Το ξεμπλοκάρισμα των έργων για το φράγμα της Μεσοχώρας όξυνε τα πολιτικά πνεύματα με συνέπεια να ξεκινήσει… πόλεμος μεταξύ του Γιάννη Μανιάτη (υπευθύνου της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές) και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου.
Η ιστορία έχει ως εξής: λίγο μετά την υπογραφή για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, ο Γιάννης Μανιάτης καταλόγισε στην κυβέρνηση καθυστέρηση δυόμισι χρόνων λέγοντας «πως υπέγραψαν την έτοιμη ΑΕΠΟ που τους παραδώσαμε».
Ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε την επομένη παραπέμποντας στις δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης και του δημάρχου Πυλαίας «για τις δικές μας πρωτοβουλίες και τις πολυετείς καθυστερήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων». Και μετά αναφέρθηκε σε όλο το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου του ισχυριζόμενος –όπως όλοι ή σχεδόν όλοι οι πολιτικοί –ότι φταίνε οι προηγούμενοι…
Ακολούθησε η απάντηση του Μανιάτη, ο οποίος μεταξύ άλλων συστήνει στον Φάμελλο να προσέξει την υπερκόπωση και προτρέπει να κάνει διακοπές.
Πάμε τώρα στο διά ταύτα: αυτό που δεν λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι το γεγονός ότι η μελέτη εστάλη στη ΔΕΗ τον Νοέμβριο του ’14. Βάλτε τη διαβούλευση (ας πούμε τρεις μήνες), δώστε και λίγο «σκόντο», από τον Μάιο του ’15 το πεδίο ήταν ελεύθερο για να ξεκινήσουν τα έργα. Η σημερινή κυβέρνηση όμως στην αρχή δεν επέδειξε κανένα ζήλο.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει δίκιο όταν μιλάει για ευθύνες προηγούμενων. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια. Οι «προηγούμενοι» δεν είναι απαραίτητα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης. Μπορεί (λέω εγώ) να είναι και μέλη αυτής της κυβέρνησης που κάθησαν πριν από αυτόν στην καρέκλα του υπουργού και δεν έκαναν τίποτα…
Αρα;
1ον) Η ζυγαριά… γέρνει υπέρ Μανιάτη.
2ον) Η ΔΕΗ χάνει –και έχανε –κάθε χρόνo 25 εκατ. από το μη ξεκίνημα των έργων.