Μέχρι και κοινωνιολόγους επιστράτευσε χθες ο γαλλικός Τύπος προκειμένου να εξηγήσει τα πάθη που συνεγείρει η επιθυμία του Εμανουέλ Μακρόν να αποκτήσει η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, εν προκειμένω η Μπριζίτ Μακρόν, ξεκάθαρο νομικό καθεστώς. Γιατί ένα κείμενο που ανέβασε στο change.org ένας «ζωγράφος, συγγραφέας και ενεργός πολίτης» ονόματι Τιερί Πολ Βαλέτ ζητώντας να μην αποκτήσει δικό της προϋπολογισμό η Μπριζίτ έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 230.000 υπογραφές. «Επί παλαιού καθεστώτος» εξηγούσε η διδάκτωρ κοινωνιολογίας Κριστέλ Γκρι, «η σύζυγος του βασιλιά είχε πολιτικό αξίωμα. Με την έλευση της Δημοκρατίας και την κατάργηση των προνομίων, η ιδέα να αναγνωριστεί πολιτικό στάτους σε μια σύζυγο έγινε αδιανόητη». Πλάι στις ιστορικές αναλύσεις, οι Γάλλοι είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν άρθρα για το ποια από τις προηγούμενες Πρώτες Κυρίες τους ήταν η πιο σπάταλη («αδιαμφισβήτητα» η κυρία Σιράκ), η πιο διακριτική (η κυρία Ντε Γκολ), η πιο ενεργή πολιτικά (η Ντανιέλ Μιτεράν), η πιο αντιπαθής («το δίχως άλλο» η Βαλερί Τριερβελέρ) κ.ο.κ. Οπως έλεγε και ο Ουμπέρτο Εκο, «τον Αύγουστο, δεν υπάρχουν ειδήσεις». Παρότι αυτό έχει καταρριφθεί επανειλημμένως.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ. Σχεδόν 100 ημέρες μετά την είσοδο του Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να ρίξει για ένα δεκαπενθήμερο καλοκαιρινή αυλαία –προετοιμαζόμενη παράλληλα για καυτή επάνοδο στα τέλη Αυγούστου. Ο γάλλος πρόεδρος θα παραθέσει απόψε δείπνο στο Ελιζέ σε υπουργούς και συζύγους και αύριο θα προεδρεύσει στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Monde», σκοπεύει να εκμεταλλευτεί αυτό το τελευταίο ραντεβού για να κάνει έναν απολογισμό της κοινοβουλευτικής περιόδου που κλείνει καθώς και των πρώτων του βημάτων στην εξουσία.
Οι συνεργάτες του στο προεδρικό μέγαρο εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα «κεκτημένα» των τριών τελευταίων μηνών: τρία ψηφισμένα νομοσχέδια, εκ των οποίων ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος καθώς και ο νόμος που δίνει το δικαίωμα στον γάλλο πρόεδρο να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας μέσω διαταγμάτων, «εντατική διεθνής δραστηριότητα», «ηγετική θέση» στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής καθώς και η «ολοκλήρωση της δημοκρατικής επανάστασης που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά», με μια Εθνοσυνέλευση «ανανεωμένη κατά τα τρία τέταρτα και με σαφώς μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών» καθώς και η εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης που αφήνει μεγάλη θέση στους «μη πολιτικούς». Ενας απολογισμός «χωρίς ισοδύναμο στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας», αναμένεται να υπερηφανευτεί ο Μακρόν μπροστά στην ομάδα του, που θα επανέλθει για νέα σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου στις 28 Αυγούστου.
Η ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ ΓΚΑΛΟΠ. Πριν από το θερινό διάλειμμα, ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος έχει φροντίσει να κάνει τις πρέπουσες συστάσεις για τη συνέχεια στους βουλευτές και τους υπουργούς του («να κάνουν περισσότερη πολιτική», «να κινητοποιηθούν περισσότερο στο μιντιακό πεδίο» κ.ά.) με διαδοχικές συναντήσεις. Γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η δημοτικότητά του έχει κάνει βουτιά στο 36%. Και ο ίδιος γνωρίζει πως η επονομαζόμενη rentrée, η φθινοπωρινή επάνοδος, θα είναι δύσκολη. Ιδιαίτερα τεταμένη αναμένεται να είναι η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2018, καθώς η κυβέρνηση Μακρόν έχει υποσχεθεί του χρόνου να μειώσει στο 2,7% το έλλειμμα, από 3% φέτος, και υπολογίζεται ότι θα κληθεί να εξοικονομήσει περίπου 20 δισ. ευρώ, τιμώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις της για φορολογικές ελαφρύνσεις, που υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 10 δισ. ευρώ. Στενά παρακολουθείται και το κοινωνικό μέτωπο, καθώς τα σχέδια των διαταγμάτων με τα οποία σκοπεύει να μεταρρυθμίσει ο γάλλος πρόεδρος την αγορά εργασίας αναμένεται να παρουσιαστούν στις 31 Αυγούστου -ήδη το συνδικάτο CGT έχει προαγγείλει κινητοποιήσεις για τις 12 Σεπτεμβρίου.
Ο Μακρόν θα συμπληρώσει 100 ημέρες στην προεδρία της Γαλλίας στις 15 Αυγούστου, εν μέσω θερινής ραστώνης. Η επέτειος «τιμάται» λοιπόν κάπως πρόωρα. «Από όταν εξελέγη στην προεδρία ο Εμανουέλ Μακρόν δεν με έχει απογοητεύσει» δήλωνε χθες στο «L’Obs» ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. «Η πορεία του ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου. Κάτι που δεν σημαίνει πως όλα ήταν τέλεια. Τέλειο δεν υπάρχει, παρά μόνο στο μυαλό των δημοσιογράφων και των πολιτικών αρθρογράφων. Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να μάθει. Πρόεδρος δεν γεννιέσαι, γίνεσαι».