Αναδρομικάτις εισφορές για το επικουρικό και το εφάπαξθα κληθούν να καταβάλουναπό τον Οκτώβριο250.000 επαγγελματίες. Προς την κατεύθυνση αυτή δείχνει και η εφαρμοστική εγκύκλιος, την οποίαεξέδωσεο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.
Ετσι, θα αρχίσουν να καταβάλλονται πιθανότατα από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Σεαυτή την περίπτωση, οι εν λόγω επαγγελματίες θα κληθούν να αρχίσουν να καταβάλλουν και τις εισφορές επικουρικού και εφάπαξ για το εννεάμηνο του 2017. Ερώτημα αποτελεί το πλήθος των δόσεων με τις οποίες θα εξοφληθεί αυτή η οφειλή, με πιθανότερη την πραγματοποίηση του σεναρίου των τεσσάρων ισόποσων, χωρίς να αποκλείεται μεγαλύτερο πλήθος δόσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η καταβολή τους. Επίσης δεν αποκλείεται η έναρξη καταβολής τους τον ερχόμενο Νοέμβριο, αντί του Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για όσους είναι «παλαιοί» ασφαλισμένοι-μισθωτοί, με έναρξη ασφάλισης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1992, «εφαρμόζονται οι επιμέρους καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων Ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας στο ΕΤΕΑΕΠ».
Για τους μισθωτούς-«νέους» ασφαλισμένους, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς για εφάπαξ παροχή καθορίζεται σε 4%, υπολογιζόµενο επί των ασφαλιστέων αποδοχών.
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης θα εκδώσει την απόφαση όταν βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για τους οφειλέτες.
Για παράδειγμα, αναζητείται τρόπος(α) να ρυθμίσουν τα χρέη τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και δεν μπορούν να τεκμηριώσουν με σχετική έκθεση τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και (β) οι αυτοαπασχολούμενοι π.χ. μηχανικοί που έχουν δημιουργήσει χρέη προς τα Ταμεία στην Ελλάδα, αλλά τώρα δουλεύουν στο εξωτερικό και δεν είναι φορολογικά υπόχρεοι στην Ελλάδα.
Ενας από τους σημαντικούς στόχους της ρύθμισης είναι να δώσει κίνητρο επανένταξης στο σύστημα σε περίπου 250.000 μη ενεργούς οφειλέτες των Ταμείων που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους από την αρχή της οικονομικής κρίσης και εν πολλοίς παραμένουν ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Σύμφωνα με τον Πετρόπουλο,αυτή η πολυάριθμη ομάδα οφειλετών δε μπορεί να αποδείξει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Μπορεί όμως να έχει εισοδήματα από άλλες πηγές και να θέλει να ρυθμίσει τις οφειλές υποβάλλοντας αίτηση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο αριθμός των δόσεων θα καθοριστεί ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη και η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ μηνιαίως.
ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΧΡΕΩΝ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα 23,3 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου (με αύξηση 827 εκατ. ευρώ σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα), ενώ οι οφειλέτες ξεπερνούν τους 800.000.
Από τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκύπτει ότι:
* Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά μόλις 1.634 με χρέη άνω του ενός εκατ. ευρώ, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 28% του υπόλοιπου οφειλών.