου αριθμού απασχολουμένων και επισκεπτών στο Άγιο Όρος.
* Κέντρο Υγείας Αντιμαχείας Κω. Κόστισε 395 εκατομμύρια ευρώ και εγκαινιάστηκε το 2009. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού, 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω και 300 μέτρα από το αεροδρόμιο. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα (Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, Αιματολογικό, κλίβανος), αλλά αυτά δεν έχουν τοποθετηθεί και παραμένουν στα κουτιά τους, ενώ διαθέτει και τέσσερα δωμάτια βραχείας νοσηλείας πλήρως εξοπλισμένα. Ελλείψει προσωπικού, όμως, λειτουργεί ως Περιφερειακό Ιατρείο, με έναν μόνιμο γιατρό (παθολόγο) και έναν νοσηλευτή μέσω ΟΑΕΔ 12μηνης σύμβασης από τον Μάρτιο 2017.
* Κέντρο Υγείας Αιπείας Μεσσηνίας. Είναι ένα κτήριο 500 τ.μ. που λειτουργεί ως Περιφερειακό Ιατρείο με έναν γενικό ιατρό και μία νοσηλεύτρια, ενώ εφημερεύει με αγροτικούς ιατρούς. Αν λειτουργούσε πλήρως, θα εξυπηρετούσε τους 10.000 κατοίκους της περιοχής και χιλιάδες τουρίστες (βρίσκεται κοντά σε παραθαλάσσια περιοχή με καταλύματα).
* Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων. Είναι ένα μεγάλο κτήριο, πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίου τύπου για όλα τα τμήματα. Εγκαινιάστηκε το 2009, λειτούργησε με δύο αποσπασμένους γιατρούς την περίοδο 2009-2014, αλλά πλέον λειτουργεί μόνο στα χαρτιά αφού το 2015 ο ένας γιατρός επέστρεψε στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμένων Βούρλων και ο άλλος συνταξιοδοτήθηκε. Έτσι, έχουν απομείνουν δύο νοσηλεύτριες χωρίς γιατρό.
* Κέντρο Υγείας Λεβιδίου Αρκαδίας. Υπάρχει μόνο στα χαρτιά, αφού λειτουργεί μόνο ένα Πολυδύναμο Ιατρείο σε ένα χώρο 50 τ.μ. με έναν γενικό ιατρό. Θα εξυπηρετούσε τους 8.000 κατοίκους της περιοχής, που τώρα αναγκάζονται να μεταφέρονται στο Νοσοκομείο Τρίπολης όταν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Είχαν δαπανηθεί 75 εκατομμύρια ευρώ για να επισκευασθεί το παλαιό Γυμνάσιο της πόλης, ώστε να γίνει μεταφορά σχολείων και να απελευθερωθεί χώρος όπου θα λειτουργούσε το Κέντρο Υγείας, αλλά οι απαιτούμενες μεταστεγάσεις δεν έγιναν ποτέ και το ανακαινισμένο Γυμνάσιο παραμένει αναξιοποίητο.
* Κέντρο Υγείας Μαυροθάλασσας Σερρών. Επρόκειτο να στεγαστεί σε ένα κτήριο εκατοντάδων τ.μ. το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από μια πενταετία και εξοπλίστηκε με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που όμως δεν έχει τοποθετηθεί (υπάρχουν ακόμα και καρδιοτοκογράφους, γυναικολογικά τραπέζια και νεκροθάλαμο που δεν χρησιμοποιούνται). Σήμερα λειτουργεί ως Περιφερειακό Ιατρείο, με δύο γιατρούς και εκ περιτροπής κάποιους αγροτικούς και δέκα λοιπούς εργαζόμενους υγείας. Υπάρχει έντονη φημολογία στην περιοχή ότι θα λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες ως Αγροτικό Ιατρείο. Βρίσκεται κοντά στη Αμφίπολη και την Εγνατία Οδό.