Η διαρροή της πρόθεσης του Γιώργου Καμίνη να διεκδικήσει την ηγεσία της Κεντροαριστεράς χαιρετίστηκε από τη Φώφη Γεννηματά με δήλωσή της στα χθεσινά «ΝΕΑ» ως μια κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για τη συγκρότηση της νέας μεγάλης παράταξης. Οι αβρότητες και από τις δυο πλευρές, που κανόνισαν ένα τετ α τετ μετά τις 20 Αυγούστου, δεν λείπουν. Λογικό, μια και συμφωνούν –αν μη τι άλλο –στην εκτίμηση πως η καμινική υποψηφιότητα μπορεί να διευρύνει το δυνητικό εκλογικό ακροατήριο της διαδικασίας ανάδειξης του επικεφαλής του μεσαίου χώρου. Κι άρα τον ίδιο τον χώρο. Η κοινή αυτή πεποίθηση, όμως, δεν σημαίνει πως στα δύο στρατόπεδα δεν έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για την αναμέτρηση.
Μπορεί οι πρώτες αναλύσεις των μελών της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η υποψηφιότητα Καμίνη θα ευνοήσει εκείνη της Γεννηματά (με το επιχείρημα πως εκείνος έχει μεγαλύτερη απήχηση στο λεγόμενο εκσυγχρονιστικό ακροατήριο, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα σε πιθανούς υποψηφίους με «μεταρρυθμιστικά» χαρακτηριστικά), ο δήμαρχος ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται ως εύκολος αντίπαλος. Για τους λάτρεις των λεπτομερειών και της σημειολογικής τους ανάλυσης, η έκπληξη των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ μόλις πληροφορήθηκαν την απόφαση του Καμίνη να κατέβει υποψήφιος μιλά από μόνη της.
Εξού ίσως, και παρότι βρισκόμαστε την καρδιά του Αυγούστου και οι περισσότεροι κάνουν ολιγοήμερες διακοπές, πρόεδρος και επιτελείο θα επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου για «τον σχεδιασμό του αγώνα» ενόψει του Οκτωβρίου.
Η στρατηγική. Για του λόγου το αληθές, έχουν ήδη επεξεργαστεί –σε αδρές φυσικά γραμμές –τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως υποψήφια για την ηγεσία του ενιαίου φορέα. Ποια θα είναι αυτή; Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γεννηματά δέχεται εισηγήσεις να παίξει το χαρτί του ΠΑΣΟΚ. Κοινώς, να τονίσει πως μόνο η ίδια θα μπορούσε να διασφαλίσει τη συνέχεια του ιστορικού κόμματος –το λογότυπο του οποίου πιθανότατα θα εξαφανιστεί. Εξάλλου, αρκετοί συνεργάτες της θεωρούν πως από τα ονόματα που ακούγονται –μέχρι τώρα –στα κεντροαριστερά πηγαδάκια, μόνο το δικό της μπορεί να «μιλήσει» σε αυτό που θα λέγαμε «ραχοκοκαλιά» του Κινήματος.
Που στοχευει. Η Γεννηματά δεν είναι η μόνη που έχει ήδη σκεφτεί τις βασικές κατευθύνσεις της προεκλογικής της εκστρατείας. Το ίδιο φαίνεται να έχει κάνει κι ο Γιώργος Καμίνης. Από το περιβάλλον του επισημαίνουν, με ιδιαίτερη επιμονή μάλιστα, πως η υποψηφιότητα του δημάρχου θα έχει «παραταξιακό χαρακτήρα». Κοινώς, θα αποφύγει επιμελώς να ταυτιστεί με οποιοδήποτε κόμμα ή πολιτική κίνηση του χώρου –και θα προσπαθήσει να προσεγγίσει νέους σε ηλικία ψηφοφόρους. Αλλωστε, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον Καμίνη, «εδώ και μια τετραετία τον προτρέπουν να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή εκπρόσωποι όλων των τάσεων του Κέντρου». «Από ανθρώπους του Γιώργου Παπανδρέου μέχρι ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Βαγγέλη Βενιζέλο» συμπληρώνει η ίδια πηγή. Αν δηλαδή η Γεννηματά εμφανιστεί ως η φυσική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, ο Καμίνης θα πλασαριστεί ως εκείνος που θα δώσει προοπτική στον χώρο.
Στάση αναμονής. Παράλληλα, στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τηρούν στάση αναμονής αναφορικά με τις κινήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη, του οποίου το όνομα φιγουράρει συχνά – πυκνά στη λίστα των κεντροαριστερών δελφίνων. Και φυσικά, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα των προθέσεων άλλων παικτών του χώρου, όπως για παράδειγμα του Βαγγέλη Βενιζέλου ή της Αννας Διαμαντοπούλου. Αλλά και η πιθανότητα και έτερων διεκδικητών της ηγεσίας.
Τι κι αν οι ρυθμοί όλων είναι σε αυτή τη φάση χαλαροί; Η Κεντροαριστερά, ως φαίνεται, θα αρχίσει να παράγει ειδήσεις ακόμη και μέσα στον μήνα που, κατά τον Εκο, δεν υπάρχουν ειδήσεις.