Ενα παλιό, αλλά ιστορικό ντοκουμέντο ανέσυρε από το (πολύτιμο) αρχείο του ο Κώστας Λαλιώτης. Σε άρθρο του στο TheCaller.gr, αναφερόμενος στο έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρώην στενός συνεργάτης του και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παραθέτει την απόρρητη έκθεση του Ευάγγελου Αβέρωφ το 1981 λίγο πριν την «Αλλαγή».

Στην έκθεση την οποία ο υπουργός της ΝΔ παρέδωσε προσωπικά στον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση της οικονομίας και διατυπώνει το δραματικό ερώτημα: «Ως πότε θα δανειζόμαστε από το εξωτερικό;». Ετσι, ο Λαλιώτης καταλήγει στο συμπέρασμα πως «μετά τη δημοσίευσή της ανατρέπονται όλοι οι ισχυρισμοί των στελεχών της ΝΔ ότι παρέδωσαν στο ΠΑΣΟΚ μια ανθηρή και ακμάζουσα ελληνική οικονομία».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει επίσης τέσσερις ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου ως ιστορικές: μία για το δημόσιο χρέος στο υπουργικό συμβούλιο το 1993, εκείνη για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στη Βουλή το 1992, μία «προφητική» ομιλία για τις νέες τεχνολογίες το 1987 και την περίφημη δήλωσή του στις Κάννες το 1995 για το «ευρωπαϊκό διευθυντήριο».