«Οι Ελληνες δεν αναδύθηκαν πλήρως σχηματισμένοι από τα βάθη της προϊστορίας, αλλά στην πραγματικότητα ήσαν πάντα ένας λαός στη διαδικασία του γίγνεσθαι, ένα “έργο σε εξέλιξη”, καθώς μεταναστευτικά στρώματα διά μέσου των εποχών έρχονταν να προστεθούν, αλλά ποτέ δεν έσβησαν τη γενετική κληρονομιά των πληθυσμών της Εποχής του Χαλκού». Αυτό δηλώνει ο γενετιστής Ιωσήφ Λαζαρίδης του Τμήματος Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ της Βοστώνης στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή τη συμμετοχή του στα συμπεράσματα μιας έρευνας υλικού DNA που μας φέρνει σε συνέχεια καταγωγής από τους Μυκηναίους και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature». Και η Χρυσή Αυγή επωφελείται από τα συμπεράσματα για να θριαμβολογήσει στην ιντερνετική της επικράτεια για την πολιτιστική μας καταγωγή…
21ος αιώνας καλεί 19ο. Τότε που ο Γερμανός Ιάκωβος Φίλιππος Φαλμεράυερ στο «Περί της καταγωγής των Ελλήνων» ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνες του 1835 δεν ήταν απόγονοι των αρχαίων αλλά Σλάβοι. Τότε που ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος στην «Ιστορία του Ελληνικού Εθνους» συνέδεε την αρχαιότητα με τη νεότερη Ελλάδα μέσω του Βυζαντίου για να αντικρούσει τον Φαλμεράυερ. Σήμερα ο μηχανισμός της εθνικής συνείδησης ενεργοποιείται για άλλη μια φορά μέσω της εξελιγμένης γενετικής. Τα δεδομένα είναι ασταθή εκτιμά ο αρχαιολόγος Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Μπράουν, σημειώνοντας στη σελίδα του στο facebook ότι «οι περισσότερες αρχαιολογικές αναφορές είναι απαρχαιωμένες και δεν αναφέρονται μελέτες για την κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα και τα προβλήματά της. Το υποθετικό θεωρητικό πλαίσιο σε αυτή τη μελέτη είναι ο πολιτιστικός ιδεαλισμός και αυτό που στην αρχαιολογία ονομάζουμε «ιστορική σχολή πολιτισμού», βασισμένο σε υποτιθέμενες ομοιογενείς κοινωνικές και πολιτιστικές οντότητες (Μινωίτες, Μυκηναίοι)».
Το «ποιος είμαι» παραμένει αιώνιο, πανανθρώπινο ερώτημα. Ωστόσο η αλόγιστη χρήση του DNA μπορεί και να οδηγήσει σε φαινόμενα παρεξηγήσεων. Ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που ναρκισσιστικά καταφεύγουν στις εξάρσεις των αρχαίων προγόνων. Καθώς οι στοχασμοί που στρέφονται στο παρελθόν στερούν από το παρόν να διαμορφώσει το μέλλον. Ισως ο γάλλος φιλόσοφος Ζακ Ντεριντά να ήταν πιο κοντά μας όταν σημείωνε το 1996: «Οφείλουμε τον εαυτό μας στον θάνατο».
Ο Δημήτρης Μανιάτης λείπει με άδεια