Τις αντοχές των μαθητών και των οικογενειών τους δοκιμάζει πάλι ο υπουργός Παιδείας ο οποίος, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ, ανέτρεψε για άλλη μια φορά όσα έχουν πει ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός για το εξεταστικό σύστημα και τις αλλαγές στο λύκειο.
Ο Κώστας Γαβρόγλου είπε χθες ότι το εξεταστικό σύστημα θα αλλάξει τελικά σε 5 αντί σε 3 χρόνια, ότι στο μεταξύ θα ισχύσει ένα μεικτό σύστημα εισαγωγής με ένα ποσοστό εισακτέων βάσει απολυτηρίου κι άλλο ένα μέσω Πανελλαδικών. Ακόμα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι εξετάσεις, αλλά θα αλλάξουν μορφή και θα μεταφερθούν μέσα στο λύκειο, ενώ το πρώτο πανεπιστημιακό έτος θα έχει χαρακτήρα προσανατολισμού προκειμένου οι νέοι φοιτητές να μπορούν να επιλέξουν διαφορετικές σπουδές κατά τη διάρκειά του.
ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟΝ ΜΑΪΟ. Κι όμως, στις αρχές του περασμένου Μαΐου, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία εντάσσονται σε «τριετές πλάνο μεταρρυθμίσεων» και ανάμεσα σε αυτές είναι και η ριζική αναβάθμιση της Β’ και Γ’ λυκείου που θα οδηγήσει στην κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Λίγο νωρίτερα ο Κώστας Γαβρόγλου είχε χαρακτηρίσει τις Πανελλαδικές αδιάβλητες αλλά όχι αξιόπιστες και είχε τονίσει ότι προοπτικά «θέλουμε να μπει κανείς με το βαθμό του λυκείου». Είχε επίσης μιλήσει για χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον τριών ετών για τις αλλαγές παρότι «το ιδανικό θα ήταν αν μπορούσαμε αύριο να πούμε ότι τα παιδιά θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με τον βαθμό απολυτηρίου τους».
ΤΙ ΕΙΠΕ ΧΘΕΣ. Βέβαια, από το ιδανικό η πραγματικότητα απέχει και έτσι χθες σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι οι εξετάσεις δεν πρόκειται να καταργηθούν. «Δεν υπάρχει σύστημα στον κόσμο και δεν πρέπει να υπάρχει χωρίς εξετάσεις», είπε. «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να μπαίνει κανείς με τον βαθμό του εθνικού απολυτηρίου. Το πρώτο έτος στα ΑΕΙ να είναι έτος που θα προσανατολίζει τους φοιτητές πού θέλουν να πάνε. Σήμερα μπαίνει στο Φυσικό Τμήμα και δεν μπορεί να κάνει μετεγγραφή στο Μαθηματικό, δεν σας λέω στη Φιλοσοφία. Πρέπει με κάποιο τρόπο να διατηρήσουμε το αδιάβλητο», πρόσθεσε.

Το κατά Γαβρόγλου αδιάβλητο στις εξετάσεις για το εθνικό απολυτήριο θα μπορούσε να διασφαλιστεί εφόσον «τις διορθώσεις των γραπτών των μαθητών δεν τις κάνουν οι καθηγητές του ίδιου σχολείου αλλά οι καθηγητές που είναι στο παραδίπλα σχολείο». Και όπως τόνισε, «στην αρχή για μια τριετία θα υπάρχει ένα μεικτό σύστημα: ένα ποσοστό (σ.σ. θα εισάγεται στα ΑΕΙ) με το απολυτήριο κι ένα από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Είναι εντελώς ρεαλιστικό σε πέντε χρόνια το σημερινό καθεστώς να είναι παρελθόν». Δεσμεύτηκε πάντως ότι τον Σεπτέμβριο οι μαθητές που θα πάνε στην Α’ λυκείου θα μάθουν το σύστημα με το οποίο θα εξεταστούν στην Γ’ τάξη.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ. Για την επαναφορά των φοιτητών στα διοικητικά όργανα των πανεπιστημίων ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι έλαβε αυτή την απόφαση επειδή «είναι υπεύθυνα παιδιά και πρέπει να συμμετέχουν στις διαδικασίες των αποφάσεων. Διότι μπροστά στα νέα παιδιά ο άλλος δεν μπορεί να πει όποια κουβέντα θέλει, υπάρχει ένας άλλου τύπου και επί της ουσίας έλεγχος». Αναφερόμενος στα φαινόμενα διαπλοκής φοιτητών με πανεπιστημιακούς που είχαν προκύψει στο παρελθόν, κατηγόρησε κάποιους καθηγητές «που πηγαίναν στα κόμματα, τα οποία με τη σειρά τους ζήτησαν από τις φοιτητικές τους νεολαίες να υποστηρίξουν τον έναν ή τον άλλον». Για την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου, τέλος, ισχυρίστηκε ότι παρότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε άσυλο, τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν.

Τι είπε ο υπουργός

«Δολοφονία χαρακτήρων» το… «σκανδαλάκι» στον Στρατό

Ο Κώστας Γαβρόγλου παραδέχθηκε επίσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι δεν έχει πάει στο Στρατό και αντεπιτέθηκε κάνοντας λόγο για «δολοφονία χαρακτήρων» (σ.σ. φράση που είχε χρησιμοποιήσει και ο προκάτοχός του Νίκος Φίλης) σε όσους τον κατηγορούν.

Χαρακτήρισε προσωπική απόφαση την εξαγορά της στρατιωτικής του θητείας και υποστήριξε: «Αν έπρεπε να πάω όσο ήταν η χούντα στον Στρατό ενώ είχα τη δυνατότητα να εξαγοράσω τη θητεία, είναι μια προσωπική απόφαση την οποία ας την κρίνουν όσοι είναι να την κρίνουν. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω διότι δεν νομίζω ότι αφορά τα επί της ουσίας. Πρόκειται για δολοφονία χαρακτήρων. Είναι κάτι που συνηθίζεται από αντιπολιτευτικά έντυπα και κόμματα. Νομίζω ότι έχουν ξεφύγει», είπε για να συμπληρώσει ότι «θεωρείται ένα “σκανδαλάκι” επειδή υπάρχει αδιέξοδο στην αντιπολίτευση ως προς τα εκπαιδευτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που ξαναφέρνει τους ακαδημαϊκούς κανόνες στα πανεπιστήμια».

ΓΑΛΑΖΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ. Η Νέα Δημοκρατία σχολίασε: «Ο κ. Γαβρόγλου ύστερα από τρεις μέρες εμφανίστηκε για να επιβεβαιώσει πόσο ελαστική είναι η συνείδησή του. Ομολογεί σήμερα ότι η απόφαση να εξαγοράσει τη θητεία του από τη χούντα “είναι ένα σκανδαλάκι”. Βέβαιο είναι ότι σύντομα θα αποδειχθεί ότι οι αποφάσεις του για την Παιδεία αποτελούν το πιο μεγάλο σκάνδαλο που ο ίδιος διέπραξε».