Δεκατρία χρόνια φαγούρα για τον Τζάστιν Γκάτλιν έλαβαν τέλος σε ένα μοναδικό σενάριο ζωής, από αυτά που δεν μπορεί να γράψει ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος.

Ο «αιώνιος δεύτερος» πίσω από τον δημοφιλή Γιουσέιν Μπόλτ, τρέχοντας τα πιο ευτυχισμένα 9.92 δευτερόλεπτα της ζωής του, νίκησε για πρώτη φορά τον μεγάλο αντίπαλό του, στην τελευταία του κούρσα και ίσως και στη δική του έχοντας πατήσει πλέον τα 35 !

Ενας μεγάλος αθλητής που επί 13 χρόνια αποδοκιμάζεται ομαδικά σε όλα τα στάδια του κόσμου βρήκε τη λύτρωσή του στο μεγάλο φινάλε. Πήρε το χρυσό μετάλλιο και έγινε ο γηραιότερος αθλητής που το καταφέρνει αυτό (στα 100 μέτρα) και ο πρώτος που προτίμησε να μην κάνει γύρο θριάμβου που θα μετατρεπόταν σε μια ομαδική αποδοκιμασία από 60.000 κόσμο.

Προτίμησε να υποκλιθεί στον βασιλιά και αυτή ήταν η μόνη στιγμή που κέρδισε το χειροκρότημα.

Στα 22 του χρόνια είχε αποδοκιμαστεί στην Αθήνα το 2004, στο μοναδικό του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, λόγω του αποκλεισμού Κεντέρη, με τον κόσμο να τα έχει με τους Αμερικανούς. Στο Παγκόσμιο του Ελσίνκι ένα χρόνο αργότερα (και πάλι χρυσός) αποθεώθηκε και αυτό ήταν το τέλος. Μετά και το νέο κρούσμα ντόπινγκ – γλίτωσε τον ισόβιο αποκλεισμό συνεργαζόμενος με την IAAF για τον πόλεμο κατά των αναβολικών – όταν επέστρεψε μετά το 2010 παντού ήταν δεύτερος πίσω από τον Μπόλτ και δαχτυλοδειχτούμενος!

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του να πάρει ρεβάνς για τον εαυτό του.