Θα ήταν, όπως κάθε χρόνο, ένας ονειρικός Αύγουστος. Αλλά αυτός ο Αύγουστος έχει μετατραπεί για σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη σε εφιάλτη. Σε έναν εφιάλτη με υλικά έναν τόσο δυνατό καύσωνα ώστε ο ειδικοί να τον βαφτίσουν Εωσφόρο, μια απίστευτη ταλαιπωρία στα αεροδρόμια για χιλιάδες ταξιδιώτες, μια απειλητική λειψυδρία και τους κατοίκους δημοφιλών τουριστικών προορισμών που δεν αντέχουν πια τους τουρίστες.
Οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν ήδη τους πρώτους θανάτους στην Ιταλία και τη Ρουμανία, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών των οποίων τα προβλήματα υγείας σχετίζονται με τον καύσωνα. Με τον υδράργυρο να έχει σκαρφαλώσει στα ύψη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θυμήθηκαν το φονικό καλοκαίρι του 2003 όταν η Ευρώπη θρήνησε 15.000 θανάτους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.
Ενδεχομένως θα αποφευχθεί μια παρόμοια τραγωδία. Η αναζήτηση πάντως λίγης δροσιάς στα νερά των δημόσιων σιντριβανιών είναι ο κανόνας από το Κίεβο έως τη Ρώμη όπου οι αρχές έχουν αρχίσει να τιμωρούν με την επιβολή προστίμου τους παραβάτες. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη έχουν αυξηθεί κατά 15%, ενώ τουλάχιστον τρία άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.
ΟΙ ΤΡΟΠΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ. Σε άλλες χώρες τα μέτρα που λαμβάνονται ξεκινούν από τη μείωση του ωραρίου εργασίας και φτάνουν έως τον περιορισμό της οδικής κυκλοφορίας, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς λόγο και να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ. Στο Βελιγράδι, μάλιστα, από τους ενοίκους των κατοικιών που δεν διαθέτουν κλιματισμό ζητήθηκε να κρεμάσουν στα παράθυρά τους βρεγμένες πετσέτες. Ο καύσωνας προκάλεσε προβλήματα ακόμη και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Σερβίας, ενώ η Σλοβενία έζησε τις πρώτες της «τροπικές νύκτες» με τις θερμοκρασίες να μην πέφτουν κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου ακόμη και σε υψόμετρο 1.500.
ΧΑΟΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ. Το πρόβλημα έχει μια επιπλέον διάσταση σε διάφορα αεροδρόμια και ιδιαίτερα σε εκείνο της Βαρκελώνης όπου από έναν συνδυασμό αυξημένων ελέγχων και απεργιακών κινητοποιήσεων δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές με αποτέλεσμα αρκετοί ταξιδιώτες να χάσουν τις πτήσεις τους. Εξίσου σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε άλλα αεροδρόμια όπου η αυξημένη τουριστική κίνηση σε συνδυασμό με την υποχρέωση των Αρχών των αεροδρομίων να προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων έχει δημιουργήσει χαοτικές καταστάσεις.
ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ. Ούτως ή άλλως οι τουρίστες έχουν γίνει το κόκκινο πανί για πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας της Καταλωνίας και σε τέτοιο βαθμό ώστε η εφημερίδα «Ελ Μούντο» προειδοποίησε για τον κίνδυνο να πληγεί η τουριστική βιομηχανία, ένας ζωτικός κλάδος της ισπανικής οικονομίας, με τον εύγλωττο τίτλο «Τουριστοφοβία: το χειρότερο μήνυμα την χειρότερη εποχή». Στην τουριστοφοβία, η οποία έχει εμφανιστεί και σε ισπανικά θέρετρα όπως στην Πάλμα της Μαγιόρκας, αναφέρθηκε και ο ισπανός υπουργός Τουρισμού Αλβάρο Ναδάλ σημειώνοντας ότι «δεν επιτρέπεται στην Ισπανία να γίνει μια χώρα εχθρική για τους τουρίστες».
Η δυσαρέσκεια απέναντι στους τουρίστες φουντώνει και στη Βενετία όπου οι κάτοικοι προτίμησαν να κάνουν μια ειρηνική διαδήλωση αντί των πιο δυναμικών μορφών ακτιβισμού των ισπανών τουριστοφοβικών. Ο φόβος ότι μπορεί να πληγεί ο τουριστικός κλάδος είναι υπαρκτός και στην Ιταλία. Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό πλήγμα για την οικονομία της χώρας. Οι οικονομικές επιπτώσεις, σημειώνει ο «Ομπζέρβερ», θα γίνουν ορατές και μετά την πτώση της θερμοκρασίας, αφού ο Εωσφόρος θα αφήσει στην Ιταλία μια παραγωγή λαδιού μειωμένη κατά 30% και πλέον ενώ σκούρα είναι τα πράγματα και για τις αμπελοκαλλιέργειες και επομένως την παραγωγή οίνου. Από πολλές απόψεις αυτό θα είναι ένα ατελείωτο καλοκαίρι.
- Γιατί κλιμακώνεται επικίνδυνα ο πόλεμος στην Ουκρανία – Η απόφαση Μπάιντεν με φόντο την προεδρία Τραμπ
- Η σφαγή του Jonestown στις ΗΠΑ: Πώς ένας άνθρωπος έπεισε 913 άτομα να αυτοκτονήσουν σε μια μέρα
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας – «Δεν υπάρχει ενημέρωση για την κρατική αρωγή»