Επισήμως η αυλαία στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας έπεσε στις 23 Ιουλίου. Επί της ουσίας, η κινητικότητα δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά μεταφέρθηκε στο παρασκήνιο εξαιτίας των διεργασιών στα διοικητικά του που βρίσκονται πια εν πλήρει εξελίξει. Το στοιχείο που πυροδότησε τις αλλαγές ήταν η παραίτηση της διευθύντριας της Δημοτικής Σχολής Χορού και καλλιτεχνικής διευθύντριας του φεστιβάλ Κατερίνας Κασιούμη. Δύο μόλις χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, αντικαθιστώντας τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, την καλλιτεχνική διευθύντρια που έστησε το φεστιβάλ, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση ενημερώνοντας τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα τηλεφωνικά για τις προθέσεις της.

Αν και ο ίδιος, κατά την παρουσίαση του φετινού προγράμματος του φεστιβάλ, είχε εκφράσει την πρόθεσή του να ανανεώσει τη σύμβαση της Κασιούμη που έληγε το καλοκαίρι, φαίνεται πως βρέθηκε προ εκπλήξεως. «Είχαμε κάνει και μια συζήτηση και νωρίτερα για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, αλλά την Πέμπτη μού ανακοίνωσε ότι συζήτησε με το σπίτι της και αποφάσισε τελικά να παραιτηθεί από διευθύντρια της σχολής αλλά και του φεστιβάλ. Αγωνίστηκα να τη μεταπείσω γιατί είχα μια πληροφόρηση περί αυτού. Ηθελα να καθήσει λίγο χρονικό διάστημα ακόμα, μιας και το 23ο φεστιβάλ ήταν εξόχως επιτυχημένο, αλλά δεν κατέστη εφικτό» δήλωσε ο Παναγιώτης Νίκας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος, η Κατερίνα Κασιούμη επικαλέστηκε προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους που την οδήγησαν στην παραίτηση.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΓΚΟΣ. Ωστόσο, η αιτία που την έσπρωξε προς την έξοδο φαίνεται να ήταν ο μεγάλος όγκος ζητημάτων που κλήθηκε να διαχειριστεί την πρώτη χρονιά. «Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Κουράστηκε η Κατερίνα να αντιστρέψει μια δύσκολη κατάσταση γιατί πέρυσι ήταν δύσκολα τα πράγματα, κλήθηκε να αναλάβει στο παρά πέντε. Υπάρχει μια πίεση τα τελευταία χρόνια. Ενώ το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας είναι προφανές ότι έπαιζε χωρίς αντίπαλο, τον τελευταίο καιρό η Αθήνα ανεβαίνει πάρα πολύ. Με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τη Λυρική Σκηνή, ο μοντέρνος χορός αρχίζει να μπαίνει δυναμικά στην πρωτεύουσα. Οπότε ο αγώνας που δίνει μια περιφερειακή πόλη σαν τη δική μας πρέπει να είναι πολύ μεγάλος για να κρατηθεί και να λειτουργήσει με το φως και την προβολή που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια. Εδωσε η Κατερίνα τον καλύτερο εαυτό της, εγώ έβλεπα το στρες στις προσπάθειές της, και οδηγήθηκε σ’ αυτή την απόφαση» τονίζει απ’ τη δική του πλευρά ο δήμαρχος, επιμένοντας ότι δεν κρύβονται οικονομικές σκιές πίσω από το διαζύγιο.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ. Η παραίτηση της Κασιούμη μπορεί να ξάφνιασε τους ανθρώπους του φεστιβάλ, αλλά δεν ήταν σίγουρα τυχαία. Η σκέψη αυτή φαίνεται πως υπήρχε από καιρό και η ίδια είχε εκφράσει εμμέσως την επιθυμία της να αποποιηθεί των καθηκόντων της, μιλώντας πριν από λίγες εβδομάδες στην εφημερίδα της Καλαμάτας «Θάρρος». «Θα ήθελα να ξεκινήσει ο σχεδιασμός, αλλά όχι απαραίτητα με μένα. Για μένα ο χορός ήταν πάντα μια φιλοσοφία, που ανακαλύπτω και μέσα από τη διοίκηση τώρα. Νομίζω πως δεν θα είναι και πάρα πολύ καλό να παραμείνω σε αυτήν τη θέση. Πιστεύω ότι θα κάψω λίγο την πρόθεσή μου κι επειδή ήταν πάρα πολύ δύσκολα όλα αυτά τα δύο χρόνια, δύο χρόνια που προσπάθησα να γίνουν όλα τέλεια και δεν έγιναν, επειδή υπήρχαν αντικειμενικά προβλήματα που δεν μπορούσαν να εκλείψουν, όπως δεν εκλείπουν και στη χώρα. Εγώ έφτιαξα αυτό το μικρό περιβάλλον του φεστιβάλ με κάποιους ανθρώπους γύρω μου με τους οποίους υπήρχε αλληλοεκτίμηση, αλλά δεν μπορώ αυτούς τους ανθρώπους να τους πιέζω να γίνουν όλα τέλεια. Εχω κι εγώ κάποια ελαττώματα και είμαι τελειομανής. Εχω μάθει να είμαι καθαρή ως άνθρωπος και όσο η πόλη με χρειάζεται εγώ δεν θα την αφήσω. Εγώ την αγαπώ, αλλά μπορεί ν’ αλλάξει ο τρόπος που θα τη βοηθάω, ώστε να μπορώ να έχω κι εγώ μια ισορροπία στη δική μου τη ζωή. Εχω δύο παιδιά, εργάζομαι και στην Αθήνα, δεν είναι εδώ η βάση μου». «ΤΑ ΝΕΑ» προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την Κατερίνα Κασιούμη, αλλά δεν υπήρξε απάντηση από την πλευρά της.

Σε αναμονή και της έγγραφης υποβολής του αιτήματος παραίτησης, το δημοτικό συμβούλιο και η κοινωφελής επιχείρηση πολιτισμού Φάρις, υπεύθυνα για τον χορό στην πόλη, βρίσκονται σε αναζήτηση του νέου διευθυντή της δημοτικής σχολής χορού και του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ. Ισως και μέσα σε αυτή την εβδομάδα να δημοσιευτεί η δημόσια ανοιχτή προκήρυξη για την κάλυψη των δύο θέσεων.