Στο ΠΑΣΟΚ δεν περίμεναν την υποψηφιότητα Καμίνη. Μέχρι και λίγο πριν από τη διαρροή της υποψηφιότητάς του, τα επιτελικά στελέχη σχεδόν απέκλειαν την εμπλοκή του δημάρχου Αθηναίων στη διαδικασία εκλογής αρχηγού για τον νέο φορέα της δημοκρατικής παράταξης. Τα μυαλά στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, άρχισαν αμέσως να παίρνουν στροφές και παρά το αρχικό μούδιασμα βρήκαν το πρώτο δίπολο ανάμεσα στις δύο υποψηφιότητες: η Φώφη Γεννηματά ήδη επιχειρεί να «αγκαλιάσει» την λεγόμενη Κεντροαριστερά, με έμφαση στην πράσινη κληρονομιά του Κινήματος, αφήνοντας με τρόπο στον Καμίνη τον χώρο του μεταρρυθμιστικού, προοδευτικού Κέντρου –έχοντας πάντα κατά νου το εγχείρημα της Ελιάς.
Σκοπός δεν είναι μόνο η στεγανοποίηση του πεδίου επιρροής του νέου υποψηφίου: ο Καμίνης θα μπορούσε ενδεχομένως να «κόψει τα φτερά» σε όσους εντός κι εκτός ΔΗΣΥ κρατούν όμοια στάση –κυρίως στον Σταύρο Θεοδωράκη (που αναμένεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις του για τη συμμετοχή του Ποταμιού στη διαδικασία αρχές Σεπτεμβρίου), αλλά και σε εσωκομματικούς αντιπάλους, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η διασκορπισμένη ομάδα των εκσυγχρονιστών θα επέτρεπε την επικράτηση του ενιαίου μέτωπου της Γεννηματά, το οποίο θα περιόριζε τις διαρροές σε άλλες ενδεχόμενες πασοκογενείς υποψηφιότητες, όπως αυτές του Γιάννη Μανιάτη, του Γιάννη Ραγκούση ή ακόμα και του Παύλου Γερουλάνου.
Απευθυνόμενος με παρόμοια ατζέντα στο μη πασοκικό ακροατήριο, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει μπροστά του λίγες ακόμα εβδομάδες για να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει Το Ποτάμι –αλλά και ο ίδιος προσωπικά –προς το εγχείρημα του νέου φορέα. Τη ίδια στιγμή, ο Βαγγέλης Βενιζέλος κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του. Αν η ιδεολογική σύμπνοια με Ποτάμι και Ωρα Αποφάσεων, όπως εκφράστηκε πρόσφατα από την Αννα Διαμαντοπούλου, πάρει και οργανωτική μορφή, τότε τα πράγματα στο προοδευτικό Κέντρο περιπλέκονται, αποδυναμώνοντας τους εκφραστές του εντός της Συμπαράταξης.
Χωρίς περιορισμούς. Ο Καμίνης, ωστόσο, δεν φαίνεται να περιορίζει την υποψηφιότητά του, με το περιβάλλον του να κάνει λόγο για έναν «νέο χώρο, με τον διαχωρισμό μεταξύ προοδευτικού Κέντρου και Κεντροαριστεράς να μοιάζει τεχνητός». Ο δήμαρχος Αθηναίων σκοπό έχει να εκφράσει όλο το φάσμα του παραδοσιακού Κέντρου, που άλλοι το αποκαλούν ενδιάμεσο χώρο, άλλοι Κεντροαριστερά και άλλοι σοσιαλδημοκρατία. Το δικό του αφήγημα, επομένως, ξεφεύγει από αυτό της Τρικούπη –και τουλάχιστον στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν επιτυχές, καθώς κέρδισε τον Νικήτα Κακλαμάνη στηριζόμενος από κεντροδεξιούς ψηφοφόρους και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη χάρη σε αριστερές ψήφους.
Το μεγάλο στοίχημα. Θα μπορούσε το μοντέλο του Δήμου Αθηναίων να δουλέψει στο ευρύτερο ακροατήριο της Κεντροαριστεράς; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Γιώργο Καμίνη, η υποψηφιότητα του οποίου, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως από τον ίδιο, έφερε φρέσκο αέρα στη ΔΗΣΥ, ανοίγοντας τη διαδικασία εκτός ΠΑΣΟΚ, ενώ η παρουσία Αλιβιζάτου εγγυάται το διάφανο της διαδικασίας. Για τους επικριτές του εγχειρήματος, πάντως, ο Καμίνης ως πρόσωπο κοινής αποδοχής στον χώρο (πολλοί μνημονεύουν θετικά τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή, αλλά και τη στάση του στο δημοψήφισμα του 2015) προσδίδει την έξωθεν καλή μαρτυρία σε ένα παιχνίδι που παίζεται με «όρους ΠΑΣΟΚ». Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν πιστεύουν ότι ο δήμαρχος Αθηναίων έχει πιθανότητες να κερδίσει την ηγεσία του νέου φορέα, όμως με την ενδεχόμενη ανακοίνωση και άλλων υποψηφιοτήτων η μάχη αναμένεται σκληρή.