Εξω, ως γνωστόν, πάμε –συνήθως –καλά. Ετσι και τα πανεπιστήμιά μας που μέσα αντιμετωπίζουν τα μύρια όσα προβλήματα αλλά έξω κατορθώνουν συχνά να κάνουν την έκπληξη. Σύμφωνα με νέα λίστα αξιολόγησης πανεπιστημίων που συντάσσεται δυο φορές τον χρόνο από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στην 279η θέση μεταξύ 27.000 πανεπιστημίων, ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη 291η και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην 388η. Την πεντάδα κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στην 541η και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην 600ή θέση.
Η κατάταξη αυτή αξιολογεί τα πανεπιστήμια του κόσμου σύμφωνα με την παρουσία τους στο Διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου όπως αποτυπώνεται στον συνολικό αριθμό ετεροαναφορών άρθρων και δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους αλλά και στο ποσοστό δημοσιεύσεων που βρίσκεται στο 10% των πλέον διαβασμένων και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως. Μάλιστα σε ένα από τα κριτήρια που χρησιμοποιεί, του ανοιχτού επιστημονικού περιεχομένου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναδείχθηκε στην 44η θέση παγκοσμίως μεταξύ όλων των πανεπιστημίων, με 539.999 ετεροαναφορές. Η θέση αυτή είναι η καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ ελληνικό πανεπιστήμιο σε ιδρυματικό επίπεδο σε οποιοδήποτε παγκόσμια κατάταξη.

Και μετάλλια
Και μια που αναφερθήκαμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, να σας πληροφορήσω ότι χθες τα καλά νέα ήταν διπλά: η πενταμελής ομάδα του Μαθηματικού Τμήματος κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο, δύο αργυρά και δύο χάλκινα στον 24ο Μαθηματικό Φοιτητικό Διαγωνισμό IMC (International Mathematics Competition), που θεωρείται ο μεγαλύτερος παγκόσμιος μαθηματικός διαγωνισμός για φοιτητές και οργανώνεται από το University College London. Η ομάδα αποτελούνταν από τους φοιτητές Γιώργο Κοτσόβολη (χρυσό μετάλλιο), Αντώνη Ζητρίδη (αργυρό), Μιχάλη Σαράντη (αργυρό), Νίκο Γκούμα (χάλκινο) και Γιώργο Γαβριλόπουλο (χάλκινο). Φέτος στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 331 φοιτητές σε 71 ομάδες. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέλαβε την 20ή θέση ξεπερνώντας διάσημα πανεπιστήμια, όπως το Cambridge και την Ecole Polytechnique. Εξω, λοιπόν, πάμε καλά, μέσα είναι μια άλλη ιστορία…